Facebook | Kontakt

Przepisy na pasty kanapkowe

Istnieje nieskończona ilość możliwości, jeśli chodzi pasty do kanapek. Możesz stworzyć pastę na bazie mięsa, ryb, warzyw, owoców (pytanie, czy wtedy to już dżem), czy nawet serów. Nie ma ograniczeń!

Znajdź przepis na swoją 🥪 pastę kanapkową!

Z czego można zrobić pasty do kanapek?

Możliwości jest naprawdę wiele! Możesz skorzystać z tradycyjnych składników, takich jak tuńczyk, jajka, makrela, pomidory, fasola, ser czy warzywa takie jak burak, por, pietruszka itd., nie bój się eksperymentować! Dodaj do swojej pasty zioła, orzechy, suszone owoce, białe lub żółte sery. Możliwości są niemalże nieograniczone. Nawet pasta kanapkowa z ziemniaków i cebuli, pasta kanapkowa z buraka i sera feta, smalec wegański z białej fasoli z puszki czy pasta porowo pietruszkowa po rosole są smacznymi i niedrogimi rozwiązaniami.

Co można dodać do pasty z jajek?

Jeśli chcesz urozmaicić swoją pastę z jajek, spróbuj dodać do niej odrobinę musztardy, posiekanego szczypiorku, ogórków, kiełków lub chrzanu. Dzięki temu pasta zyska dodatkowy smak i aromat, który zaskoczy. Zwróć uwagę też na samą konsystencję. Może to się wydawać głupie, ale poziom rozdrobnienia ma znaczenie. Ta sama pasta przy szatkowaniu jajek nożem, rozgniataniu widelcem czy zmieleniu z użyciem szatkownicy to inne pasty! Nawet prozaiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem w ten sposób może zyskać nowe oblicze.

Jak zrobić pastę z warzyw?

Pasta z warzyw to zdrowy dodatek do Twoich kanapek. Aby ją przygotować, wystarczy zmiksować ulubione warzywa (np. paprykę, pomidory, ogórki). Ale z czym zapytasz? Możesz z dodatkiem jogurtu, majonezu, śmietany lub serka topionego. Zioła, przyprawy i czosnek to również doskonałe dodatki, które nadadzą pastom wyrazistego smaku. W ten sposób powstała między innymi dyniowa pasta kanapkowa z czosnkiem.

Jak masz trochę kreatywności, to tanio możesz zrobić smarowidło, żeby przeżyć kolejne dni, (no i jakoś będzie smakować).

Pasty kanapkowe z warzyw rosołowych

Warte uwagi są też warzywa rosołowe. Jeśli nie masz na nie konkretnego planu, to z nich możesz w niedziele (po zrobieniu rosołu) przygotować pastę do chleba na kilka dni (bo niestety na dzień obecny w niedziele nie kupisz nic w sklepach, a jeść regularnie niestety wypada i o dziwo się opłaca, tak człowiek jest skonstruowany).

Odkryj świat past do kanapek i pozwól sobie na eksperymentowanie z różnymi smakami i konsystencjami. Twoje kanapki z pewnością staną się ulubieńcami Twojego brzuszka!

Pasty kanapkowe

Pasta dyniowo cebulowa do kanapek

  • Składniki: 🎃 dynia, 🧅 cebula, czosnek, oregano.
  • Sprzęt: patelnia, 🥣 miska.
  • Cebula i dynia to zdrowa rodzina. Rodzinne można zjeść kanapki, więc pasta kanapkowa z dyni zadba o zdrowie wszystkich domowników. Wymieszać zdrowe składniki i zjedz zdrowo, wcześniej ruszając się po kuchni krok po kroku.

    Pasty kanapkowe

    Dyniowa pasta kanapkowa z czosnkiem

  • Składniki: 🎃 dynia, czosnek, 🌱 szczypiorek, oregano.
  • Sprzęt: garnek, sitko.
  • Chleba i dyni! Tego żądał tłum w czasach starożytnego Rzymu 🏟 w Koloseum. Tak słyszałem, nie zmyślam. Tak czy inaczej, możesz zrobić sobie kanapkę z dyniową pastą kanapkową wraz z czosnkiem. Zobacz jak.

    Pasty kanapkowe

    Smalec wegański z białej fasoli z puszki

  • Składniki: ⚪ biała fasola, jabłko, 🧅 cebula.
  • Sprzęt: miska, garnek.
  • Chlebek ze smalcem, lekko posolony z ogóreczkiem na wierzchu, brzmi smacznie. Jednak na wegańskiej diecie nie do pomyślenia. No nie do końca, wystarczy puszka fasoli i trochę wyobraźni. Każdy może robić dobry smalec! Zrób i Ty!

    Pasty kanapkowe

    Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

  • Składniki: 🥚 jajka, majonez, szczypiorek.
  • Sprzęt: miska.
  • Trzy składniki i przyprawy, tyle dzieli Cię od pysznej tradycyjnej pasty kanapkowej na śniadanie. Zrób sobie tę przyjemność!

    Przeglądaj krok po kroku