Jeśli myślałeś, że buraczki mogą tylko występować w roli głównej w zupie buraczkowej, to czas na rewolucję smakową w twojej kuchni! Dziś na tapet idzie pasta kanapkowa z buraka i sera feta. Wykorzystamy tu buraczki tarteZobacz 📋 przepis dotyczący: buraczki tarte!, a na bok odstawimy buraki w kostceZobacz 📋 przepis dotyczący: buraki w kostce!. Zatem zapnij swój fartuch i przygotuj się na wyjątkową podróż kulinarną, gdzie burak stoi na czele świata kanapek!
Ale, ale … Stop! Najpierw opowiemy sobie, dlaczego akurat tak to zrobimy.
Z czym połączyć buraka na kanapki?
Poczciwy Polski Burak świetnie komponuje się z wieloma innymi składnikami ze względu na swój lekko słodkawy smak i intensywne barwniki. Opcji jest wiele:
Kozi ser: Burak i kozi ser tworzą idealne połączenie zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Łagodna i kremowa konsystencja sera świetnie komponuje się z delikatnymi smakami buraka.
Orzechy: Dodatek orzechów, takich jak orzechy włoskie, orzechy laskowe czy migdały, może nadać chrupkości i podkreślić słodkawy smak buraka.
Kwaśny krem: Kwaśna śmietana, skrzyżowana z dymną nutą, tworzy idealne kontrastowe uzupełnienie do naturalnej słodyczy buraka.
Możliwości jest oczywiście więcej, ale produkty mleczne, zwłaszcza sery wraz z burakiem mają coś w sobie.
Jaki ser pasuje do buraka?
Serek feta jest idealnym wyborem. Jego smak i kremowa konsystencja doskonale współgrają ze smakiem buraka. Oczywiście, jeśli nie masz dostępu do sera feta, możesz również użyć innych serów białych, takich jak ser kozi czy nawet twarożek. W przypadku zamiany sera pamiętaj o dostosowaniu proporcji soli i przypraw, aby uzyskać odpowiedni smak.
Co pasuje do buraka i fety?
Jeżeli jesteś fanem smaku czosnku, możesz go również dodać do pasty kanapkowej. Posiekany czosnek doskonale podkreśli smak buraka i sera feta. Jednak dodanie czosnku jest opcjonalne, więc jeśli nie przepadasz za jego intensywnym aromatem, możesz śmiało go pominąć.
No to, ten, no, tego… przepis poniżej, krok po kroku.
Produkty potrzebne do pasty kanapkowej z buraka i fety
- Buraki: 3 sztuki
- Serek feta lub podobny: 100 g
- Nasiona słonecznika: 1 garść
- Olej lub oliwa: 1 łyżka
- Sól: pół łyżeczki
- Pieprz: 1 łyżeczka
- (OPCJONALNIE) Czosnek: 1 ząbek
Sprzęt do przygotowania pasty na kanapki z buraka i sera feta
- Garnek
- Pasująca do garnka pokrywka
- Tarka
- Miska
- OPCJONALNIE: siatka foliowa / rękawiczki
Procedura przygotowania pasty kanapkowej z buraka i fety
- Buraki należy umyć i bez obierania włożyć do garnka i zalać wodą, tak by były przykryte.
- Pod lekkim przykryciem gotować buraki do miękkości, około 40-60 minut.
- Po ugotowaniu odlać wodę z buraków i poczekać do ostudzenia.
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (warto użyć worka / siatki foliowej by aż tak nie barwiły).
- Starte buraki umieścić w misce.
- Pokroić ser feta w kostkę i dodać do miski.
- Wymieszać zawartość miski rozgniatając (rozdrabniając) ser w mieszaninie. Opcjonalnie użyć blendera (ale nie jest to konieczne).
- OPCJONALNE: Czosnek dodać, posiekać na drobno i wrzucić do miski mieszając z całością
- Dodać do pasty pół łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i łyżkę oleju.
- Całość bardzo dokładnie wymieszać.
- Odstawić miskę z pastą kanapkową do lodówki i po około 30 minutach, można nią smarować pieczywo, placuszki, wafelki, etc.
- I tak powstała pasta kanapkowa z buraka i sera feta.
Dodatkowe uwagi
Można dodać twaróg, zamiast sera feta. Tylko wtedy, należy całość mocniej dosolić, doprawić. Można dodać inny biały ser, na przykład ser kozi.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://aniagotuje.pl/przepis/pasta-z-pieczonego-buraka-z-feta
- https://akademiasmaku.pl/przepis/pasta-z-burakow-i-twarogu,5162
- https://przepiski.pl/pasta-z-buraka/