Wydawać by się mogło, że dieta wegańska wyklucza z jadłospisu niektóre smaki takie jak pochodzące ze smalcu. Otóż nie! Smalec wegański można zrobić z białej fasoli z puszki. Tak. Bez namaczania fasoli. Bez zastanawiania się jak przechowywać fasolę na zapas. Prosto z puszki wraz z ogólnodostępnymi składnikami takimi jak cebula, czosnek i nieliczne przyprawy. W ten sposób dzieje się wegańsko szmalcowy cud.
Dlaczego do smalcu wegańskiego dodaje się jabłko?
Głównym zadaniem jabłka w smalcu jest nadanie mu kwaskowego i czasem lekko słodkiego smaku. Do tego dzięki jabłku, smalec jest mniej twardy niż bez niego, dzięki czemu łatwiej się rozsmarowuje. Powody i zasady są takie same jak przy smalcu zwierzęcym. Jednak aby smalec pozostał wegański, trzeba uważnie sprawdzić, czy jabłko nie jest robaczywe :).
Czym doprawić smalec z fasoli?
Wegański smalec z białej fasoli w zakresie doprawiania jest podobny do “zwykłego”. Pasuje do niego majeranek lub kminek. Oczywiście sól i pieprz też. Natomiast jak już jest na kanapce, to można jeszcze na niego położyć plasterki ogórka.
Z czego zrobić skwarki do smalczyku z fasoli?
W przypadku smalcu wegańskiego skwarki muszą być bardziej kreatywne. Mogą je zastąpić prażone nasiona słonecznika albo tofu.
Czy do smalcu dodaje się czosnek?
Nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak we wszystkim trzeba zachować umiar. Smalczyk wegański tak samo jak mięsny może być z majerankiem, cebulą (właściwie to powinien być) i czosnkiem. Czasem do smalcu dodaje się szczypiorek (jak do pasty jajecznejZobacz 📋 przepis dotyczący: pasty jajecznej!), wtedy trzeba przy używaniu czosnku rozważyć czy i ile go dodać, aby smalczyk pozostał smalcem i nie stał się pastą czosnkową.
Przyszła pora by krok po kroku zrobić tak dobry smalec, że scenariusz z utworu Smalec zespołu Brudne Dzieci Sida o zniknięciu smalcu z okna stanie się prawdopodobny.
Produkty do zrobienia pasty z białej fasoli
- Fasola biała: 2 puszki
- Jabłko: 1 sztuka
- Cebula: 0,5-1 sztuka
- Czosnek: 1 ząbek
- Szczypiorek: mały pęczek / 2 duże łyżki
- Majeranek: 1 łyżka
- Olej: 1-2 łyżki
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt do przygotowania wegańskiego smalczyku z białej fasoli
- Miska
- Garnek
Procedura przyrządzania smalczyku z białej fasoli
- Fasolę odcedzić z wody i rozgnieść ją na gładką masę.
- Cebulę obrać i pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Cebulę obrać i pokroić! w drobną kostkę.
- Jabłko obrać i bardzo drobno pokroić (można nawet zetrzeć).
- Dodać do garnka olej i rozgrzać.
- Czosnek drobno posiekaćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek drobno posiekać!.
- Smażyć cebulę w garnku aż do zeszklenia.
- Dodać do garnka czosnek i na małym ogniu smażyć.
- Gdy cebula już będzie gotowa dodać do garnka jabłko i mieszać.
- Drobno posiekać szczypiorek.
- Fasolę przerzucić do miski.
- Dodać do miski szczypiorek trochę soli i pieprzu dla smaku.
- Wsypać majeranek do miski z fasolą.
- Gdy cebula z jabłkiem przybierze jednolitą masę, wyłączyć palnik.
- Gdy masa z garnka wystygnie, dodać ją do miski.
- Całość dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce.
Dodatkowe uwagi
Można użyć fasoli surowej, niekonserwowej i ją gotować z zielem angielskim.
Zamiast lub oprócz jabłka można użyć gruszki (ale w małej ilości).
Suszone śliwki też są dobrym dodatkiem (smażyć je razem z cebulą).
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.przepisy.pl/przepis/wegetarianski-smalec-z-bialej-fasoli-i-jablka