Facebook | Kontakt

Zupa mleczna z lanymi kluskami

Oce艅 Przepis

Kto nie zna zupy mlecznej? Przyznawa膰 si臋! No w艂a艣nie, zupa mleczna z lanymi kluskami to potrawa znana ka偶demu. Jednak stosunek do niej to inna historia. Cz臋艣膰 os贸b ma z ni膮 mi艂e wspomnienia, a dla innych to koszmar z dzieci艅stwa. Z czego to wynika? To zale偶y :). Nie bez znaczenia jest fakt jej podawania w 偶ywieniu zbiorowym, przez co jako艣膰 zupy mog艂a by膰 obni偶ona. Dodatkowo sam fakt przymusu m贸g艂 mie膰 wp艂yw na poczucie smaku zupy mlecznej z kluskami, kt贸re nie zawsze wygl膮daj膮 apetycznie. Tak jak 艣wiat tak i smak si臋 zmienia. Warto wi臋c spr贸bowa膰 zupy mlecznej na doros艂o.

Z czym si臋 je zup臋 mleczn膮?

Zupa mleczna sp贸艂kuje nie tylko z lanymi kluskami. R贸wnie dobrze mo偶na je艣膰 mleczn膮 zup臋 z ry偶em, kasz膮 mann膮 albo makaronem 鈥 co cz臋sto wykorzystuje si臋 przy 偶ywieniu na sto艂贸wkach, przecie偶 to ju偶 s膮 3 r贸偶ne zupy, a wliczaj膮c kluski nawet cztery! Dla bogatych koneser贸w 艣niadaniowej zupy istniej膮 te偶 wariacje z owocami, migda艂ami czy orzechami, ale o tym mo偶e kiedy indziej.

Zupa mleczna na s艂odko, czy na s艂ono?

Tak naprawd臋 to kwestia gustu. Jednak zup臋 mleczn膮 z lanymi kluskami cz臋艣ciej podaje si臋 na s艂ono. Na s艂odko cz臋艣ciej wyst臋puj膮 wariacje z kasz膮 mann膮. W艂a艣ciwie to mo偶na jednocze艣nie doda膰 cukru i troch臋 posoli膰 tak膮 zup臋. Zw艂aszcza je艣li przygotuje si臋 j膮 krok po kroku, to znajdzie si臋 odpowiedni moment na jej doprawienie. Do dzie艂a!

Produkty na zup臋 mleczn膮 z kluskami

  • Mleko: 3-4 szklanki (0,75-1 l)
  • Jajka: 2 sztuki
  • M膮ka: 4-5 艂y偶ek
  • S贸l: p贸艂 – 3/4 艂y偶eczki

Sprz臋t potrzebny do ugotowania zupy mlecznej z kluskami

  • Miska
  • Garnek

Procedura przygotowywania zupy mlecznej z lanymi kluskami

  1. Wla膰 mleko do garnka i zacz膮膰 gotowa膰.
  2. Osoli膰 mleko.
  3. Wsypa膰 4-5 艂y偶ek m膮ki do miski.
  4. Rozbi膰 2 jajka i doda膰 je do miski.
  5. Miesza膰 zawarto艣膰 miski widelcem na g艂adkie ciasto, da si臋 samym widelcem.
  6. Gdy ju偶 mleko b臋dzie si臋 gotowa膰, nale偶y powoli wlewa膰 ciasto, cienkim strumieniem i NIE MIESZA膯!
  7. Po wlaniu ca艂ego ciasta miesza膰 powsta艂膮 zup臋.
  8. Gotowa膰 jeszcze oko艂o 2 minuty i gotowe.

Dodatkowe uwagi

Zup臋 przechowywa膰 w lod贸wce.

Je艣li zosta艂y jakie艣 sk艂adniki po przygotowaniu zupy, to mo偶na z nich zrobi膰 deser z mleka i jajekZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: deser z mleka i jajek!.

Je偶eli zosta艂y tylko jajka, bo mleko si臋 sko艅czy艂o to nale艣niki bez mlekaZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: nale艣niki bez mleka! i miksera, te偶 mog膮 stanowi膰 deser lub element p贸藕niejszego obiadu.

殴r贸d艂a sprawdzane i inspiracje

  • https://www.olgasmile.com/zupa-mleczna.html
  • https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-mleczna

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Przegl膮daj krok po kroku