Facebook | Kontakt

Zupa czosnkowa z ziemniakami

Oceń Przepis

Nie wszystkie rzeczy we wszechświecie idzie wyjaśnić. Czasem Świat przypomina czeski film. Tak samo jest z zupą czosnkową. Zwłaszcza w à la czeskim wydaniu. Niby nic w tej zupie nie ma. Trudno sobie wyobrazić zupę na samym czosnku. Jednak to się dzieje. Czasem warto, zamiast się zastanawiać, po prostu spróbować czy zupa czosnkowa z ziemniakami na obiad w zimne dni to dobry pomysł.

Co dodać do zupy czosnkowej?

Czosnek w zupie czosnkowej to składnik taki jak szczypiorek należący do pasty jajecznejZobacz 📋 przepis dotyczący: pasty jajecznej!. Nadaje smaku, ale potrzebuje wypełniacza. Taką rolę idealnie spełniają ziemniaki, pyry, kartofle, „ziemniory”, jak zwał tak zwał. One sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca. Dodatkowo samodzielnie przygotowane grzanki będą idealnym uzupełnieniem czosnkowego posiłku.

Czym zagęszczać zupę czosnkową i czy warto?

Jeśli już zupę przygotowuje się wraz z ziemniakami i dodaje do niej grzanki, to pytanie, czy rzeczywiście potrzebuje ona zagęszczenia. Oczywiście zawsze można dodać mąki, albo uniwersalnej zasmażkiZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażki! do zupy. Jednak dobrym urozmaiceniem będzie żółty ser, który ubogaci smakiem i kaloriami zupę.

Tyle dywagacji, prześledźmy przepis krok po kroku!

Produkty do ugotowania zupy czosnkowej z ziemniakami

  • Czosnek: 6 ząbków
  • Ziemniaki: 4-5 sztuk
  • Masło: 2-3 łyżki
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Chleb: 2 kromki lub więcej
  • Majeranek: 1 łyżka
  • Tymianek: 1 łyżeczka
  • (OPCJONALNE) Ser żółty: według uznania

Sprzęt do przyrządzenia zupy czosnkowej

  • Garnek
  • Patelnia

Procedura gotowania zupy czosnkowej z ziemniakami

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło.
  3. Dodać do patelni pokrojone ziemniaki.
  4. Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno posiekać.
  5. Po około 5 minutach smażenia ziemniaków dodać do nich czosnek.
  6. Dosypać majeranek i tymianek oraz trochę pieprzu i soli.
  7. Smażyć około 2-3 minuty.
  8. Nie myć jeszcze patelni.
  9. Wlać do garnka ok. 1 do 1,25 litra wody i gotować.
  10. Dodać do garnka zawartość patelni.
  11. Gotować około 40 minut.
  12. OPCJONALNE: Można zupę zmiksować.
  13. Na tę samą patelnię co wcześniej położyć 2 kromki (nie dodawać nowego tłuszczu) i opiec z obu stron na grzanki.
  14. Można podać zupę i do niej zrobione grzanki
  15. OPCJONALNE: Zupę oprószyć startym żółtym serem

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://kuchnialidla.pl/zupa-czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku