Potrawy z dyni kojarzą się głównie z jesienią. Zupa z dyni, placek dyniowy, kopytka dyniowe, potrawy można mnożyć bez końca. Z racji sezonowości dyni, żeby się nią cieszyć w innym czasie, trzeba ją wcześniej zawekować. Jednak dynia jest oporna przy zaprawianiu jej w słoikach. Ponieważ ma ona odczyn zasadowy, a nie kwaśny, zazwyczaj do zapraw z nią dodaje się ocet, przez co jest słodko kwaśna. W przypadku zupy czy placków na słono nie jest to większy problem. Natomiast przy przygotowaniu placka z dyni posmak octu nie jest pożądany. Na wszystko jest rada, zwłaszcza jeśli wcześniej została przygotowana dynia w zalewie bez octu!
Dlaczego często dodaje się ocet do dyni w słoikach?
Ocet w przetworach ma dwie podstawowe funkcje. Pierwsza to wzmacnianie smaku. Druga funkcja to zakwaszenie środowiska. Na pytanie po co, jest prosta odpowiedź: mikroorganizmy odpowiedzialne za psucie się potraw w zasadniczej większości nie lubią środowiska kwaśnego, natomiast lubią zasadowe. Dynia w porównaniu do ogórków czy pomidorów nie daje aż tak kwaśnego odczynu (nawet nie chodzi o smak, co stężenie jonów wodorowych), dlatego by się nie psuła – marynuje się ją z octem (ocet spirytusowy sprzedawany w sklepach to 10% roztwór wodny kwasu octowego).
Czym konserwować dynię zamiast octu?
Natura przez miliony lat wypracowała najprostsze rozwiązania. Zamiast octu, do dyni dodać można: cytrynę (kwas cytrynowy w niej zawarty, nie kwasek cytrynowy), sól – od wieków używana do konserwowania i cukier.
Po tej przynudzającej gadce teoretycznej zobaczmy krok po kroku jak zamknąć dynię w słoikach bez octu, by być gotowym na następny sezon dyniowy.
Produkty do wekowania dyni w zalewie bez octu
- Dynia: 1 sztuka, około 2-2,5 kg
- Sok z cytryny: 1 łyżeczka
- Sól: 0,5 łyżeczki
- Cukier: 1 szklanka
Sprzęt potrzebny do zawekowania dyni bez octu
- Garnek: 2 sztuki
- Słoiki: 5-6 sztuk
- Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)
Procedura wekowania dyni w zalewie bez octu
- Wstawić wodę do garnka by się zagotowała.
- Dynię przekroić na pół.
- Połówki przekroić na pół (by powstały ćwiartki).
- Wybrać z ćwiartek pestki (do późniejszego suszenia) oraz miękki miąższ (do przerobienia bieżącego).
- Każdą z ćwiartek pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
- Poszczególne paski pokroić w kostkę odkrawając od nich twardą skórę.
- Po zagotowaniu się wody dodać pokrojoną dynię i gotować około 3 minuty, byle nie za długo, aby się nie rozpadały.
- Przełożyć ugotowaną dynię do słoików, które będą wekowane.
- Do garnka wlać wodę ok. 1-1,25 litra.
- Dodać do garnka szklankę cukru i pół łyżeczki soli i sok z cytryny.
- Doprowadzić do zagotowania po rozpuszczeniu dodanych składników.
- Słoik zalać zalewą.
- Szybko zakręcić słoik i przełożyć do góry dnem.
- Podobnie postępować dla każdego słoika.
- Po około 24 godzinach rozpocząć pasteryzację (zagotować słoiki w garnku) lub tyndalizacje (kilkukrotnie zagotować weki).
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-bez-pieczenia,przepisy-dynia-przepis,171242.html
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-pasteryzowana-2
- https://viagusto.pl/dynia-w-szybkiej-zalewie-bez-octu-dynia-marynowana/