Facebook | Kontakt

Domowy chlebek na jogurcie bez pieczenia

Oceń Przepis

Domowy chleb na jogurcie to nie tylko prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, ale też świetny sposób na radzenie sobie bez piekarnika. Dziś zaprezentuję jak przygotować chlebek na jogurcie bez pieczenia. Tak! Bez konieczności sięgania po to prądożerne i gazożerne urządzenie! Przygotuj się na prawdziwą przygodę kulinarną ze sprzętowymi akrobacjami!

Jak zrobić chleb pieczony na patelni?

Przygotuj ciasto, uformuj je, daj mu odpocząć i podsmaż na suchej patelni. No prościej się nie da 🙂

Czy można upiec chleb bez piekarnika?

Tak! Chociaż tradycyjne pieczenie chleba odbywa się w piekarniku, istnieją alternatywne metody, które umożliwiają “upieczenie” chleba bez piekarnika. Jednym z takich sposobów jest właśnie pieczenie chleba na patelni. To świetna opcja dla osób, które chcą cieszyć się domowym chlebem, ale nie mają dostępu do tradycyjnego piekarnika. Jednak wymaga cierpliwości, dlatego, żeby Cię sprawdzić, przeciągam ten wstęp.

Jak piec chleb jogurtowy?

Wystarczy połączyć jogurt, mąkę, sól, a następnie formować placki i smażyć je na rozgrzanej patelni. Otrzymasz chlebek chrupiący na zewnątrz, a jednocześnie miękki w środku. Chleb jogurtowy doskonale sprawdzi się jako przekąska lub zastępnik pieczywa na kanapki do pracy. Trochę będzie przypominał pitę Niezależnie od powodów, ta nietypowa metoda pieczenia chleba jest ciekawym doświadczeniem kulinarnym.

Dobra. Starczy tego wodolejstwa. Do dzieła!

Produkty na domowy chlebek na jogurcie bez pieczenia

  • Jogurt naturalny: 200 g / jeden kubeczek / szklanka
  • Mąka: 2 szklanki + mąka do podsypywania
  • Sól: 1 łyżeczka

Sprzęt do zrobienia domowego chlebka na jogurcie

  • Patelnia
  • Stolnica / spory kawał stołu
  • Miska

Procedura przygotowania domowego chlebka na jogurcie bez pieczenia

  1. Wlewamy na patelnię szklankę wody.
  2. Przekładamy patelnię na palnik i zagotowujemy wodę.
  3. Do zagotowanej wody dodajemy szklankę jogurtu naturalnego.
  4. Zawartość patelni gotujemy i mieszamy przez niecałe 5 minut.
  5. Zdejmujemy patelnię z palnika, wyłączamy palnik.
  6. Wsypujemy do patelni 2 szklanki mąki.
  7. Dodajemy do patelni łyżeczkę soli.
  8. Z pomocą łyżki lub łopatki mieszamy powstałe ciasto.
  9. Gdy ciasto zacznie nabierać bardziej zwartej konsystencji, przekładamy je do miski.
  10. Myjemy patelnie i zostawiamy do wyschnięcia. Jeszcze się przyda.
  11. Ciasto w misce mieszamy i ugniatamy.
  12. W razie potrzeby dodajemy do ciasta trochę więcej mąki.
  13. Formujemy całe ciasto w jednolitą kulkę i dajemy mu kilka minut odpocząć.
  14. Ciasto dzielimy na pół.
  15. Z każdej połówki formujemy wałki grubości 3-4 centymetrów, jak na kopytka, knedle itp.
  16. Ciasto w formie wałka tniemy na kawałki co 3-4 centymetry.
  17. Każdy ukrojony kawałek ciasta rękoma ugniatamy w kulkę.
  18. Rozgrzewamy suchą patelnię na palniku (bez oleju!).
  19. Gdy ciasto jest całe podzielone na kulki, każdą z nich rozgniatamy delikatnie rękoma na cienki placuszek.
  20. Jednocześnie na patelni nie powinno się znajdować więcej niż 3-4 placki (lepiej by się nie stykały ze sobą).
  21. Gotowy uformowany placuszek kładziemy na patelni.
  22. Placuszek grzejemy przez około minutę.
  23. Obracamy placek na drugą stronę i grzejemy plus-minus 2 minuty dociskając go delikatnie.
  24. Odwracamy na pierwotną stronę na niecałą minutę.
  25. Tak przygotowane placki chlebowe odkładamy do wystygnięcia i przykrywamy, aby nie wyschły za szybko.
  26. Chlebki są gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce do kilku dni.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.youtube.com/watch?v=wll1eS8y-DQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku