Facebook | Kontakt

Zupa z czerwonej fasoli

5/5 - (z 1 ocen)

Zupa fasolowa to jedno z typowych dań dla kuchni węgierskiej. Tak samo jak gulasz, zupa gulaszowa i tym podobne wynalazki ze swojej natury jest gęsta i sycąca. Dodatkowo wzbogacona ziemniakami oraz boczkiem i kiełbasą może stanowić samodzielny jednogarnkowy posiłek. Co więcej, nie trzeba do niej używać ostrych przypraw czy w ogóle pokrojonej paprykiZobacz 📋 przepis dotyczący: pokrojonej papryki!, sama w sobie ma konkretny smak. Smak jak, zupa z czerwonej fasoli z puszki.

Czy fasola z puszki nadaje się do zupy?

Tak. Jak najbardziej czerwona fasola z puszki to dobry składnik do zupy. Przede wszystkim nie trzeba poświęcać czasu na wcześniejsze namaczanie fasoli, więc można zupę od razu przygotować. Taka fasola prosto z puszki zapewni gęstość samej potrawie, zupie.

Kiedy i po co w ogóle odcedzać i płukać fasolę z puszki?

Główne powody są dwa. Pierwszy to ewentualny nadmiar soli, użytej do konserwowania fasoli. Jednak ostrożnie doprawiając potrawę, nie powinien to być większy problem, ale jak chcemy ograniczać sól, to warto opłukać fasolę. Drugi powód to cukier, a właściwie takie ciężkostrawne, jak stachioza, werboza itd. Przy problemach trawiennych warto przepłukać fasolę, a najlepiej zapytać lekarza, czy dietetyka jeśli napotyka się niedogodności po spożyciu fasoli w takiej postaci.

Dobrze. Kuchnia posprzątana, puszka z fasolą jest … zobaczmy przepis krok po kroku!

Produkty potrzebne do zupy z czerwonej fasoli

  • Fasola czerwona: 1 puszka
  • Ziemniaki: 4 sztuki
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Kostka bulionowa: 1 sztuka
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Tłuszcz (masło, margaryna, olej): 1 łyżka lub według uznania
  • Mąka: 1 łyżka lub według uznania
  • ZasmażkaZobacz 📋 przepis dotyczący: Zasmażka! (do zrobienia z tłuszczu i mąki): według uznania
  • Szczypiorek (opcjonalne): według uznania
  • Boczek (opcjonalne): według uznania
  • Kiełbasa (opcjonalne): według uznania

Sprzęt potrzebny do ugotowania zupy z czerwonej fasoli

  • Garnki: 2 sztuki
  • Patelnia
  • Drewniana łyżka / łopatka

Procedura gotowania zupy z czerwonej fasoli z puszki

  1. Przygotować wodę na ziemniaki (posoloną).
  2. Obrać ziemniaki i pokroić.
  3. Wstawić ziemniaki do garnka.
  4. Odcedzić fasolę.
  5. Zachować płyn z puszki!
  6. Obrać i pokroić na drobno czosnek.
  7. Rozdrobnić kostkę rosołową.
  8. Po ugotowaniu ziemniaków dodać do garnka kostkę rosołową.
  9. Dodać do garnka fasolę.
  10. Dodać do garnka płyn z puszki po fasoli.
  11. Dodać do garnka posiekany czosnek.
  12. Podgrzać mieszając.
  13. Przygotować zasmażkęZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażkę! (w kolorze jasnozłotym).
  14. Dodać zasmażkę do garnka z zupą.
  15. Gotować mieszając.
  16. Doprawić według uznania (szczypiorek, więcej pieprzu albo majeranek).
  17. (OPCJONALNE) Podsmażyć boczek i/lub kiełbasę.
  18. (OPCJONALNE) Dodać wraz z tłuszczem do zupy.
  19. Chwilę gotować mieszając.

Dodatkowe uwagi

Można gotowanie zupy z czerwonej fasoli połączyć z robieniem kotletów z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: kotletów z czerwonej fasoli!, robiąc je równolegle.

Źródła sprawdzane, inspiracje, jak zupę z fasoli robią inni

  • https://aniagotuje.pl/przepis/wegierska-zupa-fasolowa
  • https://akademiasmaku.pl/przepis/zupa-z-czerwonej-fasoli,1581

2 thoughts on “Zupa z czerwonej fasoli

    1. Trudno nie lubić takiej wariacji. Nie zmienia to faktu, że piękno tkwi w prostocie i z mniejszej ilości składników można też zrobić po prostu zupę fasolową z fasoli z puszki, zamiast kupować gotową zupę fasolową w puszce 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku