Żyć jak pączki z ziemniaków w maśle. Wbrew pozorom to nie jest nawiązanie do życia bananowców czy przepisu na kisiel bananowo cytrynowyZobacz 📋 przepis dotyczący: kisiel bananowo cytrynowy!. Pączki można zrobić ze swojskich ziemniaków. Takich ziemniaków od chłopa, z pola, a nawet kupionego od płaza bądź czerwonego owada. Robienie pączków samemu, oprócz tego, że sprawia dużo przyjemności, to jest względnie tanie i daje możliwość kontroli nad ilością użytego tłuszczu. Opcjonalnie może to być też sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Jednak na pączki lepiej jest używać ziemniaków, które nie są wczorajsze :).
Co dają ziemniaki w paczkach?
Obecność ziemniaków w pieczywie i podobnych wyrobach zwiększa jego wilgotność i wydłuża świeżość. Dodatkowo ziemniaki są łatwo dostępne, a ich gotowanie robi się samo. Wstawiasz, odlewasz wodę i tyle.
Czy można zrobić dzień wcześniej ciasto na pączki?
Lepiej robić tego samego dnia. Jednak przygotowując ciasto wieczorem, jak przestawi się je przykryte do lodówki, to rano można do procesu wrócić. Rano. Niekoniecznie po porannej zmianie.
Jak zrobić pączki ziemniaczane?
Trzeba zacząć od ziemniaków. Zrobić z nich ciasto, które musi wyrosnąć. Gdy już ciasto będzie gotowe, wystarczy usmażyć pączki i dać im ociec z tłuszczu.
Może i to jest merytorycznie poprawna odpowiedź, ale lepiej przepis na pączki z gotowanych ziemniaków uzupełnić opisem czynności krok po kroku.
Produkty do usmażenia pączków z ziemniaków
- Ziemniaki: 5 sztuk
- Jajka: 1 sztuka
- Cukier: 1 łyżka do ciasta i 1 łyżka dla drożdży
- Olej: 2 szklanki
- Drożdże: 8 g suszonych
- Mleko: kilka łyżek, dla drożdży
- Mąka: 1,5 – 2 szklanki
- Cukier wanilinowy: 2 małe łyżeczki
- Sól: 1 łyżeczka
Sprzęt potrzebny do przygotowania pączków z gotowanych ziemniaków
- Miska: 2 sztuki
- Garnek: najlepiej 2, na jednym też się uda
- Patelnia
- Stolnica / duża tacka (lub odpowiednio duża przestrzeń na blacie)
Procedura smażenia pączków z ziemniaków
- Wstawić wodę w garnku i ugotować w niej ziemniaki w mundurkach.
- Do miski / głębokiego talerza wlać trochę mleka i łyżkę mąki.
- Dodać do tej samej miski drożdże i zawartość wymieszać, niech drożdże jedzą.
- Ziemniaki po ugotowaniu ostudzić.
- Ziemniaki rozgnieść tak mocno jak się da i dodać do osobnej miski.
- Dorzucić do miski jajko, sól, łyżkę oleju i mąkę.
- Wymieszać zawartość miski.
- Dodać do miski rozprowadzone wcześniej drożdże.
- Całość wymieszać i ugnieść na twarde ciasto.
- Odczekać minimum godzinę, aż ciasto urośnie.
- Na patelnię lub do garnka wlać olej (dużo, tak by około pół pączka było w nim zanurzone).
- Na stolnicy posmarowanej olejem rozwałkować ciasto na około 1 centymetr grubości.
- Szklanką wykrawać krążki ciasta i smażyć je na patelni z obu stron.
- Smażyć aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Odstawić pączki z gotowanych ziemniaków by ociekły z nadmiaru tłuszczu i deser gotowy.
Dodatkowe uwagi
Jeśli ciasto jest trochę zbyt niestabilne i po wykrojeniu ciasta z użyciem szklanki się rozpada, wystarczy wykrojoną masę ugnieść w rękach i nanieść na patelnię. Tak też można. Wraz z ciastem budyniowymZobacz 📋 przepis dotyczący: ciastem budyniowym!, takie pączki z ziemniaków gotowanych mogą stanowić podstawę słodkiej biesiady, gdy nie ma się do dyspozycji piekarnika. Natomiast pozostałe mleko można wykorzystać na deser z mleka i jajekZobacz 📋 przepis dotyczący: deser z mleka i jajek!.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-paczki-z-ziemniakow,1947408,smaker.html
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/paczki-ziemniaczane-4
Przepis na pączki prawie jak u babci tylko drożdże zwykłe lepiej niż takie suszone Babci też się te pączki lepiej kleiły niż mi ale finalnie efekt zadowalający
No i super, grunt żeby na końcu przybrały docelowy kształt, a w samej mące nawet jakby się ją niewiadomo ile przesiewało, no to się nie siedzi. Najważniejsze, że smakuje i nie truje 🙂