Facebook | Kontakt

Mus z jabłek do słoików na zimę bez cukru

Oceń Przepis

Jabłka są jednym z najważniejszych skarbów jesieni. Pełne witamin, minerałów i błonnika, stanowią zdrową przekąskę i składnik deserów. Właśnie z myślą robi się mus z jabłek do słoików na zimę bez cukru, który pozwoli cieszyć się ich smakiem w każdej chwili. Przygotowanie własnego musu z jabłek, daje pewność, że mamy w nich prawdziwe owoce, bez sztucznych dodatków czy konserwantów. I co jeszcze ważniejsze, względnie taniej niż kupując malutkie słoiczki w malutkich przytulnych sklepikach. Ok, zobaczmy czy i dlaczego to jest możliwe. Dla tych, co nie lubią teorii, jest przycisk od razu do kroków. Lecimy.

Czy można pasteryzować jabłka bez cukru?

Tak, można pasteryzować jabłka bez cukru, same w sobie zawierają go dość do tego procesu. Pasteryzacja to proces przetwarzania żywności, który ma na celu eliminację mikroorganizmów i przedłużenie trwałości produktu. Dlatego można to zrobić poprzez gotowanie słoików z musem jabłkowym w tak zwanej kąpieli wodnej. Zapewni to zabicie bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby spowodować zepsucie musu. Jednak, bez dodatku cukru mus będzie mniej słodki (no dziwne jakby było inaczej), więc warto dodać inne przyprawy, aby nadać mu smak. Może to m.in. być cynamon, ale z ilością trzeba uważać. Najbezpieczniej jest “doprawić mus” dopiero przy spożywaniu 🙂 i problem z głowy.

Jak długo gotować mus jabłkowy w słoiku?

Mus jabłkowy powinien być gotowany w słoikach przez około 15-20 minut. To jest minimalny czas, jaki trzeba rozważać. Jednak jak to z gotowaniem słoików, niezależnie od zawartości bywa, jeden rabin powie tak, drugi powie nie, a nikt nie ma na swoje twierdzenie danych, które można brać na poważnie (albo nie chce ich pokazać) :). Tak czy siak, warto dostosować czas gotowania do rozmiaru słoików. Po upływie czasu gotowania wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przed przechowaniem w chłodnym i ciemnym miejscu. I to jest najważniejsze a dwie minuty w tę czy tamtą stronę … to już ma drugorzędne znaczenie.

To teraz czas spełnić marzenie dentystów, którzy mają jakąś etykę, i zrobić kolejny produkt bez cukru, ząb po zębie, to znaczy krok po kroku.

Produkty na mus jabłkowy bez cukru do słoików

  • Jabłka: około 8 sztuk / 2 kg
  • Cytryna: 1 sztuka

Sprzęt do zawekowania musu z jabłek do słoików

  • Garnek
  • Pokrywka (pasująca do garnka)
  • Słoiki
  • Ręczniki
  • (OPCJONALNIE) Tarka
  • (OPCJONALNIE) Szatkownica do warzyw

Procedura wekowania musu jabłkowego bez cukru do słoików

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych (skórki z jabłek i gniazda można wykorzystać w innym celu).
  2. Jabłka pokroić w kostkę. (OPCJONALNIE można zetrzeć jabłka na tarce albo posiekać szatkownicą, ale nie jest to konieczne).
  3. Wlać do garnka szklankę wody i zacząć gotować.
  4. Dodać jabłka do garnka.
  5. Gotować na średnim ogniu / mocy.
  6. Cytrynę przekroić na pół.
  7. Wycisnąć sok z cytryny do szklanki i pozbyć się pestek.
  8. Wlać sok z cytryny do garnka.
  9. Przemieszać jabłka z cytryną.
  10. Przykryć garnek pokrywką i gotować do 40 minut.
  11. Raz na jakiś czas przemieszać zawartość garnka.
  12. Sprawdzić zawartość czy jest zbliżona wizualnie do musu, jeśli jeszcze nie, gotować kolejne 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  13. Przekładać gorący mus do słoików i zakręcać.
  14. Odłożyć słoiki z musem jabłkowym do góry dnem na ścierce.
  15. Po 24 godzinach zagotować słoiki w garnku z ręcznikiem na dnie przez 30 minut.
  16. Odłożyć słoiki do góry dnem i jak wystygną, schować je w spiżarni.
  17. Mus z jabłek do słoików bez cukru jest gotowy, by czekać na odpowiedni moment.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/mus-z-jablek-do-sloikow-na-zime-idealny-do-strucli-i-szarlotek-re-6eTJ-9rWh-FHJQ.html
  • https://aniagotuje.pl/przepis/mus-jablkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku