Facebook | Kontakt

Kotlety mielone z marchewką

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu

Produkty do usmażenia kotletów mielonych z marchewką

  • Mięso mielone: 0,5 kg
  • Jajka: 2 sztuki
  • Cebula: 1 sztuka
  • Marchewka: same obierki z 1 kg marchewki!
  • Bułka tarta: 1 szklanka
  • Szczypiorek lub natka pietruszki: garść, a zielonolubni pęczek
  • Papryka w proszku: 1 łyżka
  • Olej: 3+ łyżki (do smażenia)
  • Sól i pieprz: według uznania

Sprzęt do zrobienia kotletów mielonych z marchewką

  • Patelnia
  • Miska
  • (OPCJONALNE) Tarka
  • (OPCJONALNE) Szatkownica

Procedura przygotowania i smażenia kotletów mielonych z marchewką

  1. Cebulę umyć, obrać i poszatkować bardzo drobno (OPCJONALNIE zetrzeć na tarce).
  2. Obierki z marchewki drobno poszatkować (OPCJONALNIE użyć szatkownicy.)
  3. (OPCJONALNE) Używając całej marchewki, najlepiej zetrzeć ją na tarce.
  4. Podsmażyć cebulę na patelni, co jakiś czas mieszając.
  5. Gdy cebula przybierze złotawy kolor, dodać na patelnię rozdrobnioną marchewkę.
  6. Smażyć zawartość patelni przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Mięso mielone przełożyć do dużej miski i rozdrobnić widelcem.
  8. Dosypać do miski szklankę bułki tartej.
  9. Wbić do miski 2 jajka.
  10. Posiekać na drobno szczypiorek (lub natkę pietruszki) i dodać do miski z mięsem.
  11. Wsypać do misy łyżkę papryki w proszku oraz odrobinę soli i pieprzu.
  12. Gdy cebula z marchewką jest już gotowa, wyłączyć palnik i odczekać aż ostygnie.
  13. Ostudzoną marchew z cebulą dodać do misy z mięsem.
  14. Wymieszać zawartość miski najpierw łyżką, później rękoma.
  15. Jak wydaje się, że mięso już jest wymieszane i zbite rękoma to jeszcze chwilę je wyrabiać.
  16. Dać mięsu chwilę by się przegryzło.
  17. Rozgrzać czystą patelnię i dodać olej.
  18. Umyć ręce! Wyrabiać rękoma kotlety mielone z marchewką.
  19. Każdy kotlet smażyć po około 3 minuty z każdej strony (zależnie jak grube są i jak mocno zostaną dociśnięte).
  20. Kotlety mielone z marchewką są gotowe do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodatkowe uwagi

Można do masy dodać jeszcze czosnek, ale nie po to się robi mielone z marchewką, by zabijać posmak marchewki czosnkiem. Przynajmniej szkoda, ale jak ktoś lubi, w końcu czosnek jest zdrowy.

Dodatkowe panierowanie jest możliwe jednak przy użyciu obierek z marchewki lepiej odpuścić ten etap.

Wbrew pozorom, dobrze smakują następnego dnia pokrojone w plastry jako obkład do kanapek.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://uwielbiam.pl/przepis/kotlety-mielone-z-marchewka
  • https://www.olgasmile.com/kotlety-mielone-z-marchewka.html
  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kotlety-mielone-z-marchewka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku