To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu
Produkty potrzebne na sorbet z buraków i jabłek
- Buraki: 3 sztuki
- Jabłka: 2 sztuki
- Cukier: 1/4 szklanki
Sprzęt do zrobienia sorbetu z buraków i jabłek
- Miska
- Plastikowy pojemnik
- Garnek, najlepiej z 2
- Rękawiczki lub siatka foliowa
- Pokrywka, najlepiej pasująca do garnka
- Tarka
Procedura przygotowania sorbetu z buraków i jabłek
- Buraki umyć, wyszorować i wstawić do garnka z wodą.
- Buraki gotować do miękkości w garnku pod lekkim przykryciem przez mniej więcej godzinę.
- Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych (obierki i gniazda z jabłek warto zostawić do przetworzenia).
- Jabłka zetrzeć na tarce do miski.
- Gdy buraki będą już miękkie, odlać wodę i poczekać aż buraki ostygną.
- Garnek można od razu umyć.
- Założyć rękawiczki lub skorzystać z siatki foliowej do ochrony rąk.
- Ostudzone buraki obrać ze skóry.
- Buraki zetrzeć na tarce do miski.
- Wymieszać zawartość miski.
- Do garnka na średniej mocy palnika wsypać 1/4 szklanki cukru.
- Dolać do garnka 1/4 szklanki wody.
- Zagotować powstały płyn od czasu do czasu mieszając.
- Gdy część wody odparuje i płyn zgęstnieje (ale nie za bardzo) przelać go do miski z burakami i jabłkami.
- Wymieszać zawartość miski.
- Przełożyć mieszaninę na sorbet z buraków i jabłek do plastikowego pojemnika (takiego, który zmieści się w zamrażarce).
- Ugnieść całą masę i wyrównać, następnie przełożyć do zamrażarki na 30 min.
- Po 30 minutach wyjąć sorbet i przemieszać.
- Powtórzyć mieszanie w interwałach 30-45 minutowych 3-4 razy.
- Sorbet z buraków i jabłek powinien być gotowy. Jeśli nie zostawić dłużej w zamrażarce.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://gotujwstylueko.pl/przepisy/sorbet-malinowo-buraczkowy
- https://akademiasmaku.pl/przepis/lody-z-burakow,4964