Facebook | Kontakt

Prosty sos musztardowy do obiadu

Oceń Przepis

Wracasz po całym ciężkim dniu z pracy na jednym etacie. Masz chwilę przerwy, zanim zaczniesz pracę na drugi, to wypadałoby coś zjeść. Byłeś na tyle przezorny, że w zamrażarce czekają na Ciebie zamrożone kopytka szpinakoweZobacz 📋 przepis dotyczący: kopytka szpinakowe!, kopytka z warzyw rosołowychZobacz 📋 przepis dotyczący: kopytka z warzyw rosołowych!, kluski z ziemniaków i twaroguZobacz 📋 przepis dotyczący: kluski z ziemniaków i twarogu! oraz inne przygotowane wcześniej wynalazki. Wystarczy ugotować i obiad jest. Tylko same tak na sucho jeść, to trochę słabo. I tutaj na ratunek przychodzi prosty sos musztardowy do obiadu. Standardowo zapraszam na odrobinę teorii, albo przeskocz do przepisu. Zapraszam!

Co dodać do sosu musztardowego?

Sos musztardowy jest bardzo wdzięczny, jak chodzi o dodatki i robienie różnych jego wariacji. Oto kilka propozycji:

  • Miód. Dodanie miodu do sosu musztardowego nada mu słodko-kwaśnego smaku i złagodzi ostrość musztardy.
  • Sól i pieprz. Nie zapomnij o podstawowych przyprawach! Odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu doda głębi smaku do sosu. To jest wersja dla bogatych. Bo nie chodzi o pierwszy lepszy pieprz, jak to się domyślnie robi, tylko jego konkretne odmiany i to mielone na świeżo. No jest to droga opcja i wymaga dodatkowego sprzętu, ale i tak tańsza niż różnego rodzaju zioła jak np. szafran (chociaż to byłaby już chyba profanacja tej przyprawy).
  • Zioła i przyprawy. W zależności od preferencji smakowych można dodać: oregano, majeranek, bazylia czy pietruszkę. Te dodatki wzbogacą smak sosu musztardowego i dodadzą mu świeżości. Niby nic odkrywczego, a jednak.
  • Śmietana – No, wlej ją po prostu i nagle masz sos musztardowo-śmietanowy. Co tu więcej tłumaczyć.

Jak zagęścić sos musztardowy?

Takie jest życie, czasem sos musztardowy wychodzi zbyt płynny. Co zrobić, aby miał odpowiednią konsystencję? Oto kilka sugestii, jak go zagęścić:

  • Mąka. Można dodać trochę mąki do sosu, aby go zagęścić. Wymieszaj łyżkę mąki pszennej lub kukurydzianej z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaj do sosu podczas gotowania. Pamiętaj jednak, żeby dokładnie wymieszać mieszankę mąki z wodą, aby uniknąć grudek. No i zawsze też możesz zrobić zasmażkęZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażkę! do sosu musztardowego :).
  • Śmietana lub majonez. Dodanie małej ilości śmietany lub majonezu do sosu musztardowego nada mu kremowej konsystencji. Można eksperymentować z ilością, aby uzyskać preferowaną gęstość. Wadą jest to, że te składniki wpłyną na smak, będzie inny, czy lepszy, czy gorszy to już kwestia smaku i gustu.

Jak zrobić bardziej warzywny sos musztardowy do ziemniaków?

Jeśli chcesz dodać trochę świeżości do gotowego już sosu musztardowego, możesz również dodać posiekaną pietruszkę do niego. Delikatnie wymieszaj i już masz inne danie. Co więcej, możesz użyć jednakowo samej pietruszki albo natki pietruszki. Zalecam poeksperymentować, ale pamiętaj, tej pietruszki to trochę, a nie kilogram xD.

No to na ciepło jak jesteśmy po dawce wiedzy teoretycznej, szkolnym krokiem do przepisu na sos musztardowy do obiadku idziemy.

Składniki na prosty sos musztardowy do obiadu

  • Musztarda: 3 łyżki
  • Masło: 2 łyżki
  • Mąka: 1-2 łyżki
  • Rosół / bulion rosołowy: 1 szklanka
  • Pieprz: pół łyżeczki
  • Sól: według uznania

Sprzęt potrzebny do prostego sosu musztardowego

  • Garnek
  • Drewniana Łyżka

Procedura gotowania sosu musztardowego do obiadu

  1. Do garnka na średniej mocy palnika dodajemy 2 słuszne łyżki masła.
  2. Gdy masło się rozpuści, należy dodać łyżkę mąki.
  3. Zawartość garnka mieszać najlepiej drewnianą łyżką / łopatką.
  4. W momencie, gdy w garnku powstanie jasna zasmażkaZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażka!, dodać do niego szklankę bulionu z rosołu.
  5. Zmniejszyć moc palnika i wciąż mieszać.
  6. Dodać do garnka 3 łyżki musztardy.
  7. Zawartość garnka dalej mieszać przez kilka minut.
  8. Dodać do sosu pół łyżeczki pieprzu i trochę soli, jeśli to konieczne.
  9. Dalej zawartość garnka mieszać.
  10. Gdy sos widocznie zgęstnieje, wyłączyć palnik i jeszcze chwilę pomieszać.
  11. Sos musztardowy, jest gotowy i można go podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://aniagotuje.pl/przepis/sos-musztardowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku