Facebook | Kontakt

Deser z mleka i jajek

Oceń Przepis

Szukałem w sieci, czy można zrobić deser z mleka i jajek? Oczywiście odpowiedzi było sporo. Można zrobić suflety, murzynki, naleśniki, kopytka na słodko czy inne desery nawet bez dodatkowych składników innych niż mąka. Większość z nich wymagała jednak różnego rodzaju sprzętu: trzepaczki, piekarnika, mikrofalówki, miksera. No, nie o to mi chodziło. Jednak proszę zachować spokój. Da się, zrobiłem, zjadłem, przeżyłem, nie było wybitne, ale smaczne :).

Jak zrobić domowy deser z niczego?

Według wielu osób kogel-mogel lub podobne wytwory to deser z niczego. Jednak roztrzepanie żółtek jajek wraz z cukrem to nie jest coś z niczego. Jajka są coraz droższe i mają ograniczoną przydatność do spożycia. Mleko to też nie woda w Europie i nie można mieć go zawsze pod ręką. O ile mleko marketowe ma jakiś termin do spożycia to po otwarciu, dość szybko należy je spożyć. Reasumując, z pustego nawet Salomon nie naleje. Ale, jak zostało Ci mleko, na przykład po robieniu zupy mlecznej z lanymi kluskamiZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy mlecznej z lanymi kluskami!, to mając pod ręką jajka, idzie trochę poczarować.

Jak zrobić krem z jajek i mleka?

Jajeczny krem powstaje przez ubijanie żółtek razem z cukrem. Przynajmniej coś, co przypomina krem. Do tak przygotowanych żółtek wystarczy dodawać gorące mleko, a całość zmieszać dla zagęszczenia z odrobiną mąki. Na koniec masę można zredukować z nadmiaru wody, ostrożnie ją podgrzewając. Proces najłatwiejszy nie jest, ale kto nie będzie próbował, ten się nie nauczy.

W takim razie, żeby nie zasypiać jajek w mleku, czy tam gruszek w popiele … nie róbmy sobie jaj, tylko deser z mleka i jajek krok po kroku. Zapraszam!

Produkty do przygotowania mleczno-jajecznego deseru

  • Mleko: 0,5 litra
  • Jajka: 2 sztuki
  • Cukier: 2-3 łyżki
  • Mąka: 2-3 łyżki
  • Cukier waniliowy: 1 łyżeczka

Sprzęt do przyrządzenia mlecznego deseru

  • Garnek
  • Szklanki / miseczki

Procedura przygotowania deseru z mleka i jajek

  1. Wlać mleko do garnka.
  2. Dodać do garnka cukier wanilinowy i zagrzać, ale by nie kipiało.
  3. Rozbić jajka, rozdzielając na białko i żółtko.
  4. Do białek dodać łyżkę cukru i bardzo mocno ubijać aż zrobi się stabilna piana.
  5. Do żółtka dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i wymieszać.
  6. Gdy masa zrobi się zbyt gęsta, należy pobrać łyżeczkę mleka z garnka.
  7. Gdy mleko będzie się już gotować, wlać od razu całą masę z żółtek i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Następnie dodawać do garnka łyżkami masę z białek.
  9. Po chwili gotowania, obracać wierzchnią warstwę z białek i jeszcze chwilę gotować.
  10. Wyłączyć palnik i zostawić do wystygnięcia.
  11. Przełożyć na około 1-2 godziny do lodówki.
  12. Deser gotowy — wystarczy go nałożyć do szklanek.

Dodatkowe uwagi

Ubicie ręczne piany z białek jest bardzo czasochłonne i energochłonne.

Dodając żółtka do mleka, trzeba BARDZO dobrze wymieszać zawartość.

Dobrze jak białko przed ubijaniem piany poleży dłużej w lodówce, przy niektórych jajkach może lepiej się ubijać piana.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://smacznepotrawy.com/deser-z-mleka-jajek/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku