Facebook | Kontakt

Zupa mleczna z lanymi kluskami

Oceń Przepis

Kto nie zna zupy mlecznej? Przyznawać się! No właśnie, zupa mleczna z lanymi kluskami to potrawa znana każdemu. Jednak stosunek do niej to inna historia. Część osób ma z nią miłe wspomnienia, a dla innych to koszmar z dzieciństwa. Z czego to wynika? To zależy :). Nie bez znaczenia jest fakt jej podawania w żywieniu zbiorowym, przez co jakość zupy mogła być obniżona. Dodatkowo sam fakt przymusu mógł mieć wpływ na poczucie smaku zupy mlecznej z kluskami, które nie zawsze wyglądają apetycznie. Tak jak świat tak i smak się zmienia. Warto więc spróbować zupy mlecznej na dorosło.

Z czym się je zupę mleczną?

Zupa mleczna spółkuje nie tylko z lanymi kluskami. Równie dobrze można jeść mleczną zupę z ryżem, kaszą manną albo makaronem – co często wykorzystuje się przy żywieniu na stołówkach, przecież to już są 3 różne zupy, a wliczając kluski nawet cztery! Dla bogatych koneserów śniadaniowej zupy istnieją też wariacje z owocami, migdałami czy orzechami, ale o tym może kiedy indziej.

Zupa mleczna na słodko, czy na słono?

Tak naprawdę to kwestia gustu. Jednak zupę mleczną z lanymi kluskami częściej podaje się na słono. Na słodko częściej występują wariacje z kaszą manną. Właściwie to można jednocześnie dodać cukru i trochę posolić taką zupę. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją krok po kroku, to znajdzie się odpowiedni moment na jej doprawienie. Do dzieła!

Produkty na zupę mleczną z kluskami

  • Mleko: 3-4 szklanki (0,75-1 l)
  • Jajka: 2 sztuki
  • Mąka: 4-5 łyżek
  • Sól: pół – 3/4 łyżeczki

Sprzęt potrzebny do ugotowania zupy mlecznej z kluskami

  • Miska
  • Garnek

Procedura przygotowywania zupy mlecznej z lanymi kluskami

  1. Wlać mleko do garnka i zacząć gotować.
  2. Osolić mleko.
  3. Wsypać 4-5 łyżek mąki do miski.
  4. Rozbić 2 jajka i dodać je do miski.
  5. Mieszać zawartość miski widelcem na gładkie ciasto, da się samym widelcem.
  6. Gdy już mleko będzie się gotować, należy powoli wlewać ciasto, cienkim strumieniem i NIE MIESZAĆ!
  7. Po wlaniu całego ciasta mieszać powstałą zupę.
  8. Gotować jeszcze około 2 minuty i gotowe.

Dodatkowe uwagi

Zupę przechowywać w lodówce.

Jeśli zostały jakieś składniki po przygotowaniu zupy, to można z nich zrobić deser z mleka i jajekZobacz 📋 przepis dotyczący: deser z mleka i jajek!.

Jeżeli zostały tylko jajka, bo mleko się skończyło to naleśniki bez mlekaZobacz 📋 przepis dotyczący: naleśniki bez mleka! i miksera, też mogą stanowić deser lub element późniejszego obiadu.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.olgasmile.com/zupa-mleczna.html
  • https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-mleczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku