Facebook | Kontakt

Marchewka z groszkiem do wekowania

Oceń Przepis

Do czego pasuje marchewka z groszkiem? Do słoików. Po co do słoików? Żeby móc ją podać wraz z ryżem, bitkami, kurczakiem rosołowym, innymi warzywami. Wymieniać można by bez końca. Dobrze też pasują z gotowanymi ziemniakami. Nawet z samą cebulą można ją zrobić i zjeść. Ok, miałem już nie wymieniać.

Najważniejsze, że jest prosta do zrobienia. Można użyć do niej nawet groszku z puszki, a marchewka jest ogólnodostępna. Co prawda inflacja też ją dotknęła, ale to tylko dodatkowy argument, że jak jest w danym momencie tańsza, to trzeba wekować :). Samej mogłoby jej być smutno, więc niech przebywa w spiżarni w zielonym towarzystwie groszku.

Czym doprawiać marchewkę z groszkiem, gdy już jej użyjemy?

Tutaj klasyka, czyli sól, pieprz, trochę cukru. W zależności od dokładnych zamiarów dalej można dodać majeranek, tymianek, a nawet curry, dla bardziej orientalnych opcji.

Jak zagęszczać marchewkę z groszkiem?

Najprostsze rozwiązanie to zasmażkaZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażka!. Czyli na rozpuszczony tłuszcz z masła dajemy mąkę i … dalej zależy od przepisu i czego dokładnie oczekujemy.

No to groch kapusta, głowa pusta … . Nie. Marchewka i groszek, do słoika was proszę … Przepis krok po korku poniżej.

Produkty do weków marchewki z groszkiem

  • Marchew: około 1 kg
  • Groszek: 1 puszka
  • Sok z cytryny / ocet: kilka łyżek
  • Sól: 1-2 łyżeczki

Sprzęt do wekowania marchewki z groszkiem

  • Garnek: dobrze mieć z 2 sztuki
  • Miska
  • Słoiki: kilka
  • Ścierka / ręcznik

Procedura wekowania marchewki z groszkiem

  1. Marchewki umyć i obciąć końcówki.
  2. Marchewki przekroić na pół i ugotować (bez soli).
  3. Wyjąć marchewki i ostudzić.
  4. Obrać marchewki.
  5. Marchew pokroić w kostkę.
  6. Odcedzić groszek z zalewy.
  7. Wymieszać marchewkę i groszek.
  8. Przełożyć marchewkę i groszek do słoików.
  9. Wlać wodę do garnka i dodać soli oraz soku z cytryny (lub 2 łyżki octu).
  10. Zagotować zalewę.
  11. Zalany słoik zakręcić i przełożyć na ścierkę do góry dnem.
  12. Wykonać procedurę dla każdego słoika.
  13. Po 24 godzinach przeprowadzić szybką pasteryzację.
  14. Zagotować garnek z wodą i ręcznikiem na dnie.
  15. Do gotującej się wody włożyć słoik.
  16. Gotować ok. 25-30 minut.
  17. Wyjąć słoik na ścierkę do góry dnem.
  18. Powtórzyć czynność dla każdego słoika.
  19. Po następnych 24 godzinach jeśli denka są wklęsłe i słoiki nie przeciekają, to wszystko poszło OK.
  20. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Takie lubi marchewka z groszkiem, jak jest w słoiku.

Dodatkowe uwagi

Obierki, które zostaną z marchewki, można wykorzystać do zrobienia placków z marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: placków z marchewki!.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://viagusto.pl/marchewka-i-groszek-na-salatke-do-sloikow/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku