Facebook | Kontakt

Surówka z pora i marchewki do słoików

Oceń Przepis

Gdy przychodzi pora na zdrowy obiadek, można mieć ochotę na pora. Takiego pora z surówki. Może być z marcheweczką. Jednak trzeba marchewkę przygotować, pora też no i jeszcze muszą się razem przegryźć. Okazuje się, że surówka z pora i marchewki do słoików na zimę, albo czarną godzinę zapewni ciągłość spożywania warzyw, gdy czasu na zrobienie posiłku brakuje. Pory i marchewki w dłoń! Pora na wekowanie.

Z jakiej części pora robi się surówkę?

Najważniejsza jest biała część pora. Natomiast zielone liście pora mocno wzbogacą surówkę czy też sałatkę. Wbrew opinii wielu ludzi, te zielone części są jadalne i zazwyczaj nie warto ich wyrzucać. Lepiej zjeść!

Czy pora do surówki w słoiku trzeba sparzyć?

Pora zalewa się wrzątkiem głównie po to, żeby jego zapach i smak był mniej intensywny. Dając pora do surówki, która będzie wekowana można to zrobić, jeśli nie lubi się jego intensywności. Jednak nie jest to konieczne. W końcu to surówka z pora, a nie z porem.

Co dodać do surówki z marchewką i porem?

Gdy już surówka będzie jedzona, wyjmowana ze słoika, to warto ją dodatkowo doprawić. Do tego nadaje się sól, pieprz, olej, jogurt, majonez, sok z cytryny i starte na tarce jabłko. Dokładne wykonanie i wybór zależy od finalnego efektu, jaki się chce osiągnąć. Równie dobrze można ją zjeść ot tak.

Teraz pora na surówkę z pora i marchewki krok po kroku.

Produkty potrzebne do zrobienia surówki z pora i marchewki do słoików

  • Por: 1 sztuka
  • Marchew: 1-2 sztuki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Sól: 1 łyżka

Sprzęt konieczny do zawekowania pora z marchewką

  • Garnek
  • Ścierka / ręcznik
  • Słoiki
  • Tarka

Procedura przygotowania surówki z pora i marchewki do wekowania

  1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno poszatkować.
  3. Dodać marchew i czosnek do miski.
  4. Por dokładnie umyć pozbywając się zewnętrznych liści i końcówki.
  5. Zieloną część pora drobno poszatkować i dodać do miski.
  6. Wymieszać zawartość miski.
  7. Resztę pora podzielić na 3 części.
  8. Jedną część pokroić w krążki.
  9. Drugą część pokroić w pół krążki.
  10. Trzecia część drobno poszatkować.
  11. Całość pora dodać do miski i dokładnie przemieszać.
  12. Do miski dodać łyżkę soli a zawartość wymieszać.
  13. Odstawić miskę do lodówki na minimum godzinę, wtedy surówka z pora i marchewki będzie gotowa.
  14. Chcąc zamknąć taką surówkę w słoiku, najlepiej zostawić ją w lodówce na 3 godziny.
  15. Surówkę przełożyć do słoików dość dokładnie dociskając zawartość.
  16. Mocno zakręcić słoiki.
  17. Do garnka ze ścierką / ręcznikiem na dnie wlać wodę i zagotować słoiki (pasteryzować).
  18. Po około 20-25 minutach gotowania każdego słoika, przełożyć je do góry dnem.
  19. Gdy ostygną przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.winiary.pl/przepisy/salatka-z-porow-do-sloikow/
  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-salatka-z-porow-do-sloikow-196745

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku