Facebook | Kontakt

Ciasto na knedle

Oceń Przepis

Knedle to jedno z najbardziej klasycznych i kochanych dań w polskiej kuchni. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, i takie jest. Nikt jednak nie zabrania, próbować zrobić je samemu w domu. Co więcej, wiedząc, jak przygotować samo ciasto można zrobić zarówno knedle ze śliwkami jak i z mięsem czy warzywami. Do wyboru do koloru. Do tego robi się je trochę łatwiej (subiektywna opinia) niż ciasto na pierogiZobacz 📋 przepis dotyczący: ciasto na pierogi! i rzadziej się rozwalają przy gotowaniu. I co najważniejsze, można je także mrozić. No to najpierw knedloteoria, (tak, wiem kreatywne słowotwórstwo, dziękuję), a jak komuś się spieszy, to niech skacze do kroków.

Jak zrobić dobre ciasto na knedle?

Chcąc zrobić doskonałe ciasto na knedle, ważne jest, aby ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść, aby nie było w nich grudek. Dodanie odpowiedniej ilości mąki (szklanka mąki na 0,5 kg ziemniaków) i skrobi ziemniaczanej (1 łyżka na 0,5 kg ziemniaków) pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Powtórzę to jeszcze raz, bo jest to istotne: ważne jest dokładne wymieszanie wszystkich składników, aby ciasto było jednolite i elastyczne.

Czy do ciasta na knedle daje się jajko?

Tak, do ciasta na knedle dodaje się jajko. Jajko pomaga w połączeniu składników i nadaje ciastu odpowiednią konsystencję.

Czy do ciasta na knedle dodaje się mąkę ziemniaczaną?

Tak, do ciasta na knedle dodaje się mąkę ziemniaczaną. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że ciasto będzie lepiej się formować. Ponieważ w samym cieście już i tak są ziemniaki, zazwyczaj łyżka mąki ziemniaczanej wystarczy i trzeba uważać, aby nie przesadzić z jej ilością.

No to kne-kne-kne knedle krok po kroku zacząć czas. Zapraszam!

Produkty do zrobienia ciasta na knedle

  • Ziemniaki: trochę ponad 0,5 kg / 8 małych ziemniaków
  • Mąka: 1 szklanka + mąka na podsypywanie
  • Skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
  • Jajka: 1 sztuka
  • Sól: 2 łyżeczki

Sprzęt do przyrządzenia ciasta na knedle

  • Garnek
  • Miska
  • Stolnica / duża tacka / czysty fragment stołu

Procedura przyrządzania ciasta na knedle

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki odcedzić, następnie w misce je dokładnie rozgnieść.
  3. Gdy ziemniaki ostygną dodać do miski szklankę mąki, łyżkę skrobi i łyżeczkę soli.
  4. Dodać do masy jajko i całość dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto ugniatać w rękach na zbitą masę.
  6. Podsypać stół mąką.
  7. Powstałe ciasto podzielić na dwie części.
  8. Ciasto na knedle rozwałkować na około 3-4 centymetrowy wałek i kroić na kawałki 3-4 centymetrowe.
  9. Z jednego wałka przy powyższych proporcjach powinno wyjść 9-11 fragmentów.
  10. Całe ciasto na knedle przy tych proporcjach powinno dać około 20 fragmentów na knedle.
  11. Każdy z fragmentów spłaszczyć w ręce, nałożyć przeznaczony farsz i zlepić.
  12. Tak przygotowane knedle gotować w osolonej wodzie (1 łyżeczką soli).
  13. Po około 3-5 minutach od wypłynięcia można wyławiać knedle (przy spożyciu od razu można trochę dłużej).
  14. Knedle należy odstawić do ostygnięcia i można je mrozić rozłożone na tacce przez godzinę.
  15. Po godzinie mrożenia, można je przełożyć do pudełek / worków do przechowywania w zamrażarce, w ten sposób będą poporcjowane i nie powinny być sklejone ze sobą.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://foodo.pl/mrozenie-knedli-ze-sliwkami-poradnik-krok-po-kroku/
  • https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-knedle-z-kapusta-i-grzybami,166096,kasia882.html
  • https://aniagotuje.pl/przepis/knedle-ze-sliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku