Facebook | Kontakt

Marchewki do wekowania

Oce艅 Przepis

Obieranie, krojenie i gotowanie marchewki jest czasoch艂onne. Gdyby tak ros艂a od razu marchewka w s艂oikach. By艂aby od razu gotowa jako jarzyna do obiadu. Mo偶na z niej zrobi膰 zup臋. Nada艂aby si臋 od razu do podania z groszkiem. To pi臋kne marzenie, mie膰 pole marchewek w s艂oikach przebijaj膮cych si臋 z ziemi. Jakie to by艂oby wygodne. I co zrobi膰 z t膮 pozosta艂膮 marchewk膮, kt贸r膮 kupi艂em, bo by艂a w promocji i jeszcze zosta艂a?

Co zrobi膰 z du偶膮 ilo艣ci膮 marchwi?

No jak to co? Zrobi膰 marchewk臋 w s艂oikach na zim臋. Na inne pory roku te偶. Dzi臋ki temu mo偶na p贸藕niej j膮 wykorzysta膰 do plack贸w z marchewkiZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: plack贸w z marchewki! albo powstanie z niej zupa marchewkowa na rosole.

Co zrobi膰 z marchwi na zim臋?

Nie ma co my艣le膰 na zapas. Najpierw zwyk艂膮, sam膮 marchewk臋 zawekowa膰 do s艂oik贸w na zim臋. Gdy ju偶 przyjdzie czas marchewki to przerabia膰 j膮 na bie偶膮co, czy to na zupy, marchewk臋 z groszkiem i podobne fantazje.

Jaka zalewa do marchewki konserwowej?

Pi臋kno tkwi w prostocie. Woda i s贸l starczy. Bardziej fantazyjnie mo偶e to by膰 woda, s贸l, cukier, li艣cie laurowe, ziele angielskie. Jednak sama woda i s贸l daje najwi臋cej mo偶liwo艣ci na przysz艂o艣膰.

Jak zrobi膰 przetwory z marchewki?

Marchew trzeba najpierw dok艂adnie umy膰, potem … Nie ma co opowiada膰, zobaczmy ca艂y proces zamykania marchewki w s艂oikach krok po kroku!

Produkty do wekowania marchewki

  • Marchew 3 kg
  • S贸l: 艂y偶ka na ka偶dy litr wody

Sprz臋t do zawekowania marchewki w s艂oikach

  • Garnek: najlepiej 2 sztuki
  • 艢cierka lub r臋cznik: 1-2 sztuki
  • S艂oiki: kilka

Procedura wekowania marchewki

  1. Marchewki umy膰 i obci膮膰 ko艅c贸wki.
  2. Marchewki przekroi膰 na p贸艂 i ugotowa膰 (bez soli).
  3. Wla膰 do garnka litr wody i rozpu艣ci膰 w nim 艂y偶k臋 soli.
  4. Wyj膮膰 marchewki i ostudzi膰.
  5. Obra膰 marchewki (warto zachowa膰 obierki do przetworzenia).
  6. Marchew pokroi膰 w kostk臋.
  7. Roz艂o偶y膰 r贸wnomiernie marchew w s艂oikach.
  8. Gdy woda si臋 zagotuje, zala膰 ni膮 s艂oiki.
  9. Zalany s艂oik zakr臋ci膰 i prze艂o偶y膰 na 艣cierk臋 do g贸ry dnem.
  10. Wykona膰 procedur臋 dla ka偶dego s艂oika.
  11. Po 24 godzinach przeprowadzi膰 szybk膮 pasteryzacj臋.
  12. Zagotowa膰 garnek z wod膮 i r臋cznikiem na dnie.
  13. Do gotuj膮cej si臋 wody w艂o偶y膰 s艂oik.
  14. Gotowa膰 ok. 25-30 minut.
  15. Wyj膮膰 s艂oik na 艣cierk臋 do g贸ry dnem.
  16. Powt贸rzy膰 czynno艣膰 dla ka偶dego s艂oika.
  17. Po nast臋pnych 24 godzinach, Je艣li denka s膮 wkl臋s艂e i s艂oiki nie przeciekaj膮, wszystko posz艂o OK.
  18. Przechowywa膰 weki w ch艂odnym i ciemnym miejscu.

Marchewka w s艂oikach – dodatkowe uwagi

Pozosta艂e z wekowania obierki mo偶na wykorzysta膰 do zrobienia plack贸w z marchewki.

殴r贸d艂a sprawdzane i inspiracje

  • https://cookpad.com/pl/przepisy/13351961-marchewka-w-sloikach-na-zime

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Przegl膮daj krok po kroku