Facebook | Kontakt

Dynia w zalewie octowej

5/5 - (z 1 ocen)

Są potrawy słodkie, potrawy kwaśne i słodko-kwaśne. Przetwory też można tak sklasyfikować. Do nich zaliczyć można dynię w zalewie octowej. Zamknięta w ten sposób dynia jest przekąską samą w sobie. Słodko-kwaśny pomarańczowy lub złotawy kawałek dyni, po prostu rozpływa się w ustach. W takiej postaci zawsze można zrobić z niej zupę z dyni, kopytka dyniowe, risotto, czy po prostu odlać zalewę i zmieszać z pierwszą lepszą sałatą lub zieleniną. Dynia w occie jest bardzo uniwersalna.

Czy dynię w occie trzeba gotować i pasteryzować?

Rabini są podzieleni. Część osób zagotowuje, część sobie to odpuszcza. Jeśli po zamknięciu ma się wątpliwości co do szczelności słoika, lepiej zagotować. W przypadku nieszczelnego słoika prawdopodobnie on tego nie przetrzyma i sprawa się wyjaśni. Natomiast szkoda z dynią ryzykować jedzenie zepsutych przetworów.

Jak długo wekuje się dynię w occie?

Zazwyczaj przetwory gotuje się ok. 20-30 minut. Natomiast fanatycy tyndalizacji, robią to 3 razy ;).

Jaka dynia do ciasta czy sernika?

Dynia w occie też do niektórych ciast się nada. Zwłaszcza jeśli się ją zamarynuje z goździkami i trochę większą ilością cukru. Jednak bardziej do tego przeznaczone przetwory to dynia w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie bez octu! oraz mus dyniowyZobacz 📋 przepis dotyczący: mus dyniowy!.

No to, wstęp z dyni, to znaczy z bani. Popracowało się głową, czas nogami. Przepisowo zamknąć dynię krok po kroku!

Produkty do wekowania dyni w occie

  • Dynia: 1 sztuka, około 2 – 2,5 kg
  • Ocet spirytusowy: 1 szklanka
  • Sól: 0,5 łyżeczki
  • Cukier: 1 szklanka

Sprzęt do wekowania dyni w occie

  • Garnek: 2 sztuki
  • Słoiki: 5-6 sztuk
  • Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)

Procedura przygotowania dyni w zalewie octowej

  1. Wstawić wodę do garnka by się zagotowała.
  2. Dynię przekroić na pół.
  3. Połówki przekroić na pół (by powstały ćwiartki).
  4. Wybrać z ćwiartek pestki (do późniejszego suszenia) oraz miękki miąższ (do przerobienia bieżącego).
  5. Każdą z ćwiartek pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
  6. Poszczególne paski pokroić w kostkę odkrywając od nich twardą skórę.
  7. Po zagotowaniu się wody dodać pokrojoną dynię i gotować około 3 minuty, byle nie za długo, aby się nie rozpadały.
  8. Przełożyć ugotowaną dynię do słoików, które będą wekowane.
  9. Do garnka wlać wodę ok. 1,5 litra wody.
  10. Dodać do garnka szklankę cukru.
  11. Doprowadzić do rozpuszczenia cukru.
  12. Dodać do zalewy ocet.
  13. Doprowadzić do zagotowania.
  14. Słoik zalać zalewą.
  15. Szybko zakręcić słoik i przełożyć do góry dnem.
  16. Podobnie postępować dla każdego słoika.
  17. Po około 24 godzinach rozpocząć pasteryzację lub tyndalizację.

Dodatkowe uwagi

Dynia w zalewie octowej jest dobra do spożycia po około 2 tygodniach (bez pasteryzacji)

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://aniagotuje.pl/przepis/dynia-w-occie
  • https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-bez-pieczenia,przepisy-dynia-przepis,171242.html
  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-pasteryzowana-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku