Facebook | Kontakt

Zupa dyniowo – czosnkowa

Oceń Przepis

Zupę z dyni bardzo często przygotowuje się w postaci kremu. Gęsta zupa, zmielona, czasem na mleczku kokosowym z imbirem i kurkumą. To jest klasyk. Czosnek zazwyczaj w zupach jest odruchowym dodatkiem. Czy nie brzmi abstrakcyjnie zupa dyniowo czosnkowa? Może i tak, ale warto spróbować takiego czegoś cośnkowego z dynią.

Czy daje się czosnek do zupy dyniowej?

Jak najbardziej. Istnieje taka potrawa jak zupa joumou, która jest od 2021 roku dziedzictwem narodowym Haiti i wpisana do listy UNESCO. W różnych jej wersjach oprócz dyni dodaje się do niej ziemniaki, cebulę, marchew, banany, czosnek, mięso mielone i tak dalej. Ten przepis nie jest przepisem na zupę joumonu, ale jak widać dynię oraz czosnek można łączyć.

Czy do kremu z dyni dodać czosnek?

Tak. Nie ma przeciwwskazań. Czosnek to przyprawa jak każda inna, chociaż w większych ilościach może być samodzielny, na przykład w zupie czosnkowejZobacz 📋 przepis dotyczący: zupie czosnkowej!. W porównaniu do zupy, czosnek w zupie dyniowej powinien być jeszcze bardziej rozdrobniony.

Jakie przyprawy dajemy do kremu z dyni?

Tutaj ograniczeniem jest wyobraźnia. Najczęściej są to kurkuma, słodka i ostra papryka, natka pietruszki, świeży tymianek czy popularny w Polsce majeranek.

Natomiast najlepszą przyprawą do zupy dyniowej jest jej realizacja krok po kroku. Zapraszam.

Produkty na zupę dyniowo – czosnkową

  • Czosnek: 4 ząbki
  • Dynia: 0,25 sztuki ok. 0,5 kg
  • Ziemniaki: 3-4 sztuki
  • Masło: 2 łyżki
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Chleb: 2 kromki lub więcej
  • Majeranek: 1 łyżka
  • Tymianek: 1 łyżeczka

Sprzęt konieczny do ugotowania zupy dyniowo–czosnkowej

  • Garnek: 2 sztuki
  • Patelnia

Procedura gotowania zupy dyniowo-czosnkowej

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać masło.
  3. Dodać do patelni pokrojone ziemniaki.
  4. Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno posiekać.
  5. Po około 5 minutach smażenia ziemniaków dodać do nich czosnek.
  6. Dosypać majeranek i tymianek oraz trochę pieprzu i soli.
  7. Smażyć około 2-3 minuty.
  8. Wlać do garnka ok. 1 do 1,25 litra wody i gotować.
  9. Dodać do garnka zawartość patelni.
  10. Gotować około 30 minut.
  11. Dynię pokroić w kostkę (użyć bez pestek i miękkiego środka).
  12. Do nowego garnka dolać trochę wody.
  13. Dorzucić do tego garnka pokrojoną dynię.
  14. Gotować do miękkości / można lekko poddusić.
  15. Mieszać w garnku by się dynia nie przypaliła i starać się nie dodawać wody.
  16. Na koniec połączyć oba roztwory w jeden i gotować przez kilka minut.

Dodatkowe uwagi

Zupę dyniowo-czosnkową można też zrobić z zupy czosnkowejZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy czosnkowej! przygotowanej wcześniej.

Zamiast dyni prosto z pola, można użyć dyni w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dyni w zalewie bez octu!, dyni w zalewie octowejZobacz 📋 przepis dotyczący: dyni w zalewie octowej! czy musu dyniowegoZobacz 📋 przepis dotyczący: musu dyniowego!. Oczywiście, jeśli się ma 🙂 w swojej spiżarni.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-pasteryzowana-2
  • https://viagusto.pl/dynia-w-szybkiej-zalewie-bez-octu-dynia-marynowana/
  • https://kuchnialidla.pl/zupa-czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku