Facebook | Kontakt

Mus dyniowy do słoików

5/5 - (z 1 ocen)

Smaki jesieni to głównie mus dyniowy. Od zupy z dyni, przez tarty aż po kawy o smaku dyniowym podawane szczególnie namiętnie w pewnej sieci kawiarni. Miej to już z dyni! Musisz mieć mus dyniowy i z głowy płacz, że to tylko jesienny przysmak. Trzeba tylko zadbać, aby taka dynia się nie zepsuła.

Czy można pasteryzować mus z dyni?

No a jak! Pamiętać tylko trzeba o słoikach. Potem trzeba pamiętać o słoikach. Na koniec, trzeba pamiętać o słoikach! Słoiki muszą być sterylne, czyste i szczelne. Teoretycznie pasteryzacja wystarczy, ale mus dyniowy tak samo jak dynia w zalewie octowejZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie octowej!, dynia w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie bez octu! czy jakiekolwiek jej przetwory, warto pasteryzować 3 razy! Tak 3 razy w odstępach co 24 godziny. Dynia to nie pomidory czy ogórki – dlatego jest taka wyjątkowa.

Jak przechowywać mus z dyni?

Po trzykrotnej pasteryzacji szczelnie zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej do tego nadaje się spiżarnia. Najważniejsze by słoiki były bardzo szczelne i przy jakichkolwiek wątpliwościach – lepiej nie ryzykować. Poddana tyndalizacji dynia w postaci musu idealnie nadaje się na zimę. Jednak słoiki lepiej zjeść wcześniej niż później :).

No to teraz metodą małych kroków, jak mus to mus. Zapraszam do garnków.

Produkty na mus dyniowy w słoikach

  • Dynia: 1 sztuka, około 2-2,5 kg

Sprzęt do pasteryzowania musu dyniowego w słoikach

  • Garnek: 2 sztuki
  • Słoiki: 5-6 sztuk
  • Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)
  • Sitko

Procedura przyrządzania musu dyniowego do słoików

  1. Wstawić niewielką ilość wody do garnka by się zagotowała.
  2. Dynię przekroić na pół, potem na ćwiartki.
  3. Połówki przekroić na pół (by powstały ćwiartki).
  4. Wybrać z ćwiartek pestki (do późniejszego suszenia).
  5. Wybrać miękki miąższ (do przerobienia w innych celach).
  6. Każdą z ćwiartek pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
  7. Poszczególne paski pokroić w kostkę (bez skóry).
  8. Bez przykrycia gotować dynię aż zmięknie.
  9. Jeśli zaczęłaby się przypalać, dodawać minimalną ilość wody.
  10. Gdy masa przybierze „jednolitą” konsystencję, wybierać ją na sitko, by zlikwidować nadmiar wody.
  11. Po odsączeniu, jeszcze chwilę gotować dynię w garnku.
  12. Mus dyniowy przekładać do „sterylnych” słoików.
  13. Szybko zakręcić słoik i przełożyć do góry dnem.
  14. Po 24 godzinach rozpocząć tyndalizację (3-krotną pasteryzację, pojedyncza nie wystarczy).

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-puree-z-dyni-przepis/
  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/puree-z-dyni-lub-mus-z-dyni-do-sloikow-na-zime
  • https://kukbuk.pl/artykuly/przetwory-z-dyni-na-zime/
  • https://odzywianie.wprost.pl/przepisy/10915930/zachowaj-dynie-na-zime-jak-zrobic-puree-z-dyni-w-sloikach.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku