Facebook | Kontakt

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Oceń Przepis

Zwykło się mówić, że ciasta się piecze. Jednak coraz mniej jest kuchenek gazowych, prąd coraz droższy a coś innego niż jabłka w cieścieZobacz 📋 przepis dotyczący: jabłka w cieście! lub deser z mleka i jajekZobacz 📋 przepis dotyczący: deser z mleka i jajek! by się zjadło na podwieczorek. Wbrew pozorom wiele wyrobów cukierniczopodobnych nie wymaga pieca. Można zrobić ciasto bez pieczenia, spełniając kilka kroków. Krok pierwszy: polubić się z budyniem. Drugi krok: nie mieć awersji do mleka. Krok trzeci: znaleźć margarynę. Czwarty krok: wyszukać herbatniki. Jeśli masz te względnie tanie składniki, to Ci się upiecze. Możesz zrobić ciasto budyniowe bez pieczenia krok po kroku.

Jak zrobić budyniowiec na herbatnikach?

Cały sekret połączenia budyniu i herbatników tkwi w zrobieniu stałej masy. Budyń podczas schładzania tężeje. Mimo to trudno powiedzieć, żeby był sztywny i stabilny. Dlatego magia polega na dodaniu do budyniu herbatników, które wcześniej zostały pokruszone, rozgniecione, zmiażdżone – no w kawałkach. Taka masa jest dużo gęstsza i gdy ostygnie, jest bardziej jednolita.

Inne zastosowanie herbatników w cieście budyniowym

Herbatniki nie dość, że są wypełniaczem budyniu, to mogą stanowić podstawę, czyli spód do ciasta. W takim cieście stanowią jego fundament, na którym budują się kolejne warstwy słodkiej przyjemności bez pieczenia.

Znając teorię budowy budyniowca na herbatnikach, czas ruszać do kuchni!

Produkty do ciasta budyniowego niewymagającego pieczenia

  • Herbatniki (najlepiej zwykłe, ale na czekoladowych też wyjdzie): 400 g
  • Budyń Waniliowy: 3 opakowania (po około 40 g)
  • Margaryna Tortowa: 250 g (jedna kostka)
  • Mleko: 1 litr

Sprzęt do zrobienia ciasta budyniowego

  • Folia aluminiowa lub papier do pieczenia (na jedną formę)
  • Forma do pieczenia (albo patelnia, naczynie)
  • Garnek (lub miska) na mleko / budyń
  • Garnek na margarynę z mlekiem

Procedura przygotowania ciasta budyniowego

  1. Wyłożyć w formie do pieczenia papier do pieczenia lub folię aluminiową.
  2. Wyłożyć w formie do pieczenia herbatniki obok siebie w jedną warstwę.
  3. Odłożyć ok. 24 sztuki (2 warstwy herbatników).
  4. Resztę herbatników umieścić w worku.
  5. Herbatniki w worku pokruszyć na drobne kawałki.
  6. Wlać do miski / garnka zimne mleko (część mleka).
  7. Do garnka z mlekiem wsypać proszki budyniowe i energicznie mieszać by się rozpuściły.
  8. Pozostałe mleko wlać do garnka i zacząć gotować.
  9. Dodać kostkę margaryny do garnka z mlekiem i doprowadzić do wrzenia, mieszając.
  10. Gdy mleko się zagotuje, wlać do niego rozpuszczony budyń.
  11. Energicznie mieszać.
  12. Dosypać pokruszone herbatniki.
  13. Gotując na wolnym / słabym ogniu nieustannie mieszać masę.
  14. Połowę gorącej masy wylać na formę z ułożonymi herbatnikami.
  15. Wyrównać wylaną masę.
  16. Wyłożyć na wylaną masę drugą warstwę herbatników.
  17. Na drugą warstwę herbatników wylać resztę masy budyniowej.
  18. Wyłożyć na masę pozostałe herbatniki (3 warstwę).
  19. Odstawić ciasto do wystygnięcia w chłodnym miejscu.
  20. Ciasto po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
  21. Można konsumować tego samego dnia, jednak jeszcze lepsze jest po nocy przestanej w lodówce.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.youtube.com/watch?v=Ih8euzLTLJk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku