Podobno przepis na kopytka z warzyw rosołowych powstał przez przypadkowy zbieg okoliczności. Pewnego dnia zebra postanowiła wziąć udział w amatorskim konkursie gotowania. Ale jak to zebra, nie miała łatwo – była jedynym stworzeniem na tej imprezie, które nie miało dłoni. Oczywiście, mogłaby poprosić o pomoc słonia, ale on pewnie zachowałby się w kuchni tak samo jak w składzie porcelany.
Mimo to zebra postanowiła zaskoczyć wszystkich. Żeby udowodnić, że nawet zebra bez dłoni potrafi stworzyć coś boskiego, wymyśliła przepis na kopytka z warzyw rosołowych. Dlaczego akurat kopytka? Bo przecież ma już takie cudne kopyta!
Tak było. Nie zmyślam. (Może trochę).
Jaki sos do kopytek z warzyw rosołowych?
Kopytka z warzyw rosołowych można jeść ot tak. Jednak lepiej dodać do nich sos. Jaki? Oto kilka prostych opcji:
- Sos pieczarkowy na odpieprz: podsmażone i pokrojone w plastry pieczarki zrumienić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gotować, aż sos zgęstnieje.
- Sos koperkowy na odczepne: wywar z warzyw rosołowych zagęścić mąką lub zasmażkąZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażką!. Dodać posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz do smaku.
- Sos czosnkowy bez polotu: śmietanę lub jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać przyprawy takie jak sól, pieprz.
- Sos pomidorowy w stylu więziennym, prosto z puchy: podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać przecier pomidorowy i gotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi ziołami.
To tylko kilka żartobliwych, aczkolwiek praktycznych propozycji. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami albo korzystać z bardziej wysublimowanych przepisów na sosy takich jak sos musztardowy, sos buraczkowy czy sos serowo paprykowy.
Produkty na kopytka z warzyw rosołowych
- Ziemniaki: 3 sztuki
- Czosnek: 1-2 ząbki
- Marchew po rosole: 2 sztuki
- Pietruszka po rosole: 1 sztuka
- Jajka: 1 sztuka
- Mąka: 1 szklanka + mąka na podsypywanie
- Mąka ziemniaczana: ćwierć szklanki
- Majeranek: 1 łyżka
- Sól: 1 łyżeczka
- Pieprz: według uznania
- (OPCJONALNE) Cebula po rosole: 1 sztuka
- (OPCJONALNE) Seler po rosole: 1 sztuka
- (OPCJONALNE) Por po rosole: 1 sztuka
Sprzęt do zrobienia kopytek z warzyw rosołowych
- Garnek a najlepiej dwa garnki
- Miska
- Stolnica / spory kawałek stołu
Procedura przygotowania kopytek z warzyw rosołowych możliwych do zamrożenia
- Do garnka wlać wodę, posolić łyżeczką soli i zacząć gotować.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.
- Marchew i pietruszkę po rosole drobno posiekać i rozgnieść.
- Jeżeli dysponujemy tylko świeżą marchewką i pietruszką, wcześniej należy je ugotować do miękkości.
- Dodajemy marchew i pietruszkę do miski.
- (OPCJONALNE) Drobno siekamy i dodajemy do miski inne warzywa po rosole.
- Ząbek czosnku drobno siekamy i dodajemy do miski.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlewamy z garnka wodę.
- Ziemniaki dokładnie rozgniatamy i pozostawiamy do momentu, aż wystygną.
- Zimne ziemniaki dodajemy do miski z posiekanymi wcześniej warzywami.
- Do miski dosypujemy łyżkę majeranku.
- Dodajemy szklankę mąki oraz ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej.
- Następnie należy dodać trochę pieprzu i wbić 1 jajko.
- Powstałą masę należy wymieszać bardzo dokładnie.
- Wstawić w garnku posoloną wodę i zacząć gotować.
- Na stolnicy lub wolnym fragmencie stołu wysypać mąkę.
- Ugnieść ciasto w zbitą kulkę.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Każdą z części rozwałkować na wałek grubość około 3 centymetrów.
- Ciąć wałek co około 2-3 centymetry.
- Powstałe fragmenty ugniatać na pojedyncze kopytka.
- Z podanych proporcji powinno wyjść w przybliżeniu 25 kopytek.
- Uformowane kopyta gotować w osolonej wodzie dodając kopytka do wrzątku.
- Nie gotować zbyt wielu kopytek jednocześnie. Gotować partiami.
- Gdy kopytko wypłynie, po 3-4 minutach wyjąć je z wody i odcedzić.
- Tak samo postępować aż ugotuje się wszystkie kopytka.
- Kopytka z warzyw rosołowych są gotowe do spożycia lub do zamrożenia (gdy ostygną).
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://sylwiamajcher.pl/2020/04/kopytka-z-warzyw-z-bulionu-z-boczniakami/