Facebook | Kontakt

Deser z mleka i jajek

Oce艅 Przepis

Szuka艂em w sieci, czy mo偶na zrobi膰 deser z mleka i jajek? Oczywi艣cie odpowiedzi by艂o sporo. Mo偶na zrobi膰 suflety, murzynki, nale艣niki, kopytka na s艂odko czy inne desery nawet bez dodatkowych sk艂adnik贸w innych ni偶 m膮ka. Wi臋kszo艣膰 z nich wymaga艂a jednak r贸偶nego rodzaju sprz臋tu: trzepaczki, piekarnika, mikrofal贸wki, miksera. No, nie o to mi chodzi艂o. Jednak prosz臋 zachowa膰 spok贸j. Da si臋, zrobi艂em, zjad艂em, prze偶y艂em, nie by艂o wybitne, ale smaczne :).

Jak zrobi膰 domowy deser z niczego?

Wed艂ug wielu os贸b kogel-mogel lub podobne wytwory to deser z niczego. Jednak roztrzepanie 偶贸艂tek jajek wraz z cukrem to nie jest co艣 z niczego. Jajka s膮 coraz dro偶sze i maj膮 ograniczon膮 przydatno艣膰 do spo偶ycia. Mleko to te偶 nie woda w Europie i nie mo偶na mie膰 go zawsze pod r臋k膮. O ile mleko marketowe ma jaki艣 termin do spo偶ycia to po otwarciu, do艣膰 szybko nale偶y je spo偶y膰. Reasumuj膮c, z pustego nawet Salomon nie naleje. Ale, jak zosta艂o Ci mleko, na przyk艂ad po robieniu zupy mlecznej z lanymi kluskamiZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: zupy mlecznej z lanymi kluskami!, to maj膮c pod r臋k膮 jajka, idzie troch臋 poczarowa膰.

Jak zrobi膰 krem z jajek i mleka?

Jajeczny krem powstaje przez ubijanie 偶贸艂tek razem z cukrem. Przynajmniej co艣, co przypomina krem. Do tak przygotowanych 偶贸艂tek wystarczy dodawa膰 gor膮ce mleko, a ca艂o艣膰 zmiesza膰 dla zag臋szczenia z odrobin膮 m膮ki. Na koniec mas臋 mo偶na zredukowa膰 z nadmiaru wody, ostro偶nie j膮 podgrzewaj膮c. Proces naj艂atwiejszy nie jest, ale kto nie b臋dzie pr贸bowa艂, ten si臋 nie nauczy.

W takim razie, 偶eby nie zasypia膰 jajek w mleku, czy tam gruszek w popiele … nie r贸bmy sobie jaj, tylko deser z mleka i jajek krok po kroku. Zapraszam!

Produkty do przygotowania mleczno-jajecznego deseru

  • Mleko: 0,5 litra
  • Jajka: 2 sztuki
  • Cukier: 2-3 艂y偶ki
  • M膮ka: 2-3 艂y偶ki
  • Cukier waniliowy: 1 艂y偶eczka

Sprz臋t do przyrz膮dzenia mlecznego deseru

  • Garnek
  • Szklanki / miseczki

Procedura przygotowania deseru z mleka i jajek

  1. Wla膰 mleko do garnka.
  2. Doda膰 do garnka cukier wanilinowy i zagrza膰, ale by nie kipia艂o.
  3. Rozbi膰 jajka, rozdzielaj膮c na bia艂ko i 偶贸艂tko.
  4. Do bia艂ek doda膰 艂y偶k臋 cukru i bardzo mocno ubija膰 a偶 zrobi si臋 stabilna piana.
  5. Do 偶贸艂tka doda膰 艂y偶k臋 cukru i 2 艂y偶ki m膮ki i wymiesza膰.
  6. Gdy masa zrobi si臋 zbyt g臋sta, nale偶y pobra膰 艂y偶eczk臋 mleka z garnka.
  7. Gdy mleko b臋dzie si臋 ju偶 gotowa膰, wla膰 od razu ca艂膮 mas臋 z 偶贸艂tek i ca艂y czas miesza膰 do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Nast臋pnie dodawa膰 do garnka 艂y偶kami mas臋 z bia艂ek.
  9. Po chwili gotowania, obraca膰 wierzchni膮 warstw臋 z bia艂ek i jeszcze chwil臋 gotowa膰.
  10. Wy艂膮czy膰 palnik i zostawi膰 do wystygni臋cia.
  11. Prze艂o偶y膰 na oko艂o 1-2 godziny do lod贸wki.
  12. Deser gotowy 鈥 wystarczy go na艂o偶y膰 do szklanek.

Dodatkowe uwagi

Ubicie r臋czne piany z bia艂ek jest bardzo czasoch艂onne i energoch艂onne.

Dodaj膮c 偶贸艂tka do mleka, trzeba BARDZO dobrze wymiesza膰 zawarto艣膰.

Dobrze jak bia艂ko przed ubijaniem piany pole偶y d艂u偶ej w lod贸wce, przy niekt贸rych jajkach mo偶e lepiej si臋 ubija膰 piana.

殴r贸d艂a sprawdzane i inspiracje

  • https://smacznepotrawy.com/deser-z-mleka-jajek/

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Przegl膮daj krok po kroku