Kluski czy kopytka? Kopytka czy kluski z ziemniaków i twarogu? Zostańmy przy ostatnim określeniu. W końcu chodzi o to, co się je. Nazwa to rzecz względnie drugorzędna. Wszystko ma swoją funkcję. Wspomniane kluski oprócz wartości energetycznej są daniem, które można tworzyć z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które zostały we wcześniejszych dań. Dodatkowo nadają się do zamrożenia. To sprawia, że mogą być elementem przyszłych potraw. Najprościej zjeść je od razu. Okazuje się, że kluski z ziemniaków i twarogu są niezależne od czasu. Były, są i będą po prostu smaczne. To, czym one w ogóle są?
Z czego robi się kluski?
“Rabini są podzieleni”. Te tradycyjne kluski śląskie robi się tylko z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej czasem dodając przyprawy.
Z czego robi się kopytka?
Typowe kopytka to ugotowane ziemniaki, mąka, jajka i sól. Mimo to i tak są nazywane kluseczkami. Istnieje mnóstwo ich wariacji. Odnośnie wariacji, można zrobić kopytka szpinakoweZobacz 📋 przepis dotyczący: kopytka szpinakowe!, kopytka dyniowe, kopytka marchewkowe, kopytka z buraków czy kopytka z warzyw rosołowychZobacz 📋 przepis dotyczący: kopytka z warzyw rosołowych!.
Jak zrobić kluski ziemniaczane z twarogiem?
Niby to żadna filozofia. Przetworzone wcześniej ziemniaki zmieszać z twarogiem, mąką, jajem, doprawić i opcjonalnie coś dodać. Ciasto rozwałkować, pokroić, ubrudzić całą kuchnię mąką, ugotować i zrobić amciu-amciu, aż znikną.
Taki przepis to nie przepis. Akcję kluski ziemniaczane z twarogiem trzeba zaplanować. Przede wszystkim potrzeba trochę miejsca i plan. Zobaczmy plan realizacji krok po kroku.
Produkty do przygotowania klusek ziemniaczanych z twarogiem
- Ziemniaki: 0,5 kg / ok. 5 sztuk
- Twaróg: 250 g chudy / tłusty / półtłusty (dowolny)
- Jajka: 1 sztuka
- Mąka: ok. 3 łyżki + mąka do podsypywania
- Cebula (opcjonalne): 1 sztuka
- Olej (opcjonalne): 1 łyżka
- Sól: 1 łyżeczka do ciasta + 1 łyżeczka do gotowania
- Pieprz: 0,5 łyżeczki
Sprzęt potrzebny do przyrządzenia klusek ziemniaczanych
- Garnek
- Miska
- Stolnica / duża tacka (lub odpowiednia przestrzeń na blacie)
- Patelnia (opcjonalne)
Procedura przygotowywania klusek ziemniaczanych z twarogiem
- Wstawić wodę w garnku.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- (OPCJONALNE) Obrać i posiekać na drobno cebulęZobacz 📋 przepis dotyczący: posiekać na drobno cebulę!.
- (OPCJONALNE) Podsmażyć cebulę na oleju.
- Obrać i ostudzić ziemniaki.
- Rozdrobnić ziemniaki w misce lub przecisnąć je przez praskę.
- Rozdrobnić twaróg lub przecisnąć go przez praskę, lub inną maszynę do tego służącą.
- Wymieszać ziemniaki wraz z twarogiem.
- Dodać do miski jajko, sól i pierz.
- (OPCJONALNE) Dodać do masy podsmażoną cebulkę.
- Wymieszać zawartość miski, aż do uzyskania delikatnego ciasta.
- Podsypać stolnicę / blat mąką.
- Podzielić ciasto na kilka (2-4) części.
- Uformować z każdej części cienki wałek.
- Z ciasta wykroić kluski.
- Kluski gotować w osolonej wodzie. Wrzucać je do garnka, gdy woda już wrze.
- Kluska po około 3 minutach, od momentu jak wypłynie na powierzchnię, jest gotowa.
Dodatkowe uwagi
Takie kluski można mrozić. Zarówno przed jak i po ugotowaniu.
Kluski można po prostu ugotować. Po ugotowaniu można też podsmażyć je na patelni.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://wilkuchnia.pl/2018/03/leniwe-ruskie-6-skladnikow.html