Szukałem w sieci, czy można zrobić deser z mleka i jajek? Oczywiście odpowiedzi było sporo. Można zrobić suflety, murzynki, naleśniki, kopytka na słodko czy inne desery nawet bez dodatkowych składników innych niż mąka. Większość z nich wymagała jednak różnego rodzaju sprzętu: trzepaczki, piekarnika, mikrofalówki, miksera. No, nie o to mi chodziło. Jednak proszę zachować spokój. Da się, zrobiłem, zjadłem, przeżyłem, nie było wybitne, ale smaczne :).
Jak zrobić domowy deser z niczego?
Według wielu osób kogel-mogel lub podobne wytwory to deser z niczego. Jednak roztrzepanie żółtek jajek wraz z cukrem to nie jest coś z niczego. Jajka są coraz droższe i mają ograniczoną przydatność do spożycia. Mleko to też nie woda w Europie i nie można mieć go zawsze pod ręką. O ile mleko marketowe ma jakiś termin do spożycia to po otwarciu, dość szybko należy je spożyć. Reasumując, z pustego nawet Salomon nie naleje. Ale, jak zostało Ci mleko, na przykład po robieniu zupy mlecznej z lanymi kluskamiZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy mlecznej z lanymi kluskami!, to mając pod ręką jajka, idzie trochę poczarować.
Jak zrobić krem z jajek i mleka?
Jajeczny krem powstaje przez ubijanie żółtek razem z cukrem. Przynajmniej coś, co przypomina krem. Do tak przygotowanych żółtek wystarczy dodawać gorące mleko, a całość zmieszać dla zagęszczenia z odrobiną mąki. Na koniec masę można zredukować z nadmiaru wody, ostrożnie ją podgrzewając. Proces najłatwiejszy nie jest, ale kto nie będzie próbował, ten się nie nauczy.
W takim razie, żeby nie zasypiać jajek w mleku, czy tam gruszek w popiele … nie róbmy sobie jaj, tylko deser z mleka i jajek krok po kroku. Zapraszam!
Produkty do przygotowania mleczno-jajecznego deseru
- Mleko: 0,5 litra
- Jajka: 2 sztuki
- Cukier: 2-3 łyżki
- Mąka: 2-3 łyżki
- Cukier waniliowy: 1 łyżeczka
Sprzęt do przyrządzenia mlecznego deseru
- Garnek
- Szklanki / miseczki
Procedura przygotowania deseru z mleka i jajek
- Wlać mleko do garnka.
- Dodać do garnka cukier wanilinowy i zagrzać, ale by nie kipiało.
- Rozbić jajka, rozdzielając na białko i żółtko.
- Do białek dodać łyżkę cukru i bardzo mocno ubijać aż zrobi się stabilna piana.
- Do żółtka dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i wymieszać.
- Gdy masa zrobi się zbyt gęsta, należy pobrać łyżeczkę mleka z garnka.
- Gdy mleko będzie się już gotować, wlać od razu całą masę z żółtek i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodawać do garnka łyżkami masę z białek.
- Po chwili gotowania, obracać wierzchnią warstwę z białek i jeszcze chwilę gotować.
- Wyłączyć palnik i zostawić do wystygnięcia.
- Przełożyć na około 1-2 godziny do lodówki.
- Deser gotowy — wystarczy go nałożyć do szklanek.
Dodatkowe uwagi
Ubicie ręczne piany z białek jest bardzo czasochłonne i energochłonne.
Dodając żółtka do mleka, trzeba BARDZO dobrze wymieszać zawartość.
Dobrze jak białko przed ubijaniem piany poleży dłużej w lodówce, przy niektórych jajkach może lepiej się ubijać piana.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://smacznepotrawy.com/deser-z-mleka-jajek/