Facebook | Kontakt

Sur贸wka z pora i marchewki do s艂oik贸w

Oce艅 Przepis

Gdy przychodzi pora na zdrowy obiadek, mo偶na mie膰 ochot臋 na pora. Takiego pora z sur贸wki. Mo偶e by膰 z marcheweczk膮. Jednak trzeba marchewk臋 przygotowa膰, pora te偶 no i jeszcze musz膮 si臋 razem przegry藕膰. Okazuje si臋, 偶e sur贸wka z pora i marchewki do s艂oik贸w na zim臋, albo czarn膮 godzin臋 zapewni ci膮g艂o艣膰 spo偶ywania warzyw, gdy czasu na zrobienie posi艂ku brakuje. Pory i marchewki w d艂o艅! Pora na wekowanie.

Z jakiej cz臋艣ci pora robi si臋 sur贸wk臋?

Najwa偶niejsza jest bia艂a cz臋艣膰 pora. Natomiast zielone li艣cie pora mocno wzbogac膮 sur贸wk臋 czy te偶 sa艂atk臋. Wbrew opinii wielu ludzi, te zielone cz臋艣ci s膮 jadalne i zazwyczaj nie warto ich wyrzuca膰. Lepiej zje艣膰!

Czy pora do sur贸wki w s艂oiku trzeba sparzy膰?

Pora zalewa si臋 wrz膮tkiem g艂贸wnie po to, 偶eby jego zapach i smak by艂 mniej intensywny. Daj膮c pora do sur贸wki, kt贸ra b臋dzie wekowana mo偶na to zrobi膰, je艣li nie lubi si臋 jego intensywno艣ci. Jednak nie jest to konieczne. W ko艅cu to sur贸wka z pora, a nie z porem.

Co doda膰 do sur贸wki z marchewk膮 i porem?

Gdy ju偶 sur贸wka b臋dzie jedzona, wyjmowana ze s艂oika, to warto j膮 dodatkowo doprawi膰. Do tego nadaje si臋 s贸l, pieprz, olej, jogurt, majonez, sok z cytryny i starte na tarce jab艂ko. Dok艂adne wykonanie i wyb贸r zale偶y od finalnego efektu, jaki si臋 chce osi膮gn膮膰. R贸wnie dobrze mo偶na j膮 zje艣膰 ot tak.

Teraz pora na sur贸wk臋 z pora i marchewki krok po kroku.

Produkty potrzebne do zrobienia sur贸wki z pora i marchewki do s艂oik贸w

  • Por: 1 sztuka
  • Marchew: 1-2 sztuki
  • Czosnek: 2 z膮bki
  • S贸l: 1 艂y偶ka

Sprz臋t konieczny do zawekowania pora z marchewk膮

  • Garnek
  • 艢cierka / r臋cznik
  • S艂oiki
  • Tarka

Procedura przygotowania sur贸wki z pora i marchewki do wekowania

  1. Marchew obra膰 i zetrze膰 na tarce.
  2. Czosnek obra膰Zobacz 馃搵 przepis dotycz膮cy: Czosnek obra膰! i drobno poszatkowa膰.
  3. Doda膰 marchew i czosnek do miski.
  4. Por dok艂adnie umy膰 pozbywaj膮c si臋 zewn臋trznych li艣ci i ko艅c贸wki.
  5. Zielon膮 cz臋艣膰 pora drobno poszatkowa膰 i doda膰 do miski.
  6. Wymiesza膰 zawarto艣膰 miski.
  7. Reszt臋 pora podzieli膰 na 3 cz臋艣ci.
  8. Jedn膮 cz臋艣膰 pokroi膰 w kr膮偶ki.
  9. Drug膮 cz臋艣膰 pokroi膰 w p贸艂 kr膮偶ki.
  10. Trzecia cz臋艣膰 drobno poszatkowa膰.
  11. Ca艂o艣膰 pora doda膰 do miski i dok艂adnie przemiesza膰.
  12. Do miski doda膰 艂y偶k臋 soli a zawarto艣膰 wymiesza膰.
  13. Odstawi膰 misk臋 do lod贸wki na minimum godzin臋, wtedy sur贸wka z pora i marchewki b臋dzie gotowa.
  14. Chc膮c zamkn膮膰 tak膮 sur贸wk臋 w s艂oiku, najlepiej zostawi膰 j膮 w lod贸wce na 3 godziny.
  15. Sur贸wk臋 prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w do艣膰 dok艂adnie dociskaj膮c zawarto艣膰.
  16. Mocno zakr臋ci膰 s艂oiki.
  17. Do garnka ze 艣cierk膮 / r臋cznikiem na dnie wla膰 wod臋 i zagotowa膰 s艂oiki (pasteryzowa膰).
  18. Po oko艂o 20-25 minutach gotowania ka偶dego s艂oika, prze艂o偶y膰 je do g贸ry dnem.
  19. Gdy ostygn膮 przechowywa膰 w suchym i ciemnym miejscu.

殴r贸d艂a sprawdzane i inspiracje

  • https://www.winiary.pl/przepisy/salatka-z-porow-do-sloikow/
  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-salatka-z-porow-do-sloikow-196745

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Przegl膮daj krok po kroku