Gdy przychodzi pora na zdrowy obiadek, można mieć ochotę na pora. Takiego pora z surówki. Może być z marcheweczką. Jednak trzeba marchewkę przygotować, pora też no i jeszcze muszą się razem przegryźć. Okazuje się, że surówka z pora i marchewki do słoików na zimę, albo czarną godzinę zapewni ciągłość spożywania warzyw, gdy czasu na zrobienie posiłku brakuje. Pory i marchewki w dłoń! Pora na wekowanie.
Z jakiej części pora robi się surówkę?
Najważniejsza jest biała część pora. Natomiast zielone liście pora mocno wzbogacą surówkę czy też sałatkę. Wbrew opinii wielu ludzi, te zielone części są jadalne i zazwyczaj nie warto ich wyrzucać. Lepiej zjeść!
Czy pora do surówki w słoiku trzeba sparzyć?
Pora zalewa się wrzątkiem głównie po to, żeby jego zapach i smak był mniej intensywny. Dając pora do surówki, która będzie wekowana można to zrobić, jeśli nie lubi się jego intensywności. Jednak nie jest to konieczne. W końcu to surówka z pora, a nie z porem.
Co dodać do surówki z marchewką i porem?
Gdy już surówka będzie jedzona, wyjmowana ze słoika, to warto ją dodatkowo doprawić. Do tego nadaje się sól, pieprz, olej, jogurt, majonez, sok z cytryny i starte na tarce jabłko. Dokładne wykonanie i wybór zależy od finalnego efektu, jaki się chce osiągnąć. Równie dobrze można ją zjeść ot tak.
Teraz pora na surówkę z pora i marchewki krok po kroku.
Produkty potrzebne do zrobienia surówki z pora i marchewki do słoików
- Por: 1 sztuka
- Marchew: 1-2 sztuki
- Czosnek: 2 ząbki
- Sól: 1 łyżka
Sprzęt konieczny do zawekowania pora z marchewką
- Garnek
- Ścierka / ręcznik
- Słoiki
- Tarka
Procedura przygotowania surówki z pora i marchewki do wekowania
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce.
- Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno poszatkować.
- Dodać marchew i czosnek do miski.
- Por dokładnie umyć pozbywając się zewnętrznych liści i końcówki.
- Zieloną część pora drobno poszatkować i dodać do miski.
- Wymieszać zawartość miski.
- Resztę pora podzielić na 3 części.
- Jedną część pokroić w krążki.
- Drugą część pokroić w pół krążki.
- Trzecia część drobno poszatkować.
- Całość pora dodać do miski i dokładnie przemieszać.
- Do miski dodać łyżkę soli a zawartość wymieszać.
- Odstawić miskę do lodówki na minimum godzinę, wtedy surówka z pora i marchewki będzie gotowa.
- Chcąc zamknąć taką surówkę w słoiku, najlepiej zostawić ją w lodówce na 3 godziny.
- Surówkę przełożyć do słoików dość dokładnie dociskając zawartość.
- Mocno zakręcić słoiki.
- Do garnka ze ścierką / ręcznikiem na dnie wlać wodę i zagotować słoiki (pasteryzować).
- Po około 20-25 minutach gotowania każdego słoika, przełożyć je do góry dnem.
- Gdy ostygną przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.winiary.pl/przepisy/salatka-z-porow-do-sloikow/
- https://www.doradcasmaku.pl/przepis-salatka-z-porow-do-sloikow-196745