Facebook | Kontakt

Pasta porowo pietruszkowa po rosole

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu

Produkty na pastę z pora i pietruszki rosołowej

  • Pietruszka: 2 sztuki (gotowane, po rosole)
  • Por: 1 sztuka (gotowana, po rosole)
  • Zielone części pora: z 1 sztuki
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Jogurt: 3 łyżki
  • (OPCJONALNE) Majonez: 2-3 łyżki (zamiast jogurtu lub jego części)
  • (OPCJONALNE) Czosnek: 1 ząbek

Osprzęt do przyrządzenia pasty porowo pietruszkowej

  • Garnek
  • Miska
  • (OPCJONALNE) Szatkownica

Procedura przygotowania pasty z pora i pietruszki po rosole

  1. Jeśli dysponuje się surowym porem i pietruszką, to trzeba je ugotować (jak na rosół) albo użyć je do rosołu.
  2. Ugotowane pietruszki drobno pokroić, rozgnieść i dodać do miski.
  3. Ugotowanego pora poszatkować i wrzucić do miski z pietruszką.
  4. Zawartość miski rozgnieść dokładnie widelcem na zwartą papkę.
  5. Zielone części pora dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  6. Zewnętrzne liście pora wyrzucić.
  7. Pozostałe liście z pora posiekać tak drobno, jak to tylko możliwe.
  8. Wsypać posiekanego pora do miski.
  9. Dokładnie wymieszać wszystkie warzywa w misce.
  10. Dodać do miski 3 spore łyżki jogurtu.
  11. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  12. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę.
  13. Pasta porowo pietruszkowa jest gotowa do smarowania pieczywa.

Dodatkowe uwagi

Jeśli zostało Ci jeszcze więcej pora, to możesz go wykorzystać do zupy porowej na rosoleZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy porowej na rosole! lub zielonej pasty z poraZobacz 📋 przepis dotyczący: pasty z pora!.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.rozkoszny.pl/pasta-z-korzenia-pietruszki-orzechow-wloskich-i-rozmarynu/
  • https://flymetothespoon.com/prosta-pasta-pietruszkowa-do-chleba/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku