Facebook | Kontakt

Dynia w zalewie do wekowania bez octu

Oceń Przepis

Potrawy z dyni kojarzą się głównie z jesienią. Zupa z dyni, placek dyniowy, kopytka dyniowe, potrawy można mnożyć bez końca. Z racji sezonowości dyni, żeby się nią cieszyć w innym czasie, trzeba ją wcześniej zawekować. Jednak dynia jest oporna przy zaprawianiu jej w słoikach. Ponieważ ma ona odczyn zasadowy, a nie kwaśny, zazwyczaj do zapraw z nią dodaje się ocet, przez co jest słodko kwaśna. W przypadku zupy czy placków na słono nie jest to większy problem. Natomiast przy przygotowaniu placka z dyni posmak octu nie jest pożądany. Na wszystko jest rada, zwłaszcza jeśli wcześniej została przygotowana dynia w zalewie bez octu!

Dlaczego często dodaje się ocet do dyni w słoikach?

Ocet w przetworach ma dwie podstawowe funkcje. Pierwsza to wzmacnianie smaku. Druga funkcja to zakwaszenie środowiska. Na pytanie po co, jest prosta odpowiedź: mikroorganizmy odpowiedzialne za psucie się potraw w zasadniczej większości nie lubią środowiska kwaśnego, natomiast lubią zasadowe. Dynia w porównaniu do ogórków czy pomidorów nie daje aż tak kwaśnego odczynu (nawet nie chodzi o smak, co stężenie jonów wodorowych), dlatego by się nie psuła – marynuje się ją z octem (ocet spirytusowy sprzedawany w sklepach to 10% roztwór wodny kwasu octowego).

Czym konserwować dynię zamiast octu?

Natura przez miliony lat wypracowała najprostsze rozwiązania. Zamiast octu, do dyni dodać można: cytrynę (kwas cytrynowy w niej zawarty, nie kwasek cytrynowy), sól – od wieków używana do konserwowania i cukier.

Po tej przynudzającej gadce teoretycznej zobaczmy krok po kroku jak zamknąć dynię w słoikach bez octu, by być gotowym na następny sezon dyniowy.

Produkty do wekowania dyni w zalewie bez octu

  • Dynia: 1 sztuka, około 2-2,5 kg
  • Sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • Sól: 0,5 łyżeczki
  • Cukier: 1 szklanka

Sprzęt potrzebny do zawekowania dyni bez octu

  • Garnek: 2 sztuki
  • Słoiki: 5-6 sztuk
  • Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)

Procedura wekowania dyni w zalewie bez octu

  1. Wstawić wodę do garnka by się zagotowała.
  2. Dynię przekroić na pół.
  3. Połówki przekroić na pół (by powstały ćwiartki).
  4. Wybrać z ćwiartek pestki (do późniejszego suszenia) oraz miękki miąższ (do przerobienia bieżącego).
  5. Każdą z ćwiartek pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
  6. Poszczególne paski pokroić w kostkę odkrawając od nich twardą skórę.
  7. Po zagotowaniu się wody dodać pokrojoną dynię i gotować około 3 minuty, byle nie za długo, aby się nie rozpadały.
  8. Przełożyć ugotowaną dynię do słoików, które będą wekowane.
  9. Do garnka wlać wodę ok. 1-1,25 litra.
  10. Dodać do garnka szklankę cukru i pół łyżeczki soli i sok z cytryny.
  11. Doprowadzić do zagotowania po rozpuszczeniu dodanych składników.
  12. Słoik zalać zalewą.
  13. Szybko zakręcić słoik i przełożyć do góry dnem.
  14. Podobnie postępować dla każdego słoika.
  15. Po około 24 godzinach rozpocząć pasteryzację (zagotować słoiki w garnku) lub tyndalizacje (kilkukrotnie zagotować weki).

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-bez-pieczenia,przepisy-dynia-przepis,171242.html
  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-pasteryzowana-2
  • https://viagusto.pl/dynia-w-szybkiej-zalewie-bez-octu-dynia-marynowana/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku