To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu
Produkty na pastę z pora i pietruszki rosołowej
- Pietruszka: 2 sztuki (gotowane, po rosole)
- Por: 1 sztuka (gotowana, po rosole)
- Zielone części pora: z 1 sztuki
- Sól i pieprz: według uznania
- Jogurt: 3 łyżki
- (OPCJONALNE) Majonez: 2-3 łyżki (zamiast jogurtu lub jego części)
- (OPCJONALNE) Czosnek: 1 ząbek
Osprzęt do przyrządzenia pasty porowo pietruszkowej
- Garnek
- Miska
- (OPCJONALNE) Szatkownica
Procedura przygotowania pasty z pora i pietruszki po rosole
- Jeśli dysponuje się surowym porem i pietruszką, to trzeba je ugotować (jak na rosół) albo użyć je do rosołu.
- Ugotowane pietruszki drobno pokroić, rozgnieść i dodać do miski.
- Ugotowanego pora poszatkować i wrzucić do miski z pietruszką.
- Zawartość miski rozgnieść dokładnie widelcem na zwartą papkę.
- Zielone części pora dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Zewnętrzne liście pora wyrzucić.
- Pozostałe liście z pora posiekać tak drobno, jak to tylko możliwe.
- Wsypać posiekanego pora do miski.
- Dokładnie wymieszać wszystkie warzywa w misce.
- Dodać do miski 3 spore łyżki jogurtu.
- Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
- Odstawić miskę do lodówki na około godzinę.
- Pasta porowo pietruszkowa jest gotowa do smarowania pieczywa.
Dodatkowe uwagi
Jeśli zostało Ci jeszcze więcej pora, to możesz go wykorzystać do zupy porowej na rosoleZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy porowej na rosole! lub zielonej pasty z poraZobacz 📋 przepis dotyczący: pasty z pora!.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.rozkoszny.pl/pasta-z-korzenia-pietruszki-orzechow-wloskich-i-rozmarynu/
- https://flymetothespoon.com/prosta-pasta-pietruszkowa-do-chleba/