Facebook | Kontakt

Mus dyniowy do s艂oik贸w

5/5 - (z 1 ocen)

Smaki jesieni to g艂贸wnie mus dyniowy. Od zupy z dyni, przez tarty a偶 po kawy o smaku dyniowym podawane szczeg贸lnie nami臋tnie w pewnej sieci kawiarni. Miej to ju偶 z dyni! Musisz mie膰 mus dyniowy i z g艂owy p艂acz, 偶e to tylko jesienny przysmak. Trzeba tylko zadba膰, aby taka dynia si臋 nie zepsu艂a.

Czy mo偶na pasteryzowa膰 mus z dyni?

No a jak! Pami臋ta膰 tylko trzeba o s艂oikach. Potem trzeba pami臋ta膰 o s艂oikach. Na koniec, trzeba pami臋ta膰 o s艂oikach! S艂oiki musz膮 by膰 sterylne, czyste i szczelne. Teoretycznie pasteryzacja wystarczy, ale mus dyniowy tak samo jak dynia w zalewie octowejZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: dynia w zalewie octowej!, dynia w zalewie bez octuZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: dynia w zalewie bez octu! czy jakiekolwiek jej przetwory, warto pasteryzowa膰 3 razy! Tak 3 razy w odst臋pach co 24 godziny. Dynia to nie pomidory czy og贸rki 鈥 dlatego jest taka wyj膮tkowa.

Jak przechowywa膰 mus z dyni?

Po trzykrotnej pasteryzacji szczelnie zamkni臋te s艂oiki przechowywa膰 w ch艂odnym miejscu. Najlepiej do tego nadaje si臋 spi偶arnia. Najwa偶niejsze by s艂oiki by艂y bardzo szczelne i przy jakichkolwiek w膮tpliwo艣ciach 鈥 lepiej nie ryzykowa膰. Poddana tyndalizacji dynia w postaci musu idealnie nadaje si臋 na zim臋. Jednak s艂oiki lepiej zje艣膰 wcze艣niej ni偶 p贸藕niej :).

No to teraz metod膮 ma艂ych krok贸w, jak mus to mus. Zapraszam do garnk贸w.

Produkty na mus dyniowy w s艂oikach

  • Dynia: 1 sztuka, oko艂o 2-2,5 kg

Sprz臋t do pasteryzowania musu dyniowego w s艂oikach

  • Garnek: 2 sztuki
  • S艂oiki: 5-6 sztuk
  • R臋cznik / 艣cierka: 2 sztuki (do wekowania)
  • Sitko

Procedura przyrz膮dzania musu dyniowego do s艂oik贸w

  1. Wstawi膰 niewielk膮 ilo艣膰 wody do garnka by si臋 zagotowa艂a.
  2. Dyni臋 przekroi膰 na p贸艂, potem na 膰wiartki.
  3. Po艂贸wki przekroi膰 na p贸艂 (by powsta艂y 膰wiartki).
  4. Wybra膰 z 膰wiartek pestki (do p贸藕niejszego suszenia).
  5. Wybra膰 mi臋kki mi膮偶sz (do przerobienia w innych celach).
  6. Ka偶d膮 z 膰wiartek pokroi膰 na paski o szeroko艣ci oko艂o 2 cm.
  7. Poszczeg贸lne paski pokroi膰 w kostk臋 (bez sk贸ry).
  8. Bez przykrycia gotowa膰 dyni臋 a偶 zmi臋knie.
  9. Je艣li zacz臋艂aby si臋 przypala膰, dodawa膰 minimaln膮 ilo艣膰 wody.
  10. Gdy masa przybierze 鈥瀓ednolit膮鈥 konsystencj臋, wybiera膰 j膮 na sitko, by zlikwidowa膰 nadmiar wody.
  11. Po ods膮czeniu, jeszcze chwil臋 gotowa膰 dyni臋 w garnku.
  12. Mus dyniowy przek艂ada膰 do 鈥瀞terylnych鈥 s艂oik贸w.
  13. Szybko zakr臋ci膰 s艂oik i prze艂o偶y膰 do g贸ry dnem.
  14. Po 24 godzinach rozpocz膮膰 tyndalizacj臋 (3-krotn膮 pasteryzacj臋, pojedyncza nie wystarczy).

殴r贸d艂a sprawdzane i inspiracje

  • https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-puree-z-dyni-przepis/
  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/puree-z-dyni-lub-mus-z-dyni-do-sloikow-na-zime
  • https://kukbuk.pl/artykuly/przetwory-z-dyni-na-zime/
  • https://odzywianie.wprost.pl/przepisy/10915930/zachowaj-dynie-na-zime-jak-zrobic-puree-z-dyni-w-sloikach.html

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Przegl膮daj krok po kroku