Facebook | Kontakt

Jabłka zasmażane na szarlotkę do słoików

Oceń Przepis

Kiedyś, dawno temu, lis pewnego ranka obudził się i pomyślał sobie: “Ach, jakie byłoby cudowne życie, gdybym miał całoroczne dostęp do pysznych jabłek!” Od tamtego dnia za wszelką cenę próbował znaleźć sposób na przedłużenie sezonu tych przysmaków. I tak oto powstał przepis na jabłka zasmażane do słoików, które zachwycają swoim smakiem nie tylko lisa, ale i wszystkich, którzy odwiedzą jego kuchnię.

To oczywiście żart, ale dziwnym zbiegiem okoliczności wokół gospodarstw, przy których są kurniki i sady jabłkowe kręcą się lisy. Przypadek? Nie sądzę. Dobrze, wróćmy do przepisu.

Dlaczego jabłka w słoiku pleśnieją?

Jabłka to owoce, które łatwo podlegają pleśnieniu, zwłaszcza w wilgotnych warunkach. Jabłka w słoiku mogą pleśnieć głównie z powodu braku odpowiedniej obróbki termicznej w trakcie przygotowania. W przypadku jabłek zasmażanych, które są owocami poddawanymi obróbce termicznej (jak sama nazwa wskazuje), istnieje mniejsze ryzyko pleśniowania. Wciąż trzeba przechowywać takie jabłka w odpowiednich warunkach, chociażby ze względu na możliwość rozwoju patuliny, odpornej zarówno na cukier jak i temperaturę.

Brzmi strasznie, ale bez obaw, jabłka do szarlotki nie tylko się przecież smaży przed zamknięciem w słoiku :).

Czy jabłka smażone trzeba pasteryzować w słoikach?

W przypadku jabłek smażonych pasteryzacja jest ważna, aby zniszczyć ewentualne mikroorganizmy pozostałe po procesie smażenia oraz wydłużyć trwałość produktu.

Jak długo pasteryzować smażone jabłka?

Czas pasteryzacji smażonych jabłek zależy od wielu czynników, takich jak temperatura oraz wielkość i konsystencja owoców. Zwykle jednak zaleca się pasteryzować jabłka przez około 25-30 minut. Ten czas zapewnia skuteczną eliminację mikroorganizmów i pozwala na odpowiednie przechowywanie smażonych jabłek w słoikach na różne desery. Grunt to sprawdzić, czy słoik po wszystkim jest szczelny.

No to z siatką pełną jabłek, tuptamy krok po kroku: tup, tup, tup do przepisu.

Składniki do zawekowania jabłek zasmażanych

  • Jabłka: 2 kg
  • Cukier: ok. 200 gramów / 1 szklanka
  • Cytryna: 1 sztuka

Sprzęt potrzebny do zrobienia weków z jabłkami do szarlotki

  • Garnek
  • Słoiki
  • Ścierki / ręczniki

Procedura przygotowania jabłek zasmażanych do wekowania

  1. Jabłka obrać ze skóry (można je zostawić do przetworzenia).
  2. Pozbawić jabłka gniazd nasiennych (można je zostawić do przetworzenia).
  3. Pokroić jabłka w kostkę.
  4. Do garnka dodać sok z całej cytryny i włączyć palnik.
  5. Dodać do garnka mniej więcej połowę jabłek i trochę wody.
  6. Podsmażać jabłka około 35 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Gdy jabłka już zmiękną i będą lekko zarumienione dodać do garnka cukier.
  8. Następnie dodać do garnka resztę jabłek i wymieszać zawartość.
  9. Gotować całość jeszcze około 20 minut co jakiś czas mieszając.
  10. Odstawić zawartość do ostygnięcia.
  11. Przełożyć masę z garnka do słoików.
  12. Słoiki należy poddać pasteryzacji.
  13. Do garnka ze ścierką / ręcznikiem nalać wody.
  14. Słoik powinien być pokryty wodą w około 2/3 wysokości.
  15. Zagotowywać słoik około 25-30 minut.
  16. Każdy słoik wyciągnąć i położyć do góry dnem.
  17. I w ten sposób jabłka zasmażane do słoików wylądowały.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pasteryzowane-jablka-na-szarlotke–325275
  • https://mojewypieki.com/przepis/prazone-jablka-na-szarlotke
  • https://smaker.pl/informacje-wekowanie-jablek-na-szarlotke-jak-to-robic-aby-ciasto-bylo-jeszcze-lepsze,1980847,a,.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku