Facebook | Kontakt

Buraczki tarte do słoików

Oceń Przepis

Sos, buraczki i pieczeń z kaczki. Gdy wiesz, jak zrobić buraczki tarte do słoików to masz łatwiej przyrządzać takie obiady. Wtedy buraczki wystarczy wyjąć ze słoika i podgrzać. Trochę trudniej jest z kaczką, a ziemniaki same się nie obierają i są coraz droższe, ale od czegoś trzeba zacząć. Mając w zapasie zawekowane buraczki, jedno zmartwienie zniknie. Pozostaje dowiedzieć się jak je przygotować.

Czy buraki gotować pod przykryciem?

Gdy gotujesz buraczki do wekowania, lepiej gotować je pod lekkim przykryciem. Przykrycie pomaga zatrzymać parę w garnku, co przyspiesza proces gotowania i pomaga buraczkom zachować swoją naturalną wilgotność. W ten sposób zostaną one miękkie i delikatne, co ułatwi potem ich tarcie.

Jak doprawić buraczki tarte do słoików?

Na ogół dodaje się sól i pieprz do smaku. Jednak aby nadać im dodatkowe aromaty, można dodać zioła i przyprawy, takie jak czosnek, tymianek, bazylię, koper czy oregano (zwłaszcza robiąc buraki w kostceZobacz 📋 przepis dotyczący: buraki w kostce! do słoików). Możesz także dodać trochę octu jabłkowego, który podkreśli smak buraczków. Trzeba być jednak ostrożnym z ilością przypraw, ponieważ ich smak może nasilić się podczas procesu wekowania. Dodatkowo, jeśli przyprawi się je symbolicznie, to ma się większe pole manewru po ich otwarciu, jak chodzi o doprawianie. Co więcej, będą mogły dłużej leżeć.

Jaka wodą zalewą się buraki?

Do wekowania buraczków tartych sprawdza się przygotowanie zalewy octowej. Woda z octem ma pomóc w zachowaniu świeżości i smaku buraczków. Dodaje się do zalewy cukier i soli, aby zbalansować smak. Trzeba wypełnić słoiki buraczkami i zalewą tuż przed zamknięciem ich pokrywami, aby uniknąć kontaminacji bakteryjnej. 🙂 A po polsku, jak dasz do słoików buraki z gara i zalejesz zalewą to od razu, bezzwłocznie w te pędy zakręć je i odwróć do góry dnem.

Bla, bla, bla, tyle teorii czas podjąć buraczane kroki.

Produkty do wekowania tartych buraczków

  • Buraki: 3 kg
  • Ocet: 0,5 szklanki
  • Cukier: 0,5 szklanki
  • Sól: 1 łyżka

Sprzęt do wekowania tartych buraczków

  • Garnek
  • Tarka
  • Miska
  • Ścierka / ręcznik
  • Słoiki

Procedura wekowania buraczków tartych

  1. Umyć buraki.
  2. Buraki przełożyć do garnka / garnków.
  3. Wlać wodę do garnków, tak by je całkowicie przykrywała.
  4. Gotować buraki do miękkości pod lekko uchyloną pokrywką.
  5. Co jakiś czas „przemieszać” buraki.
  6. Po około godzinie odlać wodę z buraków i je ostudzić.
  7. Obrać buraki.
  8. Zetrzeć buraki na tarce o w miarę dużych oczkach.
  9. W misce przygotować zalewę.
  10. Dodać do miski pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli i wymieszać.
  11. Część zalewy wymieszać z buraczkami i dokładnie wymieszać.
  12. W zależności od gustu dodać resztę zalewy lub dorobić więcej / dodać więcej cukru, lub octu.
  13. Buraczki przełożyć do słoików, dociskając je.
  14. Pozostawić przestrzeń w słoiku ok. 1-2 centymetrów.
  15. Do garnka włożyć ręcznik i zalać wodą.
  16. Od zagotowania wody gotować w niej słoiki około 15-25 minut.
  17. Przekładać do góry dnem słoiki.
  18. Zagotować ponownie słoiki po 24 godzinach w celu pasteryzacji.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://aniagotuje.pl/przepis/buraczki-na-zime
  • https://fajnegotowanie.pl/przepisy/buraczki-w-zalewie-octowej/
  • https://www.kwestiasmaku.com/przepis/buraczki-pasteryzowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku