Facebook | Kontakt

Kotlety z warzyw rosołowych (włoszczyzny)

Oceń Przepis

Kotlety z warzyw rosołowych polecają się jako dodatek do obiadu. Szkoda je wyrzucić, a rosołek czasem ma się ochotę wypić bez dodatków i wtedy nadchodzi potrzeba ich przetworzenia. Możesz teraz przeskoczyć od razu do przepisu krok po kroku lub poznać trochę teorii, dlaczego tak. Twój wybór.

Czy gotowane warzywa z rosołu są zdrowe?

Jak wykorzystać jarzyny z rosołu?

Wykorzystanie jarzyn z rosołu w inny sposób, niż tylko jako dodatek do zupy, to świetny sposób na zmaksymalizowanie smaku i wartości odżywczych, które pozostały w warzywach. Można z nich zrobić sałatkę, kopytka z warzyw rosołowych, paprykarz z kurczaka i warzyw rosołowych, dodać do innej zupy czy wreszcie tematyczne kotlety bądź też placki.

Jak zrobić kotlety z warzyw rosołowych?

Wystarczy zetrzeć gotowane warzywa, dodać jajko, mąkę, bułkę tartą oraz ulubione przyprawy. Tak przygotowaną masę formujemy w placki i smażymy na rozgrzanej patelni. W telegraficznym i teoretycznym skrócie, w praktyce trochę więcej jest z tym pracy.

Jak zagęścić kotlety warzywne?

Aby zagęścić kotlety warzywne, warto dodać do masy większą ilość mąki oraz bułki tartej, które pozwolą utrzymać strukturę placków. Można również dodać płatki zbóż (np. pszenne), rozdrobnione pestki słonecznika, prażone pestki dyniZobacz 📋 przepis dotyczący: prażone pestki dyni! czy zmielone orzechy. Dzięki temu kotlety będą pyszne, chrupiące, oraz łatwiejsze w formowaniu i smażeniu.

Tak przygotowane kotlety z warzyw rosołowych będą idealnym dodatkiem do obiadu, kolacją lub przekąską. Odpowiednio przyprawione są pełne smaku i ze zdrowych składników, dlatego warto je wypróbować i cieszyć się pysznym posiłkiem.

Dobra. Koniec lekcji. Może i warzywa rosołowe to włoszczyzna, ale dość tego włoskiego strajku i krok po kroku zróbmy te kotlety!

Produkty na placki z warzyw po rosole

  • Marchew: 3-4 sztuki (z gotowania rosołu)
  • Pietruszka: 2 sztuki (po rosole)
  • Seler: ćwiartka (z rosołu)
  • Por: około pół sztuki (z rosołu)
  • Cebula: 1 sztuka (wyjęta z rosołu)
  • Jajka: 1 sztuka
  • Sól: 0,5-1 łyżeczka (zależy od wcześniejszego doprawienia rosołu)
  • Olej: kilka łyżek, do smażenia
  • Pieprz: 1 łyżeczka
  • Bułka tarta: 4-6 łyżek
  • Mąka: 3-4 łyżki
  • Oregano: 1 łyżeczka
  • Bazylia: 1 łyżeczka
  • Szczypiorek: według uznania

Sprzęt do przyrządzenia placków z warzyw rosołowych

  • Patelnia
  • Miska
  • Tarka
  • (OPCJONALNE) Ręczniki papierowe

Procedura przygotowania placków warzywnych z rosołu

  1. W przypadku warzyw surowych, najpierw należy je ugotować, ale lepiej użyć tych od razu po rosole.
  2. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę) odcedzić z nadmiaru wody.
  3. Z pomocą tarki zetrzeć wszystkie warzywa po kolei.
  4. Pozostałe łykowate części (np. z cebuli, pora) można posiekać lub wyrzucić na kompost.
  5. Wymieszać warzywa w misce dodatkowo je rozgniatając.
  6. Dodać do miski rozbite jajko.
  7. Dorzucić do miski 3-4 łyżki mąki i 4-6 łyżek bułki tartej.
  8. Doprawić całość ziołami (oregano, bazylia, OPCJONALNIE tymianek po jednej łyżeczce) oraz szczypiorkiem.
  9. Całość dokładnie wymieszać.
  10. Rozgrzać patelnię i wlać na nią olej.
  11. Nabierać masę z miski za pomocą łyżki i formować w kulki.
  12. Kłaść kulki na rozgrzaną patelnię i ostrożnie je rozgniatać na placki.
  13. Smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony.
  14. Gotowe placki odkładać na ręczniki papierowe by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowe uwagi

Kotlety z warzyw rosołowych mogą być spożywane na zimno. Należy je przechowywać w lodówce do kilku dni.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-bezmiesne/kotlety-z-warzyw-z-rosolu-proste-i-szybkie-danie-w-stylu-zero-waste-re-MeWR-Khgy-X1Ui.html
  • https://stronakuchni.pl/tanie-kotlety-warzywne-przepis-na-budzetowy-obiad-dla-calej-rodziny-niezawodny-patent-na-wykorzystanie-warzyw-z-rosolu/ar/c17-17315771
  • https://aniagotuje.pl/przepis/kotlety-z-warzyw-z-rosolu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku