Facebook | Kontakt

Zasmażka do zup i sosów

Oceń Przepis

Konsystencja potraw, zwłaszcza płynnych ma znaczenie. Trudno wyobrazić sobie niektóre zupy, kremy czy sosy w zbyt rozrzedzonej postaci. Zagęszczanie potraw prezbiega przede wszystkim poprzez dodanie odpowiedniej (większej zazwyczaj) ilości składników lub dodanie śmietany. Nie zawsze jednak jest to możliwe, a do sklepu daleko. Wtedy na ratunek przychodzi tytułowa zasmażka. Wystarczy ją dodać do uwarzonego wcześniej wywaru i potrawa “magicznie” staje się bardziej obfita.

Zasmażka jako podstawowy element potraw

Zasmażka jest nie tylko środkiem ratunkowym dla zbyt rozrzedzonych potraw. Często jest ona składnikiem podstawowym, bazowym dla niektórych posiłków, takich jak np. zupa z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: zupa z czerwonej fasoli! czy też fasolka szparagowa z zasmażką, gdzie jest samodzielnym dodatkiem do potraw.

Jak zrobić zasmażkę do zupy lub sosu?

W teorii sprawa jest prosta. Do zrobienia zasmażki wystarczy tłuszcz i mąka w odpowiednich proporcjach. Następnie w zależności od potrzeb, wystarczy odpowiednio długo ją podsmażać.

Tyle teorii wystarczy. Zobacz, jak zrobić zasmażkę, krok po kroku!

Produkty potrzebne, by powstała zasmażka

  • Tłuszcz (masło, margaryna, olej): 1 łyżka
  • Mąka: 1 łyżka

Sprzęt do zrobienia zasmażki

  • Patelnia
  • Drewniana łyżka / łopatka

Procedura przygotowania zasmażki

  1. Tłuszcz wyłożyć na patelnię i rozpuścić.
  2. Przygotowywać na małym ogniu / mocy, aby kontrolować stopień wysmażenia.
  3. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
  4. Masa nie może mieć grudek.
  5. Wariant pierwszy: biała, najlepsza do jasnych sosów. Smażyć krótko.
  6. Wariant drugi: jasnozłota, idealna do zup. Smażyć do otrzymania złotego koloru.
  7. Wariant trzeci: brązowa, do ciemnych sosów. Smażyć długo, do otrzymania brązowego koloru i uważać, by się nie przypaliła.

Źródła sprawdzane i inspiracje, jak zasmażkę robią inni

  • https://akademiasmaku.pl/porada/jak-zrobic-zasmazke,740

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku