Facebook | Kontakt

Polewa czekoladowa

5/5 - (z 1 ocen)

Cokolwiek zostanie oblane czekoladą, staje się smaczniejsze. No może oprócz niektórych warzyw. Nie wyobrażam sobie cebuli, którą pokrywa polewa czekoladowa, ale budyniowe ciasto bez pieczeniaZobacz 📋 przepis dotyczący: budyniowe ciasto bez pieczenia! już tak. Dobrze, wystarczy, o gustach się nie dyskutuje :). Chcąc cokolwiek stworzonego w kuchni opatulić czekoladą, musimy mieć ją w formie płynnej.

Z czego zrobić polewę czekoladową?

W domowych warunkach są na to dwa podstawowe sposoby, z użyciem kakao lub z pomocą gotowych już czekolad. Do tego trzeba też użyć tłuszczu – najlepiej pozyskać go z masła. Dodatkowo można dodawać do polewy mleko czy też śmietanę albo śmietanę kremówkę. Jednak warto znać sposoby na pyszną polewę, która nie będzie wymagała wyprawy do sklepu po produkty o krótkim okresie przydatności. Zobaczmy opcję zrobienia polewy z tabliczek czekolady, gdyż łatwiej się je przechowuje.

Jak zrobić polewę czekoladową z tabliczki czekolady?

Trzeba zadbać o składniki. Czekolada musi bazować na kakao. Dlatego lepiej jest użyć czekolad gorzkich niż mlecznych, a przynajmniej zachować między nimi balans. Cały proces musisz robić BEZ POŚPIECHU i najpierw wszystko przygotować.

Polewa czekoladowa, co zrobić, żeby nie stwardniała?

Jeśli zależy Ci, aby wynikowa polewa nie była zbyt twarda – warto trzymać w odwodzie mleko lub śmietankę, mimo że pierwotnie nie jest potrzebna.

Czekoladową kąpiel deserów i potraw czas zacząć krok po kroku zanurzając je w czekoladzie!

Produkty do polewy czekoladowej

  • Masło: pół kostki / 100 g
  • Gorzka czekolada: 1 tabliczka
  • Czekolada mleczna: 1 tabliczka

Polewa czekoladowa potrzebuje niewiele sprzętu

  • Garnek

Procedura tworzenia polewy czekoladowej

  1. Tabliczki czekolady pokruszyć / połamać na kostki.
  2. Na średnim ogniu rozpuścić masło.
  3. Gdy masło się rozpuści, zdjąć garnek z palnika / zmniejszyć moc grzania.
  4. Dodawać systematycznie kolejne kostki i mieszać.
  5. Rozpuścić w ten sposób wszystkie kostki czekolady.
  6. Wymieszać i polewa jest gotowa do wylania na ciasto, kokosowe ciasteczka owsiane, naleśniki bez mikseraZobacz 📋 przepis dotyczący: naleśniki bez miksera!, czy cokolwiek trzeba utopić w czekoladzie.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://aniagotuje.pl/przepis/polewa-czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku