Facebook | Kontakt

Ciasto do pierog贸w

Oce艅 Przepis

Je艣li zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 idealne ciasto do pierog贸w, kt贸re b臋dzie mi臋kkie, elastyczne i nie b臋dzie p臋ka膰 podczas gotowania, to masz fajne marzenia. W tym wpisie przedstawi臋 Ci spos贸b przygotowania ciasta, kt贸re sprawi, 偶e Twoje pierogi b臋d膮 jadalne i nie powinny si臋 rozpa艣膰. Oczywi艣cie z wykorzystaniem tanich i dost臋pnych sk艂adnik贸w bez wysublimowanego sprz臋tu. Jednak nie oszukujmy si臋. Pierogi nie s膮 tanie. Wymagaj膮:

  • sporo czasu,
  • sporo umiej臋tno艣ci,
  • du偶o przestrzeni w kuchni (w tym blatu),
  • i jeszcze trzeba sprz膮ta膰 sporo, bo ca艂a kuchnia b臋dzie ubrudzona m膮k膮.

Mimo wszystko warto, w ko艅cu pierogi s膮 pyszne, wi臋c spr贸bujmy niemo偶liwego, by by艂y tanie i dla ka偶dego.

Jak si臋 robi ciasto na pierogi?

Aby przygotowa膰 ciasto na pierogi, nale偶y najpierw wymiesza膰 m膮k臋 z sol膮, a nast臋pnie doda膰 mas艂o i wod臋. Warto pami臋ta膰 o dok艂adnym wymieszaniu sk艂adnik贸w, a nast臋pnie ugnieceniu ciasta r臋cznie, a偶 b臋dzie g艂adkie i elastyczne. Brzmi prosto, wi臋c takie nie jest 馃檪

Jak zrobi膰 mi臋kkie i elastyczne ciasto na pierogi?

Aby uzyska膰 mi臋kkie i elastyczne ciasto na pierogi, wa偶ne jest, aby odpowiednio d艂ugo je ugniata膰 i pozostawi膰 do odpoczynku na oko艂o p贸艂 godziny (chocia偶 z tym czasem r贸偶nie bywa). Dodatkowo nale偶y pami臋ta膰 o stopniowym dodawaniu wody do m膮ki, aby uzyska膰 odpowiedni膮 konsystencj臋.

Jakie ciasto na pierogi lepsze z jajkiem czy bez?

Wyb贸r pomi臋dzy ciastem na pierogi z jajkiem a bez jajka zale偶y od Twoich preferencji. Ciasto z jajkiem mo偶e by膰 twardsze (to taka w艂oska fanaberia, kt贸ra sprawia, 偶e ciasto na pierogi staje si臋 bardziej makaronowe), natomiast ciasto bez jajka b臋dzie bardziej mi臋kkie i delikatniejsze. Warto eksperymentowa膰 i sprawdzi膰, kt贸re ciasto bardziej Ci odpowiada.

Ile czasu musi odpocz膮膰 ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi powinno odpoczywa膰 przez oko艂o p贸艂 godziny po uformowaniu, aby sk艂adniki mog艂y si臋 dobrze po艂膮czy膰 i ciasto sta艂o si臋 bardziej elastyczne. Dzi臋ki temu pierogi b臋d膮 mia艂y lepsz膮 konsystencj臋 i nie b臋d膮 p臋ka膰 podczas gotowania. Do tego jeszcze przykrywa si臋 ciasto 艣cierk膮 (czyst膮 i oddychaj膮c膮), 偶eby z wierzchu nie robi艂o si臋 twarde i wyschni臋te.

Dlaczego ciasto na pierogi p臋ka podczas gotowania?

Ciasto na pierogi mo偶e p臋ka膰 podczas gotowania z r贸偶nych powod贸w:

  • zbyt cienkie uformowanie,
  • niewystarczaj膮ce ugniata nie ciasta,
  • nadmiar farszu,
  • z艂e lepienie (zbyt du偶e prze艣wity),
  • za du偶o pierog贸w w garnku jednocze艣nie,
  • czy zbyt d艂ugie gotowanie.

Co do definitywnego rozwi膮zania, to rabini s膮 podzieleni. Niekt贸rzy daj膮 ciastu odpocz膮膰 w lod贸wce, niekt贸rzy dodaj膮 skrobi ziemniaczanej do ciasta. Cz臋艣膰 kuchcik贸w robi kombinacje alpejskie z kilkukrotnym przesiewaniem m膮ki. Na potrzeby domowe jest jedna dobra rada: trzeba pr贸bowa膰, bo w sk艂adnikach i tak nie siedzisz. Do tego obserwuj na bie偶膮co jak zachowuj膮 si臋 twoje lepia艅ce 鈥 pierogi. No i zawsze w alternatywie, jak nie wyjdzie ciasto do pierog贸w, to mo偶na zrobi膰 ciasto na knedleZobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: ciasto na knedle! :).

Je艣li te odpowiedzi Ci si臋 nie klej膮, to mo偶e lepiej sklejmy to krok po kroku. Zapraszam!

Sk艂adniki na ciasto do pierog贸w

  • M膮ka: 2 szklanki
  • S贸l: 1 艂y偶eczka
  • Mas艂o: 1 艂y偶ka

Sprz臋t do zrobienia ciasta na pierogi

  • Miska
  • Garnek
  • Stolnica / fragment sto艂u

Procedura przygotowania ciasta na pierogi

  1. Wsyp do miski 2 szklanki m膮ki.
  2. Dodaj do miski 艂y偶eczk臋 soli.
  3. Zagotuj wod臋 (np. w czajniku).
  4. W szklance wrz膮cej wody rozpu艣ci膰 艂y偶k臋 mas艂a i wymiesza膰.
  5. Gdy mas艂o si臋 rozpu艣ci odczeka膰 oko艂o 5-7 minut.
  6. Doda膰 wod臋 z mas艂em do miski i dok艂adnie wymiesza膰 艂y偶k膮 ciasto.
  7. Gdy ciasto zacznie si臋 formowa膰, formowa膰 / ugniata膰 je dalej r臋koma.
  8. Ciasto przykry膰 艣cierk膮 i odstawi膰 na ponad p贸艂 godziny.
  9. St贸艂 / stolnic臋 obsypa膰 m膮k膮.
  10. Ciasto podzieli膰 na 2 cz臋艣ci.
  11. Wybra膰 jedn膮 cz臋艣膰 sformowan膮 w kulk臋 i rozwa艂kowa膰 na wa艂ek grubo艣ci 1-2 centymetr贸w.
  12. Obcina膰 wa艂ek co oko艂o 3 centymetry.
  13. Ka偶dy fragment to ciasto do pierog贸w, kt贸re mo偶na nadziewa膰 zawarto艣ci膮.
  14. Pierogi gotowa膰 w osolonej wodzie.
  15. Po oko艂o 5 minutach od wyp艂yni臋cia mo偶na wyjmowa膰 pierogi do mro偶enia
  16. Do bie偶膮cego spo偶ycia pierog贸w, nale偶y gotowa膰 je troch臋 d艂u偶ej.

殴r贸d艂a sprawdzane i inspiracje

  • https://aniagotuje.pl/przepis/pierogi-z-kapusta-i-grzybami
  • https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-swieta-pierogi-z-kapusta-i-burakiem,4331

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Przegl膮daj krok po kroku