Kapusta może występować nie tylko z grzybami. Co więcej, nie musi być kiszona i 🐾 deptana stopami w beczce. Wystarczy przygotować ją z cebulą i jabłkiem, by mieć dodatek na dzisiejszy obiad albo zamknąć ją w słoiku.
Przepisy na surówki
Surówki do obiadu są nieodłącznym elementem każdej pełnowartościowego posiłku. Faktem jest, że nie tylko urozmaicają smak, ale także dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Więc, co zrobić na surówkę do obiadu, aby była nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pożywna?
Znajdź przepis na surówkę!
Surówki do obiadu są nieodłącznym elementem każdej pełnowartościowego posiłku. Faktem jest, że nie tylko urozmaicają smak, ale także dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Więc, co zrobić na surówkę do obiadu, aby była nie tylko smaczna, ale również zdrowa i pożywna?
Co zrobić na surówkę do obiadu?
Można przygotować różnorodne sałatki do obiadu, takie jak sałatka grecka z pomidorem, ogórkiem, papryką i serem feta, sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i parmezanem albo sałatka z kolorowymi warzywami i orzechami. Warto eksperymentować, aby odkryć nowe ulubione połączenia smakowe, a co ważniejsze, żeby było taniej, sprawdzić czy można takie surówki zawekować i w jakiej postaci.
Jakie warzywa na surówkę?
Jeśli chodzi o wybór warzyw na surówkę, warto postawić na sezonowe produkty, które są bogate w witaminy i składniki mineralne. Z ogólnodostępnych prawie zawsze dobre będzie dodanie:
-
marchewki,
-
ogórka,
-
pomidora,
-
papryki,
-
rzodkiewki
-
czy czerwonej kapusty.
W ten sposób powstanie zróżnicowana surówka, która nie tylko będzie smaczna, ale także korzystna dla zdrowia.
Jak zrobić prostą surówkę?
Aby przygotować prostą surówkę, wystarczy pokroić warzywa na drobne kawałki, dodać przyprawy, sos, i wymieszać wszystko dokładnie. Bogate osoby mogą również wykorzystać gotowe mieszanki sałatkowe, które są dostępne w sklepach spożywczych i ułatwią Ci „szybkie” przygotowanie surówki. Ekonomiczniej jest samemu zrobić surówki i warzywa do słoików, zwłaszcza przerabiając jednocześnie większą ilość.
Surówka z pora i marchewki do słoików
Zawsze jest pora na pora i potwora z marchewki do wora. No nawet jak nie jest to dobra pora, to pora z marchewką jako surówkę 🥗 na później można zawekować w słoiku. Zamknij dobrą porę na później.
Surówka z białej kapusty i marchewki do słoików
Biała kapusta może być nie tylko kiszona! Dobrze się komponuje z marchewką i nawet cebulą gościnnie, ale bez niej też żyje. Gdzie mieszkają? W słoikach i spiżarniach! Zrób im nowy dom. Zjesz je potem w surówce.
Buraki w słoikach na zupę i sałatki
Wbrew pozorom buraka można zjeść na wiele sposobów. Nie tylko w barszczu czy startego w surówce. Można go upiec, ugotować, zrobić zupy czy sałatki. Jednak burak brudzi. Chcąc oszczędzić sobie nerwów, warto go zamknąć w słoikach, na zapas.
Buraczki tarte do słoików
Buraczki tarte to idealny dodatek do obiadu. Czy to z pyzami, czy do mięska, po prostu do obiadu. Chwyć tarkę w dłoń! Czas zrobić tarte buraczki do sosu z 🦆 kaczki, albo czegokolwiek.