Facebook | Kontakt

Kluski z ziemniaków i twarogu

Oceń Przepis

Kluski czy kopytka? Kopytka czy kluski z ziemniaków i twarogu? Zostańmy przy ostatnim określeniu. W końcu chodzi o to, co się je. Nazwa to rzecz względnie drugorzędna. Wszystko ma swoją funkcję. Wspomniane kluski oprócz wartości energetycznej są daniem, które można tworzyć z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które zostały we wcześniejszych dań. Dodatkowo nadają się do zamrożenia. To sprawia, że mogą być elementem przyszłych potraw. Najprościej zjeść je od razu. Okazuje się, że kluski z ziemniaków i twarogu są niezależne od czasu. Były, są i będą po prostu smaczne. To, czym one w ogóle są?

Z czego robi się kluski?

“Rabini są podzieleni”. Te tradycyjne kluski śląskie robi się tylko z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej czasem dodając przyprawy.

Z czego robi się kopytka?

Typowe kopytka to ugotowane ziemniaki, mąka, jajka i sól. Mimo to i tak są nazywane kluseczkami. Istnieje mnóstwo ich wariacji. Odnośnie wariacji, można zrobić kopytka szpinakowe, kopytka dyniowe, kopytka marchewkowe, kopytka z buraków czy kopytka z warzyw rosołowych.

Jak zrobić kluski ziemniaczane z twarogiem?

Niby to żadna filozofia. Przetworzone wcześniej ziemniaki zmieszać z twarogiem, mąką, jajem, doprawić i opcjonalnie coś dodać. Ciasto rozwałkować, pokroić, ubrudzić całą kuchnię mąką, ugotować i zrobić amciu-amciu, aż znikną.

Taki przepis to nie przepis. Akcję kluski ziemniaczane z twarogiem trzeba zaplanować. Przede wszystkim potrzeba trochę miejsca i plan. Zobaczmy plan realizacji krok po kroku.

Produkty do przygotowania klusek ziemniaczanych z twarogiem

  • Ziemniaki: 0,5 kg / ok. 5 sztuk
  • Twaróg: 250 g chudy / tłusty / półtłusty (dowolny)
  • Jajka: 1 sztuka
  • Mąka: ok. 3 łyżki + mąka do podsypywania
  • Cebula (opcjonalne): 1 sztuka
  • Olej (opcjonalne): 1 łyżka
  • Sól: 1 łyżeczka do ciasta + 1 łyżeczka do gotowania
  • Pieprz: 0,5 łyżeczki

Sprzęt potrzebny do przyrządzenia klusek ziemniaczanych

  • Garnek
  • Miska
  • Stolnica / duża tacka (lub odpowiednia przestrzeń na blacie)
  • Patelnia (opcjonalne)

Procedura przygotowywania klusek ziemniaczanych z twarogiem

  1. Wstawić wodę w garnku.
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  3. (OPCJONALNE) Obrać i posiekać na drobno cebulęZobacz 📋 przepis dotyczący: posiekać na drobno cebulę!.
  4. (OPCJONALNE) Podsmażyć cebulę na oleju.
  5. Obrać i ostudzić ziemniaki.
  6. Rozdrobnić ziemniaki w misce lub przecisnąć je przez praskę.
  7. Rozdrobnić twaróg lub przecisnąć go przez praskę, lub inną maszynę do tego służącą.
  8. Wymieszać ziemniaki wraz z twarogiem.
  9. Dodać do miski jajko, sól i pierz.
  10. (OPCJONALNE) Dodać do masy podsmażoną cebulkę.
  11. Wymieszać zawartość miski, aż do uzyskania delikatnego ciasta.
  12. Podsypać stolnicę / blat mąką.
  13. Podzielić ciasto na kilka (2-4) części.
  14. Uformować z każdej części cienki wałek.
  15. Z ciasta wykroić kluski.
  16. Kluski gotować w osolonej wodzie. Wrzucać je do garnka, gdy woda już wrze.
  17. Kluska po około 3 minutach, od momentu jak wypłynie na powierzchnię, jest gotowa.

Dodatkowe uwagi

Takie kluski można mrozić. Zarówno przed jak i po ugotowaniu.

Kluski można po prostu ugotować. Po ugotowaniu można też podsmażyć je na patelni.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://wilkuchnia.pl/2018/03/leniwe-ruskie-6-skladnikow.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku