Facebook | Kontakt

Kotlety z czerwonej fasoli

Oceń Przepis

Wydawać się może, że wszelkiego rodzaju kotlety warzywne wymagają blenderów, mikserów i tego typu zaawansowanych urządzeń tnących. Nie w każdym przypadku. Kotlety z czerwonej fasoli można zrobić przy pomocy widelca i noża. Myśląc o fasoli, można mieć przed oczami wizję długiego przetwarzania i namaczania fasoli całą noc. To słuszne skojarzenie. Jednak można użyć fasoli z puszki. Fasola, która została z innego przepisu, też się nada. I już proces się skraca.

Co zrobić z czerwonej fasoli na obiad?

Fasola czerwona jest bardzo wdzięcznym półproduktem do dań obiadowych. Można z niej zrobić między innymi zupę z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: zupę z czerwonej fasoli! z puszki, duszone mięso z fasolą, kaszotto z czerwoną fasolą, sałatkę z czerwoną fasolą itd. Odmierzenie odpowiedniej ilości fasoli nie jest takie łatwe i prawie zawsze zostanie jej trochę. Wtedy można ją przetworzyć na kotlety z czerwonej fasoli. Ziemniaki też się nie zmarnują. Te kotlety (czy placki jak kto woli) jak najbardziej warto wykonać z połączenia tych dwóch warzyw.

Z czym podać kotlety z czerwonej fasoli?

Bardzo dobrze pasują do jogurtów i sosów na ich bazie. Od sosu koperkowego, sosu ziołowego czy prostego sosu czosnkowego. Do każdego z nich można dołożyć trochę liści sałaty, nie tylko ze względów wizualnych.

Skoro mowa o kwestiach wizualnych to już jest czas na rzut oka na przepis krok po kroku

Produkty składowe kotletów z czerwonej fasoli

  • Czerwona fasola: 1 puszka
  • Ziemniaki: 4-5 sztuk
  • Cebula (opcjonalne): 0,5-1 sztuka
  • Czosnek: 1-2 ząbki
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Olej: to zależy, do smażenia według uznania
  • Bułka tarta: kilka łyżek 3-4

Sprzęt do usmażenia kotletów z czerwonej fasoli

  • Miska: 1 – 2 sztuki
  • Garnek: 1 powinien wystarczyć
  • Patelnia

Procedura przyrządzania kotletów z czerwonej fasoli z puszki

  1. Przygotować wodę na ziemniaki (posoloną).
  2. Obrać ziemniaki i pokroić.
  3. Wstawić ziemniaki do garnka.
  4. Odcedzić fasolę.
  5. Obrać i pokroić na drobno czosnek.
  6. (OPCJONALNE) Obrać i posiekać na drobno cebulęZobacz 📋 przepis dotyczący: posiekać na drobno cebulę!.
  7. Fasolę bardzo drobno rozgnieść widelcem.
  8. Odcedzić ziemniaki i ostudzić
  9. Rozgnieść ziemniaki na papkę / purée.
  10. Dodać do miski ziemniaki oraz fasolę i wymieszać.
  11. Dodać do miski czosnek.
  12. (OPCJONALNE) dodać cebulę.
  13. Dodać sól i pieprz.
  14. Wsypać ok. 3-4 łyżki bułki tartej.
  15. Całość wymieszać bardzo dokładnie.
  16. Ciasto dzielić kilkukrotnie na pół formując w kulki.
  17. Po uzyskaniu pożądanej wielkości ugnieść w placki.
  18. Rozgrzać patelnie.
  19. Dodać olej na patelnię.
  20. Smażyć placki (kotlety z czerwonej fasoli) po kolei z każdej strony po ok. 2-3 minuty z każdej strony (wg uznania).

Dodatkowe uwagi

Można wykonanie kotletów z czerwonej fasoli połączyć z gotowaniem zupy z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy z czerwonej fasoli!, robiąc je równolegle.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-bezmiesne/bezkonkurencyjne-kotlety-z-czerwonej-fasoli-re-X8yj-Tyub-dPmQ.html
  • https://www.vegemi.pl/kotlety-z-ziemniakami-i-fasola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku