Facebook | Kontakt

Marchewki do wekowania

Oceń Przepis

Obieranie, krojenie i gotowanie marchewki jest czasochłonne. Gdyby tak rosła od razu marchewka w słoikach. Byłaby od razu gotowa jako jarzyna do obiadu. Można z niej zrobić zupę. Nadałaby się od razu do podania z groszkiem. To piękne marzenie, mieć pole marchewek w słoikach przebijających się z ziemi. Jakie to byłoby wygodne. I co zrobić z tą pozostałą marchewką, którą kupiłem, bo była w promocji i jeszcze została?

Co zrobić z dużą ilością marchwi?

No jak to co? Zrobić marchewkę w słoikach na zimę. Na inne pory roku też. Dzięki temu można później ją wykorzystać do placków z marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: placków z marchewki! albo powstanie z niej zupa marchewkowa na rosoleZobacz 📋 przepis dotyczący: zupa marchewkowa na rosole!.

Co zrobić z marchwi na zimę?

Nie ma co myśleć na zapas. Najpierw zwykłą, samą marchewkę zawekować do słoików na zimę. Gdy już przyjdzie czas marchewki to przerabiać ją na bieżąco, czy to na zupy, marchewkę z groszkiem i podobne fantazje.

Jaka zalewa do marchewki konserwowej?

Piękno tkwi w prostocie. Woda i sól starczy. Bardziej fantazyjnie może to być woda, sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie. Jednak sama woda i sól daje najwięcej możliwości na przyszłość.

Jak zrobić przetwory z marchewki?

Marchew trzeba najpierw dokładnie umyć, potem … Nie ma co opowiadać, zobaczmy cały proces zamykania marchewki w słoikach krok po kroku!

Produkty do wekowania marchewki

  • Marchew 3 kg
  • Sól: łyżka na każdy litr wody

Sprzęt do zawekowania marchewki w słoikach

  • Garnek: najlepiej 2 sztuki
  • Ścierka lub ręcznik: 1-2 sztuki
  • Słoiki: kilka

Procedura wekowania marchewki

  1. Marchewki umyć i obciąć końcówki.
  2. Marchewki przekroić na pół i ugotować (bez soli).
  3. Wlać do garnka litr wody i rozpuścić w nim łyżkę soli.
  4. Wyjąć marchewki i ostudzić.
  5. Obrać marchewki (warto zachować obierki do przetworzenia).
  6. Marchew pokroić w kostkę.
  7. Rozłożyć równomiernie marchew w słoikach.
  8. Gdy woda się zagotuje, zalać nią słoiki.
  9. Zalany słoik zakręcić i przełożyć na ścierkę do góry dnem.
  10. Wykonać procedurę dla każdego słoika.
  11. Po 24 godzinach przeprowadzić szybką pasteryzację.
  12. Zagotować garnek z wodą i ręcznikiem na dnie.
  13. Do gotującej się wody włożyć słoik.
  14. Gotować ok. 25-30 minut.
  15. Wyjąć słoik na ścierkę do góry dnem.
  16. Powtórzyć czynność dla każdego słoika.
  17. Po następnych 24 godzinach, Jeśli denka są wklęsłe i słoiki nie przeciekają, wszystko poszło OK.
  18. Przechowywać weki w chłodnym i ciemnym miejscu.

Marchewka w słoikach – dodatkowe uwagi

Pozostałe z wekowania obierki można wykorzystać do zrobienia placków z marchewki.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://cookpad.com/pl/przepisy/13351961-marchewka-w-sloikach-na-zime

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku