To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty na smarowidło do chleba ze słoniny i boczku
- Słonina: 150 g
- Boczek: 150 g
- Czosnek: 3 ząbki
- Cebula: 1 sztuka
- Majeranek: 1-2 łyżki
- Pieprz: 1 łyżeczka lub według uznania
Sprzęt potrzebny do zrobienia smarowidła ze słoniny i boczku
- Patelnia
- Miska
- Tarka
- Szatkownica do warzyw
Procedura przyrządzania smarowidła do chleba ze słoniny i boczku
- Rozgrzać suchą patelnię.
- Pokroić słoninę w kostkę.
- Dodać pokrojoną słoninę na patelnię.
- Pokroić drobno boczek.
- Wrzucić pokrojony boczek na patelnię.
- Co jakiś czas mieszać zawartość patelni.
- Cebulę umyć i obrać.
- Drobno pokroić cebulęZobacz 📋 przepis dotyczący: pokroić cebulę! albo poszatkować cebulę lub zetrzeć na tarce.
- Wsypać cebulę do miski.
- Drobno posiekać czosnek (3 ząbki) i dodać do cebuli.
- Gdy słonina nabierze złotawego koloru dodać na patelnię przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek.
- Dodać na patelnię 1-2 łyżki majeranku.
- Zawartość patelni regularnie mieszać.
- Smażyć do zeszklenia się cebuli.
- Doprawić zawartość patelni łyżeczką pieprzu.
- Wymieszać wszystkie składniki i wyłączyć palnik.
- Zostawić zawartość patelni do wystygnięcia.
- Ostudzoną masę słoniny wraz z dodatkami przesypać do szatkownicy.
- W zależności od wielkości szatkownicy, możliwe, że trzeba proces wykonać na raty.
- Poszatkować na drobno w szatkownicy powstałą pastę.
- Wszystko wymieszać w misce.
- Smarowidło ze słoniny i boczku do chleba jest gotowe do spożycia.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowidlo-20
- https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/smarowidlo-z-wedzonej-sloniny-lub-boczku-z-czosnkiem-superancki-przepis-do-chleba-re-P7AB-aDpG-cfeP.html


