Facebook | Kontakt

Przepisy na dodatki do potraw

Nie samym konkretem żyje posiłek. Istotne są dodatki. Mistrzowie drugiego planu potrafią całkowicie zmienić smak i wartość potrawy. Odpowiedni sos potrafi ożywić prozaiczne rozgotowane pyry. Co więcej, często dodatki do posiłków sprawiają, że jesteśmy syci⁣, a przynajmniej tak się czujemy, a konkret daje smak i wartości odżywcze. Tak więc …

Znajdź przepisy na dodatki do obiadu!

Jaki dodatek warzywny do obiadu?

Warto postawić na sezonowe produkty, o ile się ma na to odpowiednio funduszy. Brokuły, marchew, dynia czy cukinia świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami i daniami z ryb. Dzięki nim można urozmaicić i wzbogacić smak prozaicznego kawałka mięsa zwanego czasem obiadem. Oczywiście nie zawsze jest sezon, ale promocje trafiają się co jakiś czas i wtedy warzywny dodatek bierze się z przetworów, które należy wcześniej przygotować. Nawet taka wcześniej przygotowana marchewka w słoiku może odmienić codzienną rutynę.

Co można podać do mięsa zamiast ziemniaków?

Możliwości jest dużo: kuskus, ryż, kasza jęczmienna, kasza gryczana, quinoa, czy kasza bulgur. Te alternatywy mogą dać potrawie zupełnie nowy charakter i sprawić, że nawet zwykły obiad stanie się wyjątkowy. Dodatkowo nie trzeba ich obierać jak oklepanych ziemniaków. Co więcej, gdy są w workach, co może nie jest najtańsze i najzdrowsze, to często wystarczy je wrzucić do gara i niech się grzeją. W tym czasie można się ogolić, umyć lub odpisać na maila. Wilk będzie syty, bo coś zjesz a owca cała, bo nie będziesz stać niepotrzebnie nad „jedzeniem”.

Co na szybko jako dodatek do obiadu?

Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Kto ma go dużo? Sięgnij po ryż lub makaron. Szybkie w ugotowaniu, zawsze smaczne i uniwersalne. Jak się rozgotuje, też jadalne. Chciałeś coś smacznego… no to trzeba było wcześniej pomyśleć. Na przyszłość zrobisz kluski z ziemniaków i twarogu, kopytka szpinakowe albo kopytka z warzyw rosołowych i je zamrozisz. Dzięki temu jak będziesz się bardzo śpieszyć, wysypiesz je do gara, zajmiesz się owocną pracą, a jak dojdą do siebie, to w biegu wszamiesz. Proste? No proste jak zaplanujesz i przewidzisz. Zrób żarełko na zapas! :)

Jaki dodatek do drugiego dania wybrać?

Odpowiedź jest prosta – sałatki! Warzywa, owoce, orzechy, czy nawet grzanki. Wszystko to może uzupełnić drugie danie, jak zmieszasz ze sobą i sprawi, że będzie ono bardziej sycące i zróżnicowane. Powiesz, że orzechy są drogie i to wymaga czasu i tak dalej. Cóż, skoro jesteś tak bogaty, że jesz obiady dwudaniowe, to co za problem. No, chyba że to obiadek co drugą niedzielę po wypłacie, to inna bajka :).

Pamiętaj, że odpowiednio dobrany dodatek potrafi zmienić nawet najzwyklejszą potrawę w prawdziwe arcydzieło. Bądź kreatywny i eksperymentuj. Świat dodatków kulinarnej sztuki jest niezwykle szeroki i jeszcze niejeden przepis ubogaci tę kategorię.

Ciasta / Dodatki do potraw

Ciasto do pierogów

  • Składniki: mąka, 🧂 sól, 🧈 masło.
  • Sprzęt: miska, garnek, stół.
  • Z tych trzech połączonych mocy powstaje ono, 🥟 ciasto na pierogi! Zobacz, jak je przygotować metodycznie, krok po kroku i wypełnij ulubionym farszem. Czy to będzie kapusta, śliwki, grzyby, mięso, szpinak, każdy pieróg to dobry pieróg. Zacznij od ciasta!

    Ciasta / Dodatki do potraw

    Ciasto na knedle

  • Składniki: 🥔 ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, jajka, sól.
  • Sprzęt: garnek, 🥣 miska, stół.
  • Knedle głównie kojarzą się ze śliwkami. Jednak nikt nie broni zrobić ich z czymkolwiek innym. Z kapustą, jabłkiem, gruszką. Trzeba tylko najpierw zrobić ciasto na knedle. Zapraszam do kuchni!

    Dodatki do potraw / Proste desery / Weki i przetwory

    Jabłka zasmażane na szarlotkę do słoików

  • Składniki: 🍎 jabłka, cukier, cytryna.
  • Sprzęt: garnek, 🫙 słoiki, ręczniki.
  • Nie ma to jak dobra szarlotka 🥧🍎. Niezależnie od gustu i sposobu realizacji spodu, posypek, proporcji, jedno jest pewne. Potrzebne są jabłka. Najlepsza jest ze świeżych jabłek, te jednak nie zawsze są pod ręką albo wieczorem na następny dzień potrzebna jest szarlotka. Wtedy wystarczy pójść do spiżarni. No tak, najpierw zawekuj jabłka na później!

    Dodatki do potraw / Weki i przetwory

    Mus dyniowy do słoików

  • Składniki: 🎃 dynia.
  • Sprzęt: garnek, 🫙 słoiki, ręczniki, sitko.
  • Żeby mieć ciasto z dyni dobrze jest mieć mus dyniowy. Można w słoikach. Słoiki są dobre. Nie tylko w Warszawie. Kto wie, kiedy najdzie ochota na małe co nieco. Słoiki nie tylko dla miodu. Słoiki dla Dyni! Mus dyniowy w słoikach poleca się na przyszłość spiżarni.

    Dodatki do potraw / Proste desery

    Kompot z obierek jabłek

  • Składniki: obierki z jabłek 🍎, cukier.
  • Sprzęt: garnek, pokrywka, miska.
  • Wyrzucasz skórki obrane z jabłka i gniazda nasienne? Niepotrzebnie to robisz. ♻️ Daj im drugie życie. Zaskocz się smakiem 🧃 domowego kompotu z jabłek!

    Dodatki do potraw

    Kluski z ziemniaków i twarogu

  • Składniki: 🥔 ziemniaki, ⬜ twaróg, jajka, mąka.
  • Sprzęt: garnek, miska, 𓊳 stół.
  • Kluski są dobre. Kluski można mrozić, by mieć je na później. Twaróg jest zdrowy, ziemniaki są tanie. Nadszedł czas zrobić pyszne kluski ziemniaczane na teraz albo na później. Zobacz krok po kroku jak zrobić kluski!

    Dodatki do potraw / Weki i przetwory

    Marchewka z groszkiem do wekowania

  • Składniki: 🥕 marchew, 🫛 groszek, sól, ocet.
  • Sprzęt: garnek, ręczniki, 🫙 słoiki.
  • Chomikowanie jak 🐿️ wiewiórka to cecha gryzoni. Jednak dla wygody warto mieć w zapasie marchewkę z groszkiem do obiadu lub bazę do innych potraw. Zabezpiecz zapasy już dziś!

    Dodatki do potraw / Proste desery

    Polewa czekoladowa

  • Składniki: 🍫 tabliczka czekolady, masło.
  • Sprzęt: garnek.
  • To wszystko, co potrzebujesz, by oblać swój ulubiony deser lub ciasto polewą czekoladową. Zanurz swoje pyszności w czekoladzie!

    Dodatki do potraw

    Zasmażka do zup i sosów

  • Składniki: tłuszcz (masło), mąka
  • Sprzęt: 🍳 patelnia, drewniana łyżka.
  • Tyle wystarczy, żeby zrobić zasmażkę, która zagęści Twoją zupę lub sos. Zobacz jak to możliwe!

    Przeglądaj krok po kroku