W niedziele do obiadu jest rosół, w poniedziałek robi się z niego pomidorową. Bez dwóch zdań jest to dobry schemat, ale z czasem może się znudzić. Co więcej, nie zawsze rosół lub bulion rosołowy jest gotowy pod ręką, a włoszczyzna i kurczak rosołowy są coraz droższe. Dlatego dla urozmaicenia można zjeść do obiadu inną zupę. W takich sytuacjach naszą uwagę powinna zwrócić zupa szpinakowa z ziemniakami.
Zupa ze szpinaku czy zupa – krem?
Bez dwóch zdań zupy – kremy wyglądają bardzo atrakcyjnie. Jednak wymagają dodatkowego sprzętu, czy to miksera, czy blendera. Są też często droższe, bo dobrze jest do nich dodać śmietanę, a co więcej cały osprzęt trzeba umyć i pozostają straty surowców w postaci rozchlapanej zupy po całej kuchni. Nikt jednak nie zabronił, by jeść zupę w bardziej płynnej postaci, w której też jest smaczna i pożywna.
Jak zrobić zupę szpinakową?
Można więc bez problemu zrobić zupę szpinakową bez użycia miksera, blendera i innych wynalazków (skoro można zrobić naleśniki bez mikseraZobacz 📋 przepis dotyczący: naleśniki bez miksera! to zupę także). Pożywność zupy uzupełnia się ziemniakami i co więcej, da się ją zrobić praktycznie każdego dnia, gdyż nie potrzeba świeżego szpinaku, za którym będziemy stać w długiej kolejce, a wystarczy szpinak mrożony, na przykład w brykiecie. Zobaczmy, jak zrobić szpinakową zupę z ziemniakami krok po kroku!
Produkty na zupę szpinakową
- Szpinak mrożony: 450 g – brykiet
- Ziemniaki: 2-3 sztuki
- Pietruszka: 1 sztuka
- Marchew: 2 sztuki (opcjonalnie można użyć wekowanej marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: wekowanej marchewki!)
- Czosnek: 1-2 ząbki (tyle wystarczy, w końcu do ma być zupa szpinakowa, a nie zupa czosnkowaZobacz 📋 przepis dotyczący: zupa czosnkowa!)
- Sól i pieprz
- Seler (opcjonalne)
- Ser (opcjonalne)
Sprzęt potrzebny do ugotowania zupy szpinakowej
- Garnek
Procedura gotowania zupy szpinakowej
- Wstawić wodę w garnku i lekko posolić.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać do garnka pokrojone ziemniaki.
- Obrać marchewkę i pietruszkę (opcjonalnie seler).
- Marchewkę i pietruszkę przekroić na pół.
- Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno posiekać (lub przecisnąć przez praskę).
- Gdy warzywa się podgotują, wyciągnąć marchewkę, pietruszkę (i opcjonalny seler).
- Dodać do garnka czosnek.
- Marchewkę i pietruszkę drobno posiekać i dodać do garnka (seler też można).
- Dodać całe opakowanie mrożonego szpinaku do garnka.
- Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Mieszać i doprawić do smaku.
- Do nałożonej zupy można dodać ulubiony ser (opcjonalne).
Dodatkowe uwagi do zupy szpinakowej
Jakkolwiek może wydawać się to dziwne, po empirycznych subiektywnych testach, zupa według tego przepisu jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://finansenaobcasach.info/przepisy-na-tanie-zupy/
Fajna ta zupa szpinakowa z mrożonki. Zrobiłam ze startyą goudą
Super! W końcu zupa szpinakowa z mrożonki to chyba jedna z najłatwiejszych zup jakie można zrobić. Do tego trudno powiedzieć, że niezdrowa. Czepiać się można, tego sera, że przez to brakuje jej do bycia fit, ale przecież na kilogramy się takiego sera nie sypie. Dzięki za komentarz!