To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu
Produkty do usmażenia kotletów mielonych z marchewką
- Mięso mielone: 0,5 kg
- Jajka: 2 sztuki
- Cebula: 1 sztuka
- Marchewka: same obierki z 1 kg marchewki!
- Bułka tarta: 1 szklanka
- Szczypiorek lub natka pietruszki: garść, a zielonolubni pęczek
- Papryka w proszku: 1 łyżka
- Olej: 3+ łyżki (do smażenia)
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt do zrobienia kotletów mielonych z marchewką
- Patelnia
- Miska
- (OPCJONALNE) Tarka
- (OPCJONALNE) Szatkownica
Procedura przygotowania i smażenia kotletów mielonych z marchewką
- Cebulę umyć, obrać i poszatkować bardzo drobno (OPCJONALNIE zetrzeć na tarce).
- Obierki z marchewki drobno poszatkować (OPCJONALNIE użyć szatkownicy.)
- (OPCJONALNE) Używając całej marchewki, najlepiej zetrzeć ją na tarce.
- Podsmażyć cebulę na patelni, co jakiś czas mieszając.
- Gdy cebula przybierze złotawy kolor, dodać na patelnię rozdrobnioną marchewkę.
- Smażyć zawartość patelni przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Mięso mielone przełożyć do dużej miski i rozdrobnić widelcem.
- Dosypać do miski szklankę bułki tartej.
- Wbić do miski 2 jajka.
- Posiekać na drobno szczypiorek (lub natkę pietruszki) i dodać do miski z mięsem.
- Wsypać do misy łyżkę papryki w proszku oraz odrobinę soli i pieprzu.
- Gdy cebula z marchewką jest już gotowa, wyłączyć palnik i odczekać aż ostygnie.
- Ostudzoną marchew z cebulą dodać do misy z mięsem.
- Wymieszać zawartość miski najpierw łyżką, później rękoma.
- Jak wydaje się, że mięso już jest wymieszane i zbite rękoma to jeszcze chwilę je wyrabiać.
- Dać mięsu chwilę by się przegryzło.
- Rozgrzać czystą patelnię i dodać olej.
- Umyć ręce! Wyrabiać rękoma kotlety mielone z marchewką.
- Każdy kotlet smażyć po około 3 minuty z każdej strony (zależnie jak grube są i jak mocno zostaną dociśnięte).
- Kotlety mielone z marchewką są gotowe do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodatkowe uwagi
Można do masy dodać jeszcze czosnek, ale nie po to się robi mielone z marchewką, by zabijać posmak marchewki czosnkiem. Przynajmniej szkoda, ale jak ktoś lubi, w końcu czosnek jest zdrowy.
Dodatkowe panierowanie jest możliwe jednak przy użyciu obierek z marchewki lepiej odpuścić ten etap.
Wbrew pozorom, dobrze smakują następnego dnia pokrojone w plastry jako obkład do kanapek.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://uwielbiam.pl/przepis/kotlety-mielone-z-marchewka
- https://www.olgasmile.com/kotlety-mielone-z-marchewka.html
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kotlety-mielone-z-marchewka

