Wydawać się może, że wszelkiego rodzaju kotlety warzywne wymagają blenderów, mikserów i tego typu zaawansowanych urządzeń tnących. Nie w każdym przypadku. Kotlety z czerwonej fasoli można zrobić przy pomocy widelca i noża. Myśląc o fasoli, można mieć przed oczami wizję długiego przetwarzania i namaczania fasoli całą noc. To słuszne skojarzenie. Jednak można użyć fasoli z puszki. Fasola, która została z innego przepisu, też się nada. I już proces się skraca.
Co zrobić z czerwonej fasoli na obiad?
Fasola czerwona jest bardzo wdzięcznym półproduktem do dań obiadowych. Można z niej zrobić między innymi zupę z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: zupę z czerwonej fasoli! z puszki, duszone mięso z fasolą, kaszotto z czerwoną fasolą, sałatkę z czerwoną fasolą itd. Odmierzenie odpowiedniej ilości fasoli nie jest takie łatwe i prawie zawsze zostanie jej trochę. Wtedy można ją przetworzyć na kotlety z czerwonej fasoli. Ziemniaki też się nie zmarnują. Te kotlety (czy placki jak kto woli) jak najbardziej warto wykonać z połączenia tych dwóch warzyw.
Z czym podać kotlety z czerwonej fasoli?
Bardzo dobrze pasują do jogurtów i sosów na ich bazie. Od sosu koperkowego, sosu ziołowego czy prostego sosu czosnkowego. Do każdego z nich można dołożyć trochę liści sałaty, nie tylko ze względów wizualnych.
Skoro mowa o kwestiach wizualnych to już jest czas na rzut oka na przepis krok po kroku
Produkty składowe kotletów z czerwonej fasoli
- Czerwona fasola: 1 puszka
- Ziemniaki: 4-5 sztuk
- Cebula (opcjonalne): 0,5-1 sztuka
- Czosnek: 1-2 ząbki
- Sól i pieprz: według uznania
- Olej: to zależy, do smażenia według uznania
- Bułka tarta: kilka łyżek 3-4
Sprzęt do usmażenia kotletów z czerwonej fasoli
- Miska: 1 – 2 sztuki
- Garnek: 1 powinien wystarczyć
- Patelnia
Procedura przyrządzania kotletów z czerwonej fasoli z puszki
- Przygotować wodę na ziemniaki (posoloną).
- Obrać ziemniaki i pokroić.
- Wstawić ziemniaki do garnka.
- Odcedzić fasolę.
- Obrać i pokroić na drobno czosnek.
- (OPCJONALNE) Obrać i posiekać na drobno cebulęZobacz 📋 przepis dotyczący: posiekać na drobno cebulę!.
- Fasolę bardzo drobno rozgnieść widelcem.
- Odcedzić ziemniaki i ostudzić
- Rozgnieść ziemniaki na papkę / purée.
- Dodać do miski ziemniaki oraz fasolę i wymieszać.
- Dodać do miski czosnek.
- (OPCJONALNE) dodać cebulę.
- Dodać sól i pieprz.
- Wsypać ok. 3-4 łyżki bułki tartej.
- Całość wymieszać bardzo dokładnie.
- Ciasto dzielić kilkukrotnie na pół formując w kulki.
- Po uzyskaniu pożądanej wielkości ugnieść w placki.
- Rozgrzać patelnie.
- Dodać olej na patelnię.
- Smażyć placki (kotlety z czerwonej fasoli) po kolei z każdej strony po ok. 2-3 minuty z każdej strony (wg uznania).
Dodatkowe uwagi
Można wykonanie kotletów z czerwonej fasoli połączyć z gotowaniem zupy z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy z czerwonej fasoli!, robiąc je równolegle.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-bezmiesne/bezkonkurencyjne-kotlety-z-czerwonej-fasoli-re-X8yj-Tyub-dPmQ.html
- https://www.vegemi.pl/kotlety-z-ziemniakami-i-fasola