Naszła Cię ochota na zimny deser? Lody są dla Ciebie zbyt kaloryczne i zbyt słodkie? Masz za dużo jabłek i cytrynę pod ręką? Dalszy ciąg jest oczywisty. Krok po kroku przygotujesz orzeźwiający sorbet jabłkowy z cytryną!
Przepisy na sorbety
Sorbety to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Są przyjemnie orzeźwiające i niezwykle smaczne. Jeśli zastanawiasz się, jak samemu przygotować sorbet w domowym zaciszu. Garść przepisów i wskazówek znajdziesz tutaj. To jaki sorbecik wariacie?
Znajdź przepisy na 🍧 domowe przetwory!
Z czego można zrobić sorbet?
Sorbety można przygotować z różnych owoców, takich jak np.: jabłka, truskawki, maliny, mango, arbuz, cytryna, limonka czy mandarynka. Możliwości jest naprawdę wiele, a co więcej, większość owoców można ze sobą łączyć, tworząc m.in. sorbet cytrynowo pomarańczowy, sorbet marchewkowy z pomarańczą, a nawet do sorbetu jabłkowego dodaje się zazwyczaj trochę cytryny, no może nawet więcej niż trochę.
Z jakich owoców można zrobić sorbet?
Jak już wspomniałem, nadają się do tego praktycznie wszystkie owoce. Ważne jest, aby wybrać względnie świeże i dojrzałe owoce, które zapewnią intensywny smak sorbetu i nie są zepsute ani rozbite. Wydawać się to może dziwne, ale sorbet z poobijanych jabłek lub gruszek to już nie to samo. Tak samo z brązowiejącego banana też szału nie będzie.
Jak samemu zrobić lody sorbetowe?
Aby przygotować sorbet w domu, wystarczy zmiksować owoce, dodać trochę soku z cytryny oraz odrobinę cukru czy miodu, jeśli owoce są kwaśne. Następnie należy schłodzić masę w lodówce, albo od razu mrozić w zamrażarce. Potem dokładnie mieszać co jakiś czas, aby sorbet nabrał odpowiedniej konsystencji.
Powyższy schemat pasuje do większości domowych sorbetów. Jeśli chcesz jakiś smak wypróbować samemu, powyższy algorytm może być dobrym początkiem. Różnice w poszczególnych sorbetach wynikają z tego, czy jest to jeden smak, czy połączenie kilku owoców, czy owoce są kwaśne i czy były wcześniej przetwarzane.
Co zamiast cukru użyć do sorbetu?
Zamiast tradycyjnego cukru, można użyć miodu, syropu z agawy, stewii czy erytrolu. Te słodziki idealnie sprawdzą się w sorbetach i dadzą im wyjątkowy smak. Chcąc być jeszcze bardziej naturalnym, warto się zastanowić, po co chce się dodać cukru do sorbetu? Może warto zdecydować się na inny sorbet, albo inne połączenie? Może zamiast cytrynowego sorbetu z dużą ilością cukru warto zdecydować się na sorbet jabłkowy z dużą ilością cytryny?
Co zrobić, żeby sorbet nie zamarzł?
Żeby domowy sorbet nie był tylko i wyłącznie blokiem lodu, podczas mrożenia trzeba go co jakiś czas przemieszać. Można to robić w cyklach co godzinę.
Teraz możesz zainspirować się i stworzyć własne, unikatowe smaki sorbetów, które po prostu orzeźwią i być może zachwycą. Smacznego!