Facebook | Kontakt

Jabłka w cieście

5/5 - (z 1 ocen)

Polska to idealny kraj, by smażyć w nim jabłka w cieście naleśnikowym. Samych jabłek rośnie dużo. Są one masowo eksportowane. Dziwniejsze jest to, że mało przetworów z nich się robi, Może dlatego, że mamy ich dosyć, w końcu zazwyczaj robi się je z papierówek. Od musu jabłkowego przez jabłka zasmażane aż po sorbet jabłkowyZobacz 📋 przepis dotyczący: sorbet jabłkowy! czy sorbet z buraków i jabłek. Pomimo prostoty jabłka, można je wykorzystać do posiłku na każdą porę dnia. Zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. I tu się zatrzymajmy. To kryterium spełniają jabłka w cieśnie, takim naleśnikowym. Trochę roboty z nimi jest i kuchnię trzeba posprzątać po nich, ale smaku co niemiara i to na każdym kroku.

Jak zrobić jabłka w cieście naleśnikowym?

Tu nie ma filozofii. W ogólności trzeba: przygotować ciasto z mąki, mleka i jajek. Przygotować jabłka pozbywając się zbędnych części. Zanurzyć jabłka w cieście. Smażyć na rozgrzanej patelni i jak się zarumienią to zjeść. Brzmi za prosto i nie jest krok po kroku… Co z tym ciastem? Przecież ciasto ciastu nierówne!

Jak zrobić ciasto do jabłek w cieście?

Oczywiście proporcje to zawsze kwestia dyskusyjna. Mąkę zawsze trzeba mieć w zapasie (nawet jak wcześniej milion razy była przesiana). Żeby przyspieszyć proces i ograniczyć sprzątanie – chowamy mikser. Starczy siła rąk!

Oprócz mąki całkiem dużo jajek z 3 sztuki, mleko – szklanka więc trzeba się zastanowić co z resztą. I teraz cukier wanilinowy – dla lepszego smaku powinien znaleźć się w cieście.

Odrobina soli nie zaszkodzi. No i proszek do pieczenia, w końcu coś musi dostarczyć gazów rozpychających ciasto (uwaga, to będzie ten trujący CO2 ;)).

Wersje z używaniem wody gazowanej zamiast zwykłej – niby można, ale zostawmy to naleśnikom lub na inną okazję.

No to założenia projektowe i idea gotowa. Czas zrealizować w krokach jabłka w cieście!

Produkty do zrobienia jabłek w cieście

  • Jabłka: 4-5 sztuk
  • Jajka: 3 sztuki
  • Mleko: 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy: 1-2 łyżeczki
  • Mąka: 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia: 0,5-1 łyżeczka
  • Sól: odrobina / szczypta
  • Olej: kilka łyżek do smażenia
  • OPCJONALNE: masło, do smażenia

Sprzęt potrzebny do przygotowania jabłek w cieście

  • Miska
  • Patelnia

Procedura przyrządzania jabłek w cieście

  1. Umyj jabłka i obierz (obierki też można wykorzystać, więc warto się zastanowić przed ich wyrzuceniem).
  2. Pokrój jabłka w plasterki.
  3. Powykrawaj gniazda nasienne z plasterków (te teoretycznie też można przetworzyć).
  4. Do dużej miski dodaj szklankę mąki.
  5. Dorzuć do miski 3 jajka.
  6. Wsyp odrobinę soli, trochę proszku do pieczenia i cukru wanilinowego.
  7. Do całości dolej szklankę mleka.
  8. Zawartość miski energicznie mieszać.
  9. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj łyżkę mąki i dalej energicznie mieszaj.
  10. Wysmaruj patelnię olejem / masłem.
  11. Rozgrzej bardzo mocno patelnie i potem zmniejsz moc grzania.
  12. Z pomocą widelca lub bardziej finezyjnego narzędzia (długiej wykałaczki) zanurzaj po kolei krążki jabłkowe w cieście.
  13. Przekładaj krążki na patelnię (po 3-5 sztuk na raz, zależnie od patelni, żeby się nie sklejały).
  14. Smaż około 3 minuty i obróć na chwilę, by ciasto z góry doszło do siebie.
  15. Postępuj tak z każdym krążkiem i jabłka w cieście są gotowe.

Dodatkowe uwagi

Jajka i mleko mogą / powinny mieć temperaturę pokojową. Pozostałości po jabłkach można wykorzystać, by zrobić kompot z obierek jabłekZobacz 📋 przepis dotyczący: kompot z obierek jabłek!.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jablka-w-ciescie-nalesnikowym
  • https://aniagotuje.pl/przepis/jablka-w-ciescie
  • https://www.youtube.com/watch?v=TeW96fwSvkw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku