Facebook | Kontakt

Dyniowa pasta kanapkowa z czosnkiem

Oceń Przepis

Czy dziwną fanaberią jest pasta dyniowa z czosnkiem? Jak ma się jej dużo i zrobiło już takie potrawy i przetwory jak: zupa dyniowo-czosnkowaZobacz 📋 przepis dotyczący: zupa dyniowo-czosnkowa!, mus dyniowyZobacz 📋 przepis dotyczący: mus dyniowy! do słoików, dynia w zalewie octowejZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie octowej!, dynia w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie bez octu!, to czemu nie zjeść jej z chlebem? Czy jest to zdrowe i dobre? Dziś odpowiem trochę inaczej, pytaniami.

Co daje jedzenie dyni?

Jedzenie dyni ma wiele korzyści dla zdrowia.

  • Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Witamina ta jest niezbędna do dobrego wzroku, zdrowej skóry i systemu odpornościowego.
  • Dynia zawiera również dużo błonnika, co przyczynia się do zdrowego trawienia.
  • Ponadto dynia jest niskokaloryczna i bogata w przeciwutleniacze, które pomagają w walce z chorobami.

Jakie witaminy ma czosnek?

  • Witamina C, która jest ważna dla układu odpornościowego i zdrowia skóry.
  • Witamina B6, która pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz wspiera funkcje mózgu.
  • Witamina B1, która pomaga w przemianie węglowodanów w energię.
  • Witamina B9 (kwas foliowy), który jest niezbędny dla zdrowego wzrostu i rozwoju komórek.
  • Witamina K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości.

Czy zdrowe jest jedzenie dyni z czosnkiem?

Połączenie dyni i czosnku może stanowić zdrową i smaczną kombinację. Jednak ważne jest, aby jeść je w umiarkowanych ilościach.

To nie jest porada dietetyczna, ani tym bardziej lekarska. Tylko garść losowych faktów. Mnie przekonały na tyle, że potuptałem do kuchni krok po kroku, żeby ją zrobić.

Składniki na dyniową pastę kanapkową z czosnkiem

  • Dynia: 1/4 – 1/5 dyni lub mały słoik gotowego musu z dyniZobacz 📋 przepis dotyczący: musu z dyni!
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Szczypiorek: 1 garść
  • Olej: 1-2 łyżki
  • Sól: szczypta / według uznania
  • Pieprz: szczypta / według uznania
  • Oregano: 1 łyżeczka
  • Papryka czerwona w proszku: 1 łyżka

Sprzęt do przygotowania dyniowej pasty kanapkowej z czosnkiem

  • Garnek
  • Sitko

Procedura przyrządzania pasty kanapkowej z dyni

  1. Dynię rozbroić, oddzielić od pestek, miękkiego miąższu i skóry.
  2. Dynię pokroić w kostkę.
  3. Wlać do garnka odrobinę wody.
  4. Dodać do garnka dynię i gotować do miękkości.
  5. Mieszać w garnku, rozgniatając dynię na mus.
  6. Mieszać do odparowania znacznej ilości wody, póki dynia się nie przypala.
  7. Dynię odsączyć z nadmiaru wody i poczekać aż ostygnie.
  8. Przełożyć mus z dyni do miski.
  9. Czosnek drobno posiekaćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek drobno posiekać!.
  10. Posiekać szczypiorek.
  11. Dodać do miski olej, sól i pieprz według uznania.
  12. Dorzucić do miski czosnek i szczypiorek.
  13. Wymieszać zawartość.
  14. Dodać oregano i paprykę w proszku i dokładnie wymieszać.
  15. Odstawić pastę kanapkową do lodówki najlepiej na całą noc. I pasta dyniowa z czosnkiem jest gotowa.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.jadlonomia.com/przepisy/ulubiona-pasta-z-dyni-i-suszonych-pomidorow/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku