Niektórym się wydaje, że kapusta musi być kiszona. Kapucha z dużą ilością soli poddana fermentacji w beczce według przepisu babci ugniatana nogami. Brzmi smacznie i swojsko. Nawet lubię. Natomiast jeszcze bardziej lubię mierzyć zamiary na siły. Dlatego surówka z białej kapusty i marchewki do słoików to coś dla mnie (nie używam wekowanej marchewki w słoikachZobacz 📋 przepis dotyczący: marchewki w słoikach!, tylko względnie świeżej :)). Do tego słoików używanych, po czymś. Przecież nigdy nie widziałem drewnianych beczek w szwedzkich sklepach z meblami. Nawet jeśli są, to byłby to dodatkowy sprzęt.
Jak pasteryzować surówkę z białej kapusty i marchewki?
W założeniach proces jest prosty. Należy przygotować zalewę z cukrem. Gdy zalewa się zagotuje przelać ją do słoików wypełnionych surówką. Po zakręceniu pasteryzować. Wariacji tego zabiegu jest jednak wiele. Należy jednak pamiętać, że kapusta jest o tyle wdzięczna, że długo się psuje. (Nie to, co dynia, a nawet dynia w zalewie octowejZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie octowej!, którą pasteryzować trzeba ostrożniej). Nawet częściej się je ją w trakcie trwania tego procesu niż świeżą. Więc bez większych obaw. W tym przepisie pokażę opcję, w której surówka dodatkowo się przegryza w lodówce.
Jak długo pasteryzować kapustę z marchewką w słoiku?
Jak zwykle rabini są podzieleni. W wersji z piekarnikiem, którą naturalnie pomijam, bo piekarnik to dobro luksusowe i wyrafinowany sprzęt, ale jak już ktoś ma to plus-minus godzinę pasteryzuje się na sucho. Natomiast w słoikach 15-20-30 minut. Nie stojąc z termometrem nad garnkiem, można przyjąć, że dla kapusty 15-20 minut powinno wystarczyć. Zawsze w razie wątpliwości można zagotować po 24 godzinach słoik jeszcze raz.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki jak u Chińczyka?
No właściwie tak samo jak w tym przepisie. Z tą różnicą, że składniki trzeba drobniej zetrzeć. Pomija się gotowanie w słoiku. Nie zagotowuje się zalewy. Dodaje się opcjonalną cebulę. Na koniec daje się jej trochę czasu w lodówce i można ją tam trzymać kilka dni. Tak, jest podobna.
Zarówno w Chinach jak i w Polsce czy innych miejscach globu robi się kroki. Za krokiem kolejne kroki. I kapustę z marchewką wekuje się krok po kroku. Zapraszam.
Produkty do zawekowania surówki z białej kapusty i marchewki
- Biała kapusta: 1 główka / około 2 kg
- Marchewki: 3-4 sztuki
- (OPCJONALNE) Cebula: 1 sztuka
- Sól: 1-2 łyżki
- Pieprz: 1 łyżka
- Cukier: 1 szklanka
- Olej: 4 łyżki
- Ocet: 0,5 szklanki
Sprzęt do przygotowania surówki z białej kapusty do wekowania
- Garnek
- Słoiki
- Miska
- Tarka
- Ścierka / ręcznik
Procedura przyrządzania surówki z białej kapusty w słoikach
- Umyć kapustę.
- Zerwać zewnętrzne liście kapusty.
- Kapustę przekroić na pół i jeszcze na pół (ćwiartki).
- Kapustę pokroić w paski, a następnie poszatkować.
- Kapustę przełożyć do miski.
- (OPCJONALNE) Cebulę obrać i pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Cebulę obrać i pokroić! w drobną kostkę, następnie dodać do miski.
- Marchewkę umyć i obrać (jeśli się dokładnie umyje marchew, to obierki można przetworzyć np. na placki z marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: placki z marchewki!).
- Marchewki zetrzeć na tarce o dość sporych oczkach i dodać do miski.
- Zawartość miski dokładnie wymieszać.
- Dodać do miski łyżkę soli i dokładnie wymieszać.
- Zostawić surówkę by się „przegryzła” i puściła soki.
- Wlać do garnka ocet i olej.
- Dodać do garnka cukier i odrobinę wody.
- Gotować zalewę tak długo aż cukier się rozpuści i jeszcze chwilę (nie zagotować).
- Zalewę przelać do miski z surówką, dodać łyżkę lub dwie pieprzu i bardzo dokładnie wymieszać.
- Odstawić surówkę na minimum godzinę do lodówki.
- Przełożyć surówkę do słoików.
- Do garnka włożyć ręcznik / ścierkę i zalać wodą.
- Od zagotowania wody, każdy słoik gotować 15-20 minut.
- Każdy słoik położyć do góry dnem na około godzinę.
- Surówka z białej kapusty i marchewki jest gotowa. Należy ją przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dodatkowe uwagi
Obierki marchewki można przerobić na placki.
Pół kapusty można zrobić w wersji z cebulą a pół bez.
Gotową surówkę można podawać samą lub zmieszać z majonezem albo jogurtem.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.mojegotowanie.pl/przepis/surowka-z-bialej-kapusty-do-sloikow
- https://dankapichci.pl/surowka-z-bialej-kapusty-do-sloikow/