Facebook | Kontakt

Baza rosołowa na rosół do słoików

Oceń Przepis

Rosół do słoików to klasyka kuchni, przecież nikt nie będzie codziennie gotował świeżego rosołu. Jest to także doskonały sposób na przechowywanie wywaru na dłużej i cieszenie się smakiem domowego rosołu w każdej chwili. Dzisiaj zobaczymy, jak zawekować rosół w słoiku, jako bazę na inne zupy, jak przechowywać go oraz ile może stać w lodówce. Czy jesteś gotowy na kulinarne wyzwanie?

Jak zawekować rosół w słoiku?

Zawekowanie rosołku w słoikach to doskonały sposób na jego długotrwałe przechowywanie. Jak to zrobić? Po ugotowaniu bulionu należy go dokładnie przecedzić. Tak pozbywa się resztek warzyw i mięsa z wywaru. Następnie przelewa się gorący bulion do wyparzonych słoików. Na koniec wystarczy zakręcić dokładnie słoiki i pozostawić aż ostygną.

Jak przechowywać rosół w słoiku?

Zawekowany rosół w słoiku najlepiej przechowywać w lodówce. Po wystudzeniu i zakręconego słoika należy umieścić go w lodówce, gdzie będzie można przechowywać bulion przez około 7-10 dni.

Ile może stać w lodówce Zawekowany rosół?

Zawekowany rosół przechowywany w lodówce może stać przez około 7-10 dni. Ważne jest, żeby:

  • słoiki były szczelnie zamknięte,
  • bulion dobrze przecedzony.

W ten sposób zachowa się świeżość bulionu na dłużej. Pamiętaj, że regularne kontrolowanie stanu słoików oraz terminów ważności jest kluczowe, aby cieszyć się smakiem domowego rosołku dłużej. Dlatego podpisz słoik z datą kiedy go wstawiłeś do lodówki!

To teraz zamykamy do słoików krok po kroku bulion rosołowy. Zapraszam!

Produkty na bulion rosołowy do słoików

  • Mięso z kurczaka z kością: około 1 kg
  • Marchew: 4 sztuki
  • Pietruszka: 2 sztuki
  • Cebula: 1 sztuka
  • Korzeń selera: 0,25 sztuki
  • Por: 0,5 sztuki (białych części)
  • Sól: 1 łyżeczka
  • Pieprz: 1 łyżeczka
  • OPCJONALNE: liść laurowy
  • OPCJONALNE: ziele angielskie

Sprzęt do ugotowania bazy rosołowej do słoików

  • Garnek: 1-2 sztuki, zależnie od wielkości
  • Pokrywka: pasująca do garnka
  • Słoiki: kilka sztuk
  • Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)

Procedura gotowania bulionu rosołowego

  1. Mięso dokładnie umyć i przełożyć do garnka.
  2. Zalać mięso wodą i dodać łyżeczkę soli.
  3. Przykryć garnek pokrywką i gotować przez godzinę.
  4. W międzyczasie wybierać z powierzchni wody w garnku szumowiny (powstający osad).
  5. Marchewki umyć, obciąć końcówki i obrać i przekroić na 2-3 części.
  6. Pietruszkę umyć, obciąć końcówki i obrać i przekroić na pół.
  7. Seler umyć, obrać i przekroić na pół.
  8. Cebulę obrać i przekroić na pół.
  9. Pora umyć, białą część przekroić na pół.
  10. Po godzinie jeszcze bardziej zmniejszyć moc palnika i mięso gotować około 30 minut pozbawiając wywar osadu.
  11. Mięso z rosołu wyjąć i wykorzystać do późniejszego przetworzenia.
  12. Dodać przygotowane wcześniej warzywa (marchew, pietruszkę, seler, cebulę i pora) do garnka.
  13. (OPCJONALNE) Dodać do garnka liść laurowy i ziele angielskie.
  14. Zawartość garnka gotować na małej mocy palnika około 45 minut.
  15. Dodać do garnka łyżeczkę pieprzu i gotować po przemieszaniu kolejne kilka minut.
  16. Wyjąć warzywa z rosołu do późniejszego przetworzenia.
  17. Przygotować wyparzone słoiki.
  18. Gotować wywar tak, by był zagotowany.
  19. Przelewać bulion po kolei do słoików, następnie zakręcić i na ręczniku lub ścierce odstawić do góry dnem.
  20. Gdy słoiki wystygną wstawić je do lodówki.
  21. Tak przygotowany rosół w lodówce można przechowywać około 7-10 dni.
  22. (OPCJONALNE) Tak przygotowany wywar po wcześniejszym dokładniejszym przecedzeniu i zagotowaniu można przechowywać zawekowany dłużej.

Dodatkowe uwagi

Naprawdę warto poświęcić więcej uwagi na odcedzanie wywaru, zanim przeleje się rosół do słoików.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.olgasmile.com/rosol-ze-skrzydelek.html
  • https://www.przepisy.pl/blog/jak-przechowywac-rosol-ile-moze-stac-w-lodowce
  • https://www.przepisy.pl/blog/jak-przygotowac-bulion

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku