Polska to idealny kraj, by smażyć w nim jabłka w cieście naleśnikowym. Samych jabłek rośnie dużo. Są one masowo eksportowane. Dziwniejsze jest to, że mało przetworów z nich się robi, Może dlatego, że mamy ich dosyć, w końcu zazwyczaj robi się je z papierówek. Od musu jabłkowego przez jabłka zasmażane aż po sorbet jabłkowyZobacz 📋 przepis dotyczący: sorbet jabłkowy! czy sorbet z buraków i jabłek. Pomimo prostoty jabłka, można je wykorzystać do posiłku na każdą porę dnia. Zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. I tu się zatrzymajmy. To kryterium spełniają jabłka w cieśnie, takim naleśnikowym. Trochę roboty z nimi jest i kuchnię trzeba posprzątać po nich, ale smaku co niemiara i to na każdym kroku.
Jak zrobić jabłka w cieście naleśnikowym?
Tu nie ma filozofii. W ogólności trzeba: przygotować ciasto z mąki, mleka i jajek. Przygotować jabłka pozbywając się zbędnych części. Zanurzyć jabłka w cieście. Smażyć na rozgrzanej patelni i jak się zarumienią to zjeść. Brzmi za prosto i nie jest krok po kroku… Co z tym ciastem? Przecież ciasto ciastu nierówne!
Jak zrobić ciasto do jabłek w cieście?
Oczywiście proporcje to zawsze kwestia dyskusyjna. Mąkę zawsze trzeba mieć w zapasie (nawet jak wcześniej milion razy była przesiana). Żeby przyspieszyć proces i ograniczyć sprzątanie – chowamy mikser. Starczy siła rąk!
Oprócz mąki całkiem dużo jajek z 3 sztuki, mleko – szklanka więc trzeba się zastanowić co z resztą. I teraz cukier wanilinowy – dla lepszego smaku powinien znaleźć się w cieście.
Odrobina soli nie zaszkodzi. No i proszek do pieczenia, w końcu coś musi dostarczyć gazów rozpychających ciasto (uwaga, to będzie ten trujący CO2 ;)).
Wersje z używaniem wody gazowanej zamiast zwykłej – niby można, ale zostawmy to naleśnikom lub na inną okazję.
No to założenia projektowe i idea gotowa. Czas zrealizować w krokach jabłka w cieście!
Produkty do zrobienia jabłek w cieście
- Jabłka: 4-5 sztuk
- Jajka: 3 sztuki
- Mleko: 1 szklanka
- Cukier wanilinowy: 1-2 łyżeczki
- Mąka: 1 szklanka
- Proszek do pieczenia: 0,5-1 łyżeczka
- Sól: odrobina / szczypta
- Olej: kilka łyżek do smażenia
- OPCJONALNE: masło, do smażenia
Sprzęt potrzebny do przygotowania jabłek w cieście
- Miska
- Patelnia
Procedura przyrządzania jabłek w cieście
- Umyj jabłka i obierz (obierki też można wykorzystać, więc warto się zastanowić przed ich wyrzuceniem).
- Pokrój jabłka w plasterki.
- Powykrawaj gniazda nasienne z plasterków (te teoretycznie też można przetworzyć).
- Do dużej miski dodaj szklankę mąki.
- Dorzuć do miski 3 jajka.
- Wsyp odrobinę soli, trochę proszku do pieczenia i cukru wanilinowego.
- Do całości dolej szklankę mleka.
- Zawartość miski energicznie mieszać.
- Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj łyżkę mąki i dalej energicznie mieszaj.
- Wysmaruj patelnię olejem / masłem.
- Rozgrzej bardzo mocno patelnie i potem zmniejsz moc grzania.
- Z pomocą widelca lub bardziej finezyjnego narzędzia (długiej wykałaczki) zanurzaj po kolei krążki jabłkowe w cieście.
- Przekładaj krążki na patelnię (po 3-5 sztuk na raz, zależnie od patelni, żeby się nie sklejały).
- Smaż około 3 minuty i obróć na chwilę, by ciasto z góry doszło do siebie.
- Postępuj tak z każdym krążkiem i jabłka w cieście są gotowe.
Dodatkowe uwagi
Jajka i mleko mogą / powinny mieć temperaturę pokojową. Pozostałości po jabłkach można wykorzystać, by zrobić kompot z obierek jabłekZobacz 📋 przepis dotyczący: kompot z obierek jabłek!.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jablka-w-ciescie-nalesnikowym
- https://aniagotuje.pl/przepis/jablka-w-ciescie
- https://www.youtube.com/watch?v=TeW96fwSvkw