Facebook | Kontakt

Kapusta duszona z cebulą do słoików

Oceń Przepis

Kapusta duszona z cebulą to klasyczne danie, które świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Osobiście nie wyobrażam sobie domowej spiżarki bez takiej surówki. Chcesz cieszyć się smakiem tej pysznej potrawy przez dłuższy czas? Zainwestuj czas i energię w jej zawekowanie. Dziś podzielę się przepisem na kapustę duszoną z cebulą do słoików oraz wskazówkami jak najlepiej ją przechowywać i jakie przyprawy pasują do tego dania. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Let’s cook!

Jak zrobić białą kapustę z cebulką?

Najpierw trzeba dokładnie pozbawić białą kapustę zewnętrznych liści, a następnie pokroić ją na drobne kawałki. Następnie, warto zamoczyć kapustę w soli, aby zmiękła i lepiej wchłonęła przyprawy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie, dusić kapustę z cebulą w garnku pod przykryciem, a na końcu dodajemy pokrojone jabłko, cukier, ocet i inne przyprawy według własnego uznania. Gotową kapustę możemy z łatwością przechowywać w słoikach, co pozwoli nam cieszyć się jej smakiem przez długi czas. Brzmi prosto, ale zawile. Do przepisu krok po kroku przejdziemy – grunt znać założenia :).

Jak przechowywać kapustę w słoikach?

Jakie przyprawy pasują do kapusty?

Do klasycznej kapusty z cebulą pasuje kminek, koperek, pieprz oraz sól. Jednakże można także eksperymentować z innymi przyprawami takimi jak majeranek, papryka czy czosnek, aby nadać potrawie jeszcze bardziej wyrazisty smak. Warto pamiętać, że odmiany kapusty różnią się między sobą, dlatego warto czasem eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe, aromatyczne smaki!

To nadszedł czas na spotkanie w ringu. Nie będzie to FAME MMA, ale zaobserwujemy duszenie 🙂 krok po kroku. No dalej, kapusta duszona z cebulą do słoików sama się nie zapakuje! Zapraszam!

Składniki do zawekowania białej kapusty z cebulą

  • Biała kapusta: 1-1,25 kg / około pół główki kapusty
  • Cebula: 1 sztuka
  • Jabłka: 1 sztuka
  • Olej: 1 łyżka
  • Cukier: 2 łyżeczki
  • Pieprz: według uznania
  • Sól: 1-2 łyżeczki
  • Ocet: 2-3 łyżki
  • (OPCJONALNE) Kminek: 1 łyżka / według uznania
  • (OPCJONALNE) Koperek: 1 łyżka / według uznania

Sprzęt do przygotowania duszonej kapusty do słoików

  • Garnek
  • Pokrywka kompatybilna do garnka
  • Miska
  • Patelnia
  • Słoiki
  • Ścierka / ręcznik

Procedura przyrządzania duszonej kapusty w słoikach

  1. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści.
  2. Kapustę pokroić pozbawiając „grubych żył” i drobno pokroić / poszatkować.
  3. Umieścić kapustę w misce, obsypać 1-2 łyżeczkami soli i odstawić na minimum 15 minut.
  4. Cebulę obrać i pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Cebulę obrać i pokroić! w kostkę.
  5. Zeszklić cebulę na patelni z kapką oleju.
  6. Kapustę przełożyć do garnka / garnków, zalać litrem wrzącej wody i włączyć palniki.
  7. Gdy cebula jest już gotowa, dodać ją do garnków.
  8. Dusić pod przykryciem około 10-15 minut.
  9. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i drobno pokroić.
  10. Dodać jabłko do garnka (w trakcie trwania wcześniejszych 10-15 minut).
  11. Gdy już się kapusta zagotuje, dodać do garnka 2 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki octu i opcjonalne przyprawy, w tym pieprz.
  12. Zawartość wymieszać i gotować pod lekkim przykryciem 5-7 minut.
  13. Gdy kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana, przełożyć ją do słoików w celu rozpoczęcia pasteryzacji.
  14. Na dnie garnka wyłożyć ręcznik / ścierkę i zagotowywać każdy słoik przykryty w około 2/3 wysokości wodą.
  15. Po około 40 minutach wyjąć słoik i odstawić do góry dnem.
  16. Gdy ostygnie i słoik nie przecieka, to znaczy, że skutecznie kapusta duszona z cebulą do słoików została zapakowana :).

Dodatkowe uwagi

Opcjonalnie można kapustę przed gotowaniem dodatkowo sparzyć i odcedzić z nadmiaru soli.

Równolegle warto też zawekować surówkę z białej kapusty i marchewki do słoików.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.czteryfajery.pl/2019/07/duszona-kapusta-na-zime.html
  • https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-kapusta-biala-zasmazana,167760,bryssska.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku