Facebook | Kontakt

Pesto z liści rzodkiewki i orzeszków ziemnych

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty na pesto z liści rzodkiewki i orzeszków ziemnych

  • Liście rzodkiewki: liście z 2 pęczków
  • Orzeszki ziemne: 100 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Pieprz: 1 łyżeczka
  • Olej: 1 łyżka
  • OPCJONALNE: sok z 0,5 cytryny

Sprzęt do przygotowania pesto z liści rzodkiewki i orzeszków ziemnych

  • Miska
  • Młotek lub coś ciężkiego
  • Worek lniany lub kilka foliowych
  • OPCJONALNE: Szatkownica
  • OPCJONALNE: Moździerz

Procedura przyrządzania pesto z liści rzodkiewki i orzeszków

  1. Liście rzodkiewki odciąć od rzodkiewki.
  2. Umyć liście pod bieżącą zimną wodą.
  3. Strzepać wodę z liści i pozostawić do wyschnięcia, by ociekły.
  4. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.
  5. Orzeszki ziemne wsypać do worka lub kilku siatek foliowych.
  6. Ułożyć worek z orzechami na desce.
  7. Z pomocą młotka miażdżyć orzechy.
  8. Orzeszki powinny być rozdrobnione tak bardzo jak to możliwe.
  9. OPCJONALNE: W celu rozdrobnienia użyć szatkownicy albo moździerza.
  10. Posiekać rozdrobnione orzeszki nożem.
  11. Liście rzodkiewki bardzo drobno posiekać
  12. OPCJONALNE: DO siekania liści rzodkiewki można użyć szatkownicy.
  13. Dodać liście rzodkiewki do miski.
  14. Wsypać do miski łyżeczkę pieprzu oraz łyżkę oleju (lub oliwy z oliwek w wersji dla bogatych).
  15. Wlać do miski odrobinkę wody (by masa nie była zbyt sucha).
  16. Wymieszać zawartość miski i odłożyć do lodówki na pół godziny.
  17. Pesto z liści rzodkiewki z orzeszkami ziemnymi jest gotowe do smarowania i jedzenia.

Dodatkowe uwagi:

Można użyć prażonych orzeszków ziemnych, także solonych.

W przypadku korzystania z szatkownicy o odpowiedniej wielkości liście i orzechy warto szatkować razem.

Alternatywą do młotka przy siekaniu orzeszków ziemnych do pesto jest użycie wałka do ciasta.

Opcjonalnie w końcowym etapie, zamiast wody można dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny.

Jeśli nie ma się pomysłu na same rzodkiewki, z których wyrastały liście, to można zrobić z nich pastę jajeczną z rzodkiewką. Powstaną wtedy dwie pasty kanapkowe :).

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.olgasmile.com/pesto-z-rzodkiewki.html
  • https://veganbanda.pl/recipe/pesto-z-lisci-rzodkiewki-2/
  • https://gochagotuje.blogspot.com/2014/04/pesto-z-lisci-rzodkiewki-z-orzechami.html
  • https://stronakuchni.pl/nie-wyrzucaj-zielonych-lisci-mamy-pyszny-przepis-na-pesto-z-lisci-rzodkiewki-idealne-do-zajadania-na-wiosne/ar/c17-17414249

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku