To nie jest modra kapusta, to też nie kapusta. To po prostu zupa na bazie czerwonej kapusty topiącej się w pomidorowym przecierze z papryką, która i tak jest tu gościnnie, bo też czerwona. Okazuje się, że można zrobić czerwoną zupę bez sierpa i młota. Naprzód do walki o plan N-krokowy. Krok po krokowy.
Czy czerwona kapusta nadaje się do zupy?
Oczywiście, że tak! Czerwona kapusta to wyjątkowe warzywo, które oprócz swojego intensywnego koloru, jest źródłem witaminy C, A, K oraz błonnika. Co czyni ją idealną bazą dla zupy, więc czemu jej nie zjeść :).
Jakie przyprawy do gotowanej czerwonej kapusty?
Warto sięgnąć po przyprawy, które podkreślą jej smak i aromat. Papryka w proszku dodaje potrawie lekko pikantnego smaku, a także wzmocni kolor kapusty. Możemy również dodać zioła takie jak majeranek, tymianek czy liście laurowe.
Jak zmienia się barwą wywaru z czerwonej kapusty?
Wywar z czerwonej kapusty zmienia barwę w zależności od pH roztworu. Frazes, przecież pamiętasz to z podstawowej edukacji. Dzieje się tak, ponieważ czerwona kapusta zawiera antocyjany, które są naturalnymi barwnikami. W zależności od pH antocyjany zmieniają kolor.
Jeśli dodasz “kwasu” do wywaru z czerwonej kapusty, barwa zmieni się na czerwono-fioletową. Na przykład, dodając sok z cytryny, ocet lub kwas askorbinowy (witamina C), pH wywaru zostaje obniżone, co powoduje zmianę barwy.
Natomiast dodając roztwory o odczynie zasadowym, takie jak soda oczyszczona lub płyn do naczyń (mniam!), barwa zmieni się na niebiesko-zieloną lub żółto-zieloną.
Wywar zachowuje pierwotną, lekko fioletową barwę, gdy nie dodaje się do niego ani kwasów, ani zasad. Odcienie barw mogą się różnić w zależności od stężenia samej kapusty i dodatków, długości gotowania i tak dalej. Dlatego czysto teoretycznie można otrzymać nawet niebieską zupę bez sztucznych barwników.
Starczy tego biadolenia. Przygotuj garnek i zaczynamy gotować zupę!
Produkty do ugotowania zupy z czerwonej kapusty
- Czerwona kapusta: pół główki (czerwona kapusta czerwona kapusta z cebulą w słoikuZobacz 📋 przepis dotyczący: czerwona kapusta z cebulą w słoiku! też się nada)
- Pomidory: 1 puszka pomidorów krojonych lub przecier pomidorowy
- Papryka czerwona: 1 sztuka
- Papryka w proszku: 1-2 łyżeczki
- Cukier: 1 łyżka
- Olej: 2-3 łyżki
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt do przygotowania zupy z czerwonej kapusty
- Garnek
Procedura gotowania zupy z czerwonej kapusty
- Kapustę umyć i pokroić w drobne paski, a następnie drobno poszatkować.
- Dodać do garnka 2 łyżki oleju i zagrzać.
- Dorzucić do garnka pokrojoną kapustę.
- Smażyć kapustę kilka minut mieszając co jakiś czas.
- Paprykę pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Paprykę pokroić! w kostkę, pozbywając się ziaren i białych części.
- Dodać paprykę do garnka i gotować przez kilka minut.
- Dolać do garnka pomidory z puszki lub przecier pomidorowy.
- Wlać do garnka do 2 szklanek wody (zależnie od konsystencji pomidorów).
- Wsypać 1 łyżkę cukru i trochę soli oraz pieprzu.
- Gotować zawartość około 30 minut mieszając zawartość garnka co jakiś czas.
- Zupa z czerwonej kapusty jest gotowa do podania.
Dodatkowe uwagi
Można do zupy pod koniec gotowania dodać pokrojoną kiełbasę lub słoninę dla urozmaicenia.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-czerwonej-kapusty-2
- https://akademiasmaku.pl/przepis/zupa-fit-z-czerwonej-kapusty,5114
- https://zwilling.pl/blog/zupa-z-czerwonej-kapusty-n1112