Fasolka szparagowa kojarzy się tylko jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się z zasmażkąZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażką!. Taki funkcjonuje stereotyp. Mimo że można znaleźć dla niej więcej zastosowań. Jednym z nich są kotlety z mrożonej fasolki szparagowej. Tak, mrożonej, bo częściej są na nią promocje niż na surową i względnie świeżą. Przyjrzyjmy się możliwością zrobienia tych kotletów w tak propagandowym stylu jak jest promowana jako element fasolki z zasmażką.
Co zrobić z fasolki szparagowej na obiad?
Jest tylko jedna opcja. Z fasolki szparagowej, niezależnie czy jest mrożona, czy surowa, na obiad najlepiej zrobić kotlety. Fasolka szparagowa, mąka, bułka tarta, jajka i tak dalej. Czego chcieć więcej? Kotlety są dobre, jak są z fasolki szparagowej. Kotlety z czerwonej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: Kotlety z czerwonej fasoli! z puszki też są niezłe, ale nie są z fasolki szparagowej.
Jak zrobić inaczej fasolkę szparagową?
Można wydziwiać, by podawać ją z różnymi innymi składnikami. Od boczniaków, przez włoskie wersje z pomidorami i fetą. Natomiast główne skrzypce gra wtedy, gdy zrobi się z niej kotlety. Mogłaby być piłkarzem uniwersalnym. Fasolka szparagowa to nie tylko dobry pomocnik do dań. To dobry główny napastnik na podniebienie.
Jakie mięso pasuje do fasolki szparagowej?
Fasolka szparagowa pasuje od mięsa mielonego wołowego, drobiowego, z kurczaka, z indyka, a nawet wieprzowego. Nawet sama imitować może mięso jak się zrobi z niej kotlety. Taka jest tolerancyjna i funkcjonalna.
Jak zrobić kotlety z fasolki szparagowej?
Należy wykonywać kotlety z fasolki zgodnie z procedurą dla mrożonej fasolki szparagowej krok po kroku. Zacznijmy od składników już bez żartów. 🙂
Produkty na placki (kotlety) z fasolki szparagowej
- Fasolka szparagowa: 450 g / jedno opakowanie mrożone
- Cebula: pół sztuki
- Nasiona słonecznika: garść
- Jajka: 1 sztuka
- Mąka: 4-5 łyżek
- Bułka tarta: 1-2 łyżki
- Olej: 2-3 łyżki (do smażenia) i 2-3 łyżki do „gotowania” lub łyżka masła
- Sól i pieprz: według uznania
- Majeranek: według uznania
Sprzęt do usmażenia kotletów z fasolki szparagowej
- Garnek
- Patelnia
- Miska
Procedura robienia kotletów z fasolki szparagowej
- Wstawić garnek i dodać do niego 2 łyżki oleju.
- Do rozgrzanego oleju dodać fasolkę szparagową (nie trzeba rozmrażać).
- Po kilku minutach dodać trochę wody (najlepiej przegotowanej).
- Gotować kilka minut i mieszać.
- Odcedzić fasolkę i dać jej ostygnąć.
- Fasolkę rozdrobnić widelcem (lub bardziej wyrafinowanym narzędziem).
- Przerzucić rozdrobnioną fasolkę do większej (głębszej miski).
- Dodać do miski garść nasion słonecznika (można je wcześniej rozgnieść, ale to nie jest konieczne).
- Cebulę drobno pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Cebulę drobno pokroić! i dodać do fasolki.
- Wrzucić do miski 4 łyżki mąki.
- Dodać łyżkę bułki tartej.
- Doprawić solą pieprzem i majerankiem.
- Rozbić i wbić do miski jajko.
- Bardzo dokładnie wymieszać zawartość miski.
- Jeżeli masa jest zbyt płynna, można dodać jeszcze trochę mąki.
- Rozgrzać patelnię i na niej ok. 2 łyżki oleju.
- Nabierając łyżką masę z łyżki kłaść ją na rozgrzaną patelnię i lekko przyciskać.
- Smażyć z dwóch stron, delikatnie obracając placki / kotlety.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kotleciki-z-fasolki-szparagowej
- https://www.doradcasmaku.pl/przepis-placki-z-fasolka-szparagowa–333353
- https://kukbuk.pl/przepisy/placuszki-z-fasolki-szparagowej-cukinii-i-koperku/