Facebook | Kontakt

Jak uprażyć pestki dyni?

Oceń Przepis

Pestki dyni nie tylko są pyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych. To prawdziwy skarb natury, który warto wykorzystać w kuchni, dlatego jest taki drogi. Jeszcze droższe bywają prażone pestki dyni, które idealnie pasują do sałatek, surówek, chleba z ziarnami czy pesto. Dlatego warto więc dowiedzieć się, jak łatwo i szybko uprażyć pestki dyni w domowych warunkach. Poznaj prosty przepis i odkryj nowy, zdrowy przysmak, który może być nie tylko dodatkiem, ale także doskonałą przekąską na każdy dzień!

Wybór odpowiednich pestek

Zanim przystąpisz do uprażenia pestek dyni, wybierz odpowiednie. Najlepiej sprawdzą się pestki już wysuszone i oczyszczone (jeśli pozyskujesz je bezpośrednio z dyni robiąc mus dyniowyZobacz 📋 przepis dotyczący: mus dyniowy!, dynię w zalewie octowej, zupę dyniowo czosnkową czy jakiekolwiek inne potrawy z dyni).

Czy pestki z dyni są jadalne?

Pestki z dyń określanych jako jadalne tak samo jak same dynie można jeść. Wyjątkiem są pestki z dyni hokkaido, które są niejadalne, mają mało wartości i działanie przeczyszczające to tylko łagodna konsekwencja.

  • Nie jedz pestek z dyni hokkaido.
  • Nie jedz też pestek z dyń ozdobnych, te mogą być trujące, więc szkoda ryzykować. Bez powodu nie są nazywane ozdobnymi :).

Przygotowanie pestek do uprażenia

  1. Najpierw wyjmij pestki z dyni i oczyść je z resztek miąższu.
  2. Następnie umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
  3. Osusz pestki.
  4. Jeśli zrobiłeś to wcześniej albo kupiłeś gotowe, to czas na prażenie.
Dodawanie przypraw do pestek dyni

Metody prażenia pestek dyni

Dodanie przypraw, lepiej po prażeniu czy przed?

Po uprażeniu pestek możesz je posolić, przyprawić papryką, kurkumą, pieprzem czy dowolnymi innymi przyprawami, które lubisz. Dzięki temu pestki nabiorą dodatkowego smaku i będą pysznym dodatkiem do różnych potraw.

Jednak jeszcze więcej smaku z przypraw pestki zyskają gdy będą prażone razem z przyprawami czy też zostaną przyprawione przed prażeniem. Twój wybór, w zależności czy bardziej zależy Ci na smaku z dodatków, czy na samym bazowym smaku pestek.

Czy pestki dyni prażyć w łupinach, czy bez?

Pestki dyni zwłaszcza prażone można jeść razem z łupinami, o ile nie ma się przeciwwskazań lekarskich ku temu (drażliwe jelita itd.). Warto wiedzieć, że uprażone pestki dyni (bez przypraw) łatwiej jest wyłuskać, jeśli takie potrzebujesz.

Czym przyprawiać pestki dyni do prażenia?

Prażone pestki dyni zazwyczaj się przyprawia papryką w proszku (słodką, ostrą, wędzoną), solą, curry czy też kurkumą. Te przyprawy typowo do nich pasują, ale wciąż pozostaje miejsce na Twoją inwencję twórczą.

Prażenie pestek dyni na patelni

  1. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu
  2. Wrzuć na patelnię pestki.
  3. Praż pestki przez 3 minuty i czasem je przemieszaj.
  4. Jeśli chcesz uprażyć pestki z przyprawami, to dodaj suche przyprawy na patelnię.
  5. Praż pestki przez kolejne 3 minuty i mieszaj pestki.
  6. Dodaj do pestek oliwę lub olej.
  7. Praż i mieszaj pestki przez kolejne 3 minuty.
  8. Uprażone pestki dyni są gotowe.

Prażenie pestek dyni piekarniku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Rozłóż pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Włóż do piekarnika na około 15-20 minut.
  4. Od czasu do czasu potrząsaj blaszką, aby równomiernie się uprażyły.

Przechowywanie uprażonych pestek dyni

Uprażone pestki dyni najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu. Właściwie tak samo się je przechowuje jak nieuprażone.

Jakie są zalety z jedzenia pestek dyni?

Pestki dyni są bogate w składniki odżywcze, takie jak magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i E, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Regularne spożywanie pestek dyni może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, takich jak poprawa funkcji układu sercowo-naczyniowego, wzmacnianie odporności, regulacja poziomu cukru we krwi czy poprawa stanu skóry.

Jednak to tylko dodatek, a nie remedium i w razie wątpliwości idź do lekarza czy lekarza dietetyka, zadaj podobne pytanie i poproś go o źródła i odpis wraz z podpisem (o ile odnosi się do co najmniej X wyników Twoich badań, a nie losowym wynikiem i sprawdzaniem normy). Faktem jednak jest, że jeśli nie masz przeciwwskazań jednoznacznych, to warto dodawać pestki dyni do posiłków :).

Do czego mi prażone pestki dyni?

Pestki dyni to małe, ale bogate w składniki odżywcze skarby, które warto wykorzystać i spożywać regularnie. Dzięki prostym metodom, wiesz jak uprażyć pestki dyni. Wraz z dodaniem do nich ulubionych przypraw, możesz stworzyć pyszny i zdrowy przysmak. Więc wykorzystuj je w pełni i ciesz się ich smakiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku