To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do ugotowania zupy brokułowej na rosole
- Brokuł: 1 sztuka
- Marchew: 1 sztuka
- Czosnek: 1 ząbek
- Bulion: 1-1,5 litra
- Olej: 1 łyżka
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt do zrobienia zupy brokułowej na bulionie rosołowym
- Garnek
- Pokrywka pasująca do garnka
- Tarka
- Miska
- (OPCJONALNE): Szatkownica
Procedura gotowania zupy brokułowej na rosole
- Marchewkę umyć i obrać.
- Zetrzeć całą marchewkę na tarce.
- Dodać do garnka łyżkę oleju i włączyć palnik.
- Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekany czosnek i smażyć 2 minuty.
- Po 2 minutach dodać startą marchewkę i smażyć co jakiś czas mieszając.
- Brokuła umyć i rozdrobnić na różyczki oraz korzeń.
- Korzeń zetrzeć na tarce i wsypać do miski.
- Połowę drobnych różyczek brokuła drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Dodać do garnka starte części brokuła i smażyć przez około 5 minut mieszając.
- Wlać do garnka bulion i zachowane różyczki brokuła.
- Przykryć garnek pokrywką i gotować do zagotowania wywaru.
- Zdjąć pokrywkę i gotować przez 2-3 minuty.
- Zupa brokułowa na rosole jest gotowa do spożycia.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-brokulowa
- https://beszamel.se.pl/przepisy/zupy-na-cieplo/zupa-brokulowa-na-rosole-re-Bedn-g5os-9HTN.html
- https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-brokulowa


