Smaki jesieni to głównie mus dyniowy. Od zupy z dyni, przez tarty aż po kawy o smaku dyniowym podawane szczególnie namiętnie w pewnej sieci kawiarni. Miej to już z dyni! Musisz mieć mus dyniowy i z głowy płacz, że to tylko jesienny przysmak. Trzeba tylko zadbać, aby taka dynia się nie zepsuła.
Czy można pasteryzować mus z dyni?
No a jak! Pamiętać tylko trzeba o słoikach. Potem trzeba pamiętać o słoikach. Na koniec, trzeba pamiętać o słoikach! Słoiki muszą być sterylne, czyste i szczelne. Teoretycznie pasteryzacja wystarczy, ale mus dyniowy tak samo jak dynia w zalewie octowejZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie octowej!, dynia w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie bez octu! czy jakiekolwiek jej przetwory, warto pasteryzować 3 razy! Tak 3 razy w odstępach co 24 godziny. Dynia to nie pomidory czy ogórki – dlatego jest taka wyjątkowa.
Jak przechowywać mus z dyni?
Po trzykrotnej pasteryzacji szczelnie zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej do tego nadaje się spiżarnia. Najważniejsze by słoiki były bardzo szczelne i przy jakichkolwiek wątpliwościach – lepiej nie ryzykować. Poddana tyndalizacji dynia w postaci musu idealnie nadaje się na zimę. Jednak słoiki lepiej zjeść wcześniej niż później :).
No to teraz metodą małych kroków, jak mus to mus. Zapraszam do garnków.
Produkty na mus dyniowy w słoikach
- Dynia: 1 sztuka, około 2-2,5 kg
Sprzęt do pasteryzowania musu dyniowego w słoikach
- Garnek: 2 sztuki
- Słoiki: 5-6 sztuk
- Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)
- Sitko
Procedura przyrządzania musu dyniowego do słoików
- Wstawić niewielką ilość wody do garnka by się zagotowała.
- Dynię przekroić na pół, potem na ćwiartki.
- Połówki przekroić na pół (by powstały ćwiartki).
- Wybrać z ćwiartek pestki (do późniejszego suszenia).
- Wybrać miękki miąższ (do przerobienia w innych celach).
- Każdą z ćwiartek pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
- Poszczególne paski pokroić w kostkę (bez skóry).
- Bez przykrycia gotować dynię aż zmięknie.
- Jeśli zaczęłaby się przypalać, dodawać minimalną ilość wody.
- Gdy masa przybierze „jednolitą” konsystencję, wybierać ją na sitko, by zlikwidować nadmiar wody.
- Po odsączeniu, jeszcze chwilę gotować dynię w garnku.
- Mus dyniowy przekładać do „sterylnych” słoików.
- Szybko zakręcić słoik i przełożyć do góry dnem.
- Po 24 godzinach rozpocząć tyndalizację (3-krotną pasteryzację, pojedyncza nie wystarczy).
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.garneczki.pl/blog/jak-zrobic-puree-z-dyni-przepis/
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/puree-z-dyni-lub-mus-z-dyni-do-sloikow-na-zime
- https://kukbuk.pl/artykuly/przetwory-z-dyni-na-zime/
- https://odzywianie.wprost.pl/przepisy/10915930/zachowaj-dynie-na-zime-jak-zrobic-puree-z-dyni-w-sloikach.html