Facebook | Kontakt

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Oceń Przepis

Nie ma to jak niedzielny poranek z chrupiącym pieczywem, a na nim pasta jajeczna ze szczypiorkiem. No bez jaj! Piękno tkwi w prostocie. Nawet jaja nie muszą być prosto od chłopa i nie trzeba mieć kurnika. Zawsze jednak można szczypiorek mieć własny, pędzony w domu, na parapecie. Czasem człowiek potrzebuje prostoty i zamiast dodawać różne składniki by powstała pasta jajeczna z kiełkami brokuła, pasta jajeczna z awokado czy pasta jajeczna z cebulą, wystarczy pochylić się nad zwykłym szczypiorkiem.

Co można dodać do pasty jajecznej zamiast majonezu?

Chcąc zrobić pastę jajeczną bardziej fit, majonez można zastąpić twarogiem, modnym Skyrem czy nawet jogurtem. Oprócz walorów smakowych majonez ma na celu złączenie masy jajecznej razem. Chcąc ograniczyć jego ilość, można dodać jajka ugotowane bardziej na miękko (ale nie lejące się).

Ile można trzymać pastę jajeczną w lodówce?

Po przygotowaniu pastę jajeczną można przechowywać w lodówce do 3 dni. Teoretycznie, o ile nie widać śladów zepsucia, można dłużej. Jednak ani to smaczne, ani zdrowe. Pastę jajeczną lepiej zjadać na bieżąco. To nie jest jedzenie, które można zrobić na zapas.

Jak zrobić szybko pastę jajeczną?

Zmieszać jajka, majonez i szczypiorek, a potem doprawić. Jak ma być szybko to najlepiej od razu przejść do przepisu na pastę jajeczną krok po kroku.

Produkty na pastę jajeczną

  • Jajka: 2 sztuki
  • Szczypiorek: 0,25 pęczka, najlepiej świeży
  • Majonez: 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz: według uznania

Sprzęt do przygotowania pasty jajecznej

  • Miska / miseczka
  • Tarka (opcjonalnie)

Procedura przyrządzania pasty jajecznej

  1. Wlać wodę do garnka i szczyptę soli.
  2. Ugotować jajka na twardo.
  3. Ostudzić jajka.
  4. Obrać jajka.
  5. Jajka pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
  6. Dodać jajka na miseczki.
  7. Posiekać drobno szczypiorek.
  8. Dodać szczypiorek do miski.
  9. Widelcem rozdrobnić masę w misce i mieszać.
  10. Dodać do miski sól i pieprz.
  11. Dołożyć do miski 1-2 łyżki majonezu.
  12. Dokładnie zawartość miski wymieszać.
  13. Pasta jest gotowa do smarowania.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://kurkanielotka.pl/przepis/pasta-jajeczna-ze-szczypiorkiem/
  • https://to-co-lubie-gotuje.pl/pasta-jajeczna-ze-szczypiorkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku