Może i to zwykła pasta jajecznaZobacz 📋 przepis dotyczący: pasta jajeczna!. Jednak tu jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do przygotowania pasty jajecznej z kiełkami do kanapek
- Jajka: 2 sztuki
- Kiełki brokuła: 50 g / 2 – 3 duże garście, objętościowo pojemnik na 300 g surówki
- Majonez: 1 – 2 łyżeczki
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt potrzebny do pasty jajecznej z kiełkami brokuła
- Miska
- Garnek
- OPCJONALNE: Szatkownica do warzyw
Procedura przyrządzania pasty jajecznej z kiełkami brokuła
- Jajka ugotować na twardo, nawet lepiej chwilę dłużej 10 minut, niż krócej.
- Kiełki brokuła przepłukać i drobno posiekać.
- Przesypać kiełki do docelowej miski.
- Jajka ostudzić i obrać.
- Drobno pokroić jajka i rozgnieść widelcem bardzo dokładnie (można użyć bardziej zaawansowanych narzędzi jak szatkownica).
- Zmieszać w docelowej misce jajka oraz kiełki.
- OPCJONALNE: Dodać inne części zielone roślin w niewielkich ilościach jeśli zalegają (szczypiorek, por, itd.).
- Dodać 1 lub 2 łyżeczki majonezu.
- Dosypać sól i pieprz do pasty, a następnie wymieszać.
- Pasta jajeczna z kiełkami brokuła jest gotowa, by pojawić się na kanapkach.
- Przechowywać pastę w lodówce.
Dodatkowe uwagi
Śmiało do pasty z jajek i kiełków brokuła, można dodać trochę ketchupu.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- http://samedobrerzeczy.blogspot.com/2010/03/pasta-jajeczna-z-kiekami-rzodkiewki-i.html
- http://lunchboxodkuchni.pl/przepis/pasta-jajeczna-z-kielkami-brokula/
- https://najlepszewkuchni.pl/przepis/pasta-rybna-z-kielkami-brokula-5284.html
- http://zsercemdogarow.blogspot.com/2016/12/pasta-kanapkowa-z-kiekami-rzodkiewki.html