Facebook | Kontakt

Sorbet z buraków i jabłek

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu

Produkty potrzebne na sorbet z buraków i jabłek

  • Buraki: 3 sztuki
  • Jabłka: 2 sztuki
  • Cukier: 1/4 szklanki

Sprzęt do zrobienia sorbetu z buraków i jabłek

  • Miska
  • Plastikowy pojemnik
  • Garnek, najlepiej z 2
  • Rękawiczki lub siatka foliowa
  • Pokrywka, najlepiej pasująca do garnka
  • Tarka

Procedura przygotowania sorbetu z buraków i jabłek

  1. Buraki umyć, wyszorować i wstawić do garnka z wodą.
  2. Buraki gotować do miękkości w garnku pod lekkim przykryciem przez mniej więcej godzinę.
  3. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych (obierki i gniazda z jabłek warto zostawić do przetworzenia).
  4. Jabłka zetrzeć na tarce do miski.
  5. Gdy buraki będą już miękkie, odlać wodę i poczekać aż buraki ostygną.
  6. Garnek można od razu umyć.
  7. Założyć rękawiczki lub skorzystać z siatki foliowej do ochrony rąk.
  8. Ostudzone buraki obrać ze skóry.
  9. Buraki zetrzeć na tarce do miski.
  10. Wymieszać zawartość miski.
  11. Do garnka na średniej mocy palnika wsypać 1/4 szklanki cukru.
  12. Dolać do garnka 1/4 szklanki wody.
  13. Zagotować powstały płyn od czasu do czasu mieszając.
  14. Gdy część wody odparuje i płyn zgęstnieje (ale nie za bardzo) przelać go do miski z burakami i jabłkami.
  15. Wymieszać zawartość miski.
  16. Przełożyć mieszaninę na sorbet z buraków i jabłek do plastikowego pojemnika (takiego, który zmieści się w zamrażarce).
  17. Ugnieść całą masę i wyrównać, następnie przełożyć do zamrażarki na 30 min.
  18. Po 30 minutach wyjąć sorbet i przemieszać.
  19. Powtórzyć mieszanie w interwałach 30-45 minutowych 3-4 razy.
  20. Sorbet z buraków i jabłek powinien być gotowy. Jeśli nie zostawić dłużej w zamrażarce.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://gotujwstylueko.pl/przepisy/sorbet-malinowo-buraczkowy
  • https://akademiasmaku.pl/przepis/lody-z-burakow,4964

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku