Facebook | Kontakt

Pasta kanapkowa z ziemniaków i cebuli

Oceń Przepis

Że co? Spytasz się grzecznie. Jak pasta kanapkowa z ziemniaków i cebuli? To obiad chcesz nałożyć na kanapkę i to zjeść? Może jeszcze na śniadanie? Tak, a o co chodzi? Pasty kanapkowe to nie tylko pasta jajecznaZobacz 📋 przepis dotyczący: pasta jajeczna!, smalczyk wegański z białej fasoliZobacz 📋 przepis dotyczący: smalczyk wegański z białej fasoli! czy pasta z buraka i sera feta. No weź! Spróbuj!

Jeszcze nie przeskoczyłeś do kroku? No to zobacz, jak wyjaśniam tę dziwną potrawę.

Czy można zrobić pastę kanapkową z ziemniaków?

Chociaż pasta kanapkowa z ziemniaków może brzmieć nietypowo, jest to smaczne i kreatywne urozmaicenie tradycyjnych past kanapkowych. Ziemniaki są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w różnych przepisach, a ich kremowa konsystencja sprawia, że idealnie się nadają do przygotowania pasty kanapkowej. No tyle w temacie! Nikt nie zabronił. Kwestia tylko co do niej dodać. Można standardowo jak do past dodać majonez czy musztardę, ale po co tak drogo, można prościej. Klasycznie majerankiem.

Dlaczego majerankiem przyprawia się ziemniaki?

Majeranek to zioło, które jest popularnie używane do przyprawiania ziemniaków. Dlaczego?

  • Majeranek posiada unikalny smak i aromat. Jego delikatne, lekko słodkawe nuty sprawiają, że danie nabiera głębszego i bardziej złożonego smaku.
  • Jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawarte w majeranku przeciwutleniacze pomagają w ochronie organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. To nie jest blog dietetyczny, więc poprzestańmy na tym, że zdrowotnie, jest okej.
  • Majeranek jest również używany jako naturalny środek konserwujący. Działa antybakteryjnie i antygrzybiczo, co może pomóc w przedłużeniu świeżości ziemniaków. I dlatego też nadaje się do pasty. Przecież nie zjesz jej w jeden dzień prawda? Prawda?

No to tup, tup, tup po ziemniaczki i cebulę i robimy pastę krok po kroku.

Składniki na pastę kanapkową z ziemniaków i cebuli

  • Ziemniaki: 4-5 sztuk
  • Cebula: 1 sztuka
  • Majeranek: 1 łyżka
  • Szczypiorek: pęczek / garść
  • Olej: 1 łyżka (do pasty) + 1 łyżka (do smażenia)
  • Sól: 0,5 łyżeczki (do pasty) + 1 łyżeczka (do gotowania)
  • Pieprz: 1 łyżeczka

Sprzęt do przygotowania pasty na kanapki z ziemniaków

  • Miska
  • Patelnia

Procedura przyrządzania pasty kanapkowej z ziemniaków

  1. Garnek zalać wodą, wsypać łyżeczkę soli i zacząć gotować.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części.
  3. Wstawić ziemniaki do garnka z wodą i ugotować, do miękkości.
  4. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  5. Na patelni rozprowadzić łyżkę oleju.
  6. Przesmażyć, zeszklić na patelni pokrojoną wcześniej cebulę.
  7. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
  8. Gdy ziemniaki będą gotowe, przełożyć je do miski i rozgnieść.
  9. Ostudzić ziemniaki.
  10. Dodać do miski zeszkloną wcześniej cebulę.
  11. Wsypać do miski 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki soli (lub mniej) oraz szczypiorek.
  12. Zawartość miski wymieszać.
  13. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sypka, dodać do niej łyżkę oleju.
  14. Całość wymieszać i przełożyć do lodówki.
  15. Po godzinie, bez skrępowania pasta z ziemniaków i cebuli nadaje się do smarowania.

Dodatkowe uwagi

Ziemniaki można równie dobrze ugotować w mundurkach i po obraniu na ich bazie przygotować pastę.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.wegannerd.com/2016/11/pasta-kanapkowa-z-ziemniakow-z.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku