Facebook | Kontakt

Zupa brokułowa na rosole

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty do ugotowania zupy brokułowej na rosole

  • Brokuł: 1 sztuka
  • Marchew: 1 sztuka
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Bulion: 1-1,5 litra
  • Olej: 1 łyżka
  • Sól i pieprz: według uznania

Sprzęt do zrobienia zupy brokułowej na bulionie rosołowym

  • Garnek
  • Pokrywka pasująca do garnka
  • Tarka
  • Miska
  • (OPCJONALNE): Szatkownica

Procedura gotowania zupy brokułowej na rosole

  1. Marchewkę umyć i obrać.
  2. Zetrzeć całą marchewkę na tarce.
  3. Dodać do garnka łyżkę oleju i włączyć palnik.
  4. Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
  5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekany czosnek i smażyć 2 minuty.
  6. Po 2 minutach dodać startą marchewkę i smażyć co jakiś czas mieszając.
  7. Brokuła umyć i rozdrobnić na różyczki oraz korzeń.
  8. Korzeń zetrzeć na tarce i wsypać do miski.
  9. Połowę drobnych różyczek brokuła drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
  10. Dodać do garnka starte części brokuła i smażyć przez około 5 minut mieszając.
  11. Wlać do garnka bulion i zachowane różyczki brokuła.
  12. Przykryć garnek pokrywką i gotować do zagotowania wywaru.
  13. Zdjąć pokrywkę i gotować przez 2-3 minuty.
  14. Zupa brokułowa na rosole jest gotowa do spożycia.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-brokulowa
  • https://beszamel.se.pl/przepisy/zupy-na-cieplo/zupa-brokulowa-na-rosole-re-Bedn-g5os-9HTN.html
  • https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-brokulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku